Política

Merkel admet que s’haurà d’augmentar el pressupost de la UE arran de la Covid-19

La cancellera assegura que Alemanya serà solidària més enllà del paquet de préstecs acordat fins ara

La cancellera Angela Merkel ha admès que s’haurà d’augmentar el macropressupost de la Unió Europea arran de la Covid-19.

En una roda de premsa aquest dilluns, Merkel ha assegurat que els pressupostos plurianuals hauran de canviar respecte a la proposta inicial, però ha defensat que els instruments financers que s’utilitzin per fer-ho hauran de respectar els tractats europeus.

De cara a la cimera europea del dijous on s’haurà de discutir aquestes qüestions, la cancellera ha promès que Alemanya serà solidària més enllà del paquet de préstecs de mig bilió d’euros acordat.

“Necessitem respostes ràpides per fer front a aquesta pandèmia i Alemanya participarà en respostes solidàries que vagin més enllà dels 500.000 milions d’euros que tenim ara”, ha dit.

Entitats europeistes avisen que la UE es juga la seva “supervivència” en la resposta a la covid-19

Una desena d’associacions titllen “d’insuficients” les accions de la UE i demanen la mutualització del deute
Agències

Una desena d’entitats pertanyents a la Xarxa d’Entitats Europeistes de Catalunya (XEEC) qualifiquen la resposta de la Unió Europea (UE) a la crisi per la covid-19 “d’insuficient” i avisen que la UE s’està jugant la seva “supervivència” en aquesta crisi. En un manifest, les entitats denuncien que les accions de la UE davant el coronavirus tenen una “manca de visió netament europea” i no són “ambicioses”. “L’amenaça sobre el futur de la UE és greu”, alerten les entitats, que defensen, entre altres mesures, la mutualtzació del deute per fer front a la crisi i articular una política fiscal europea.

Segons les entitats signants del manifest, les mesures que ha pres ara per ara la UE no són “suficients” per evitar que la crisi pel coronavirus incrementi les desigualtats, per reorientar el model econòmic, per evitar els desequilibris territorials i per impulsar el canvi energètic.

En el text, les entitats proposen tres mesures que consideren que la UE hauria de prendre de forma “immediata” i tres més per “renovar” el model econòmic i financer. Pel que fa a les primeres, plantegen crear una Agència de Salut Pública Europea perquè hi hagi una acció conjunta davant emergències sanitàries, impulsar un Sistema Europea de Reassegurança d’Atur i emetre deute conjunt per mutualitzar el deute sota la regulació i supervisió del Banc Central Europeu.

A més, les entitats defensen que cal “renovar” el sistema econòmic i financer i proposen articular una política fiscal europea i eliminar els “paradisos fiscals” dins de la UE. A més, plantegen la necessitat d’augmentar els recursos propis de la UE i d’incrementar-ne el pressupost, així com d’enfortir i ampliar les inversions europees destinades a sectors estratègics.

“Els ciutadans esperem que els dirigents polítics assumeixin les responsabilitats que els hem delegat en benefici de tots”, reivindiquen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.