Política

La pandèmia abona la divisió entre partits al Parlament

El govern veu ratificat un paquet de mesures contra el coronavirus entre els retrets de l’oposició, que les troba insuficients

La gestió de les residències d’avis suscita crítiques reiterades a l’executiu

En una imatge abso­lu­ta­ment insòlita de l’hemi­ci­cle, amb només una vin­tena de dipu­tats pre­sents i pro­te­gits amb guants i una mas­ca­reta amb la qual algun d’ells va haver de bata­llar més del compte a l’hora de treure-se-la, el Par­la­ment va ser esce­nari ahir d’un extens debat polític sobre la gestió que està fent l’exe­cu­tiu català de la crisi de la Covid-19. Tot i que el to no va tenir res a veure amb el de plens ante­ri­ors, carac­te­rit­zats per la cris­pació i l’acri­tud, els par­tits no només van ser incapaços d’exhi­bir uni­tat i apar­car diferències per un dia, sinó que van apro­fi­tar la pandèmia per abo­nar una mica més en aquesta divisió.

La dis­cussió va arri­bar arran de la con­va­li­dació d’un paquet de decrets llei, fins a set, apro­vats recent­ment pel govern per fer front al coro­na­vi­rus. Tots van ser rati­fi­cats, tot i que enmig de crítiques gene­ra­lit­za­des dels par­tits de l’opo­sició. De totes aques­tes, n’hi va haver una d’espe­ci­al­ment repe­tida a esquerra i dreta de l’hemi­ci­cle: la que con­si­dera “insu­fi­ci­ent” la res­posta donada, fins ara, per la Gene­ra­li­tat. El seu vice­pre­si­dent, Pere Ara­gonès, va ser l’encar­re­gat de defen­sar les mesu­res reco­lli­des als decrets i que, segons va expli­car, pre­te­nen dotar de més recur­sos i més múscul la xarxa sanitària –mobi­lit­zant fins a 106 mili­ons d’euros del fons de con­tingència per, entre altres coses, reforçar plan­ti­lles–, ofe­rir suport a empre­ses i tre­ba­lla­dors afec­tats pel con­fi­na­ment –amb ajuts a autònoms o l’ajor­na­ment del paga­ment de tots els tri­buts de com­petència pròpia– o posar les bases per aixe­car el país un cop se sufo­quin les infec­ci­ons. “Vam ser els pri­mers a pren­dre mesu­res”, va mani­fes­tar Ara­gonès, que, tot i així, va dema­nar “anar més enllà” i adop­tar més recep­tes que fugin del con­ven­ci­o­na­lisme davant una recessió, ja que la crisi que vindrà no tindrà pre­ce­dents. “No ens pot pas­sar com el 2008, quan les ins­ti­tu­ci­ons econòmiques d’àmbit euro­peu i mun­dial van reac­ci­o­nar tard i mala­ment”, va reblar.

La versió que ahir es va veure de Ciu­ta­dans en el ple va ser la més assos­se­gada i con­ci­li­a­dora. El seu dipu­tat Jorge Soler va ofe­rir col·labo­ració, però alhora també va cen­su­rar que l’actu­ació de l’exe­cu­tiu se sus­tenti sobre un pres­su­post que no està a l’altura, “ja que és el mateix que es va ela­bo­rar quan encara no sabíem que tindríem la pandèmia”. Alícia Romero, del PSC, també va començar la seva inter­venció ofe­rint entesa, però al cap d’un minut i mig ja estava cen­su­rant l’exe­cu­tiu per haver res­post ina­de­qua­da­ment en actu­a­ci­ons com ara les com­pres de mate­rial. Més insis­tent en la crítica va ser Lucas Ferro, dels comuns, que també va redun­dar en l’argu­ment que es podia haver fet més del que s’ha fet. Com a exem­ple va posar el cas de la decisió de fer gratuït el telèfon de con­sulta 061, i que el govern no va adop­tar, com va recor­dar, fins que les xar­xes soci­als ho van dema­nar a crits. Per la CUP, Maria Sir­vent va etzi­bar a Ara­gonès que hagi apli­cat solu­ci­ons basa­des en “recep­tes clàssi­ques del neo­li­be­ra­lisme”, com ara rebai­xes homogènies d’impos­tos, en lloc de fer-les pro­gres­si­ves. Final­ment, Ale­jan­dro Fernández, del PP, és qui va fer una reflexió més política, també crítica, que trans­cen­dia l’àmbit estricte del decret llei. I, sobre això, va retreure al govern que hagi actuat de cara a la gale­ria en qüesti­ons com ara el con­fi­na­ment, ja que men­tre recla­mava a Madrid que l’endurís, Inte­rior no va res­trin­gir, per exem­ple, d’entrada, la capa­ci­tat als locals d’oci.

Una estona abans d’aquest debat, en la sessió de con­trol, la majo­ria de grups van retreure també als con­se­llers de la Gene­ra­li­tat la gestió davant l’esclat de la pandèmia a les residències d’avis. Donar una res­posta tar­dana a l’hora de fer tras­llats d’avis a cen­tres segurs va ser un dels retrets que es van escol­tar. Davant d’això, el con­se­ller de Tre­ball i Afers Soci­als, Chakir el Hom­rani, va dema­nar “una reflexió pro­funda” sobre la qüestió.

LA FRASE

El que no es faci avui seran pedres a la motxilla del demà. No ens pot passar el mateix que el 2008
Pere Aragonès
vicepresident del govern

El dret de reunió no està suspès, segons la fiscalia

M. Piulachs

La fiscalia sosté que l’estat d’alarma decretat “no restringeix” el dret de reunió, el qual –hi afegeix– s’ha d’exercir de “manera adequada i sota el control de l’autoritat sanitària”. Així es va manifestar ahir un representant del ministeri públic en una vista a la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en la qual s’havia de dirimir si es permetia una manifestació sol·licitada pel partit Lluita Internacionalista al Parlament contra l’aprovació del pressupost, i que el Departament d’Interior va prohibir. L’advocat de la Generalitat va defensar que el decret d’alarma només permet el dret deambulatori, mentre que el penalista Benet Salellas, en nom dels convocants, va sol·licitar la revocació de la prohibició perquè “vulnera un dret fonamental recollit a la Constitució”. La fiscalia, però, va demanar que no es validés la protesta per què en estat d’alarma qui és competent per autoritzar-la és el Ministeri de l’Interior i no pas la Generalitat. El TSJC, sense debatre el fons, va acordar desestimar la petició adduint que el competent és el govern espanyol. “És el panorama de l’estat d’alarma: una Generalitat que elimina el dret de reunió i un TSJ que invoca la recentralització per evitar protegir aquest dret”, piulava Salellas. Futures convocatòries de manifestació es podrien emparar en el parer del fiscal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.