Política

Crítiques a Itàlia al pla de represa de l’activitat

El primer ministre anuncia un calendari amb tres dates clau per a una sortida esglaonada del confinament

Els bisbes carreguen contra el govern perquè no permet encara obrir les esglésies

El govern italià ha expli­cat final­ment com es farà la fase de des­con­fi­na­ment. Ho va fer diu­menge al ves­pre el pri­mer minis­tre, Giu­seppe Conte, en una roda de premsa que va dei­xar més pre­gun­tes en l’aire que no pas res­pos­tes. La fase ano­me­nada “de con­vivència amb el virus” es farà de manera esgla­o­nada en tres dates: el 4 de maig, el 18 de maig i l’1 de juny. Més enllà de les dates d’ober­tura d’espais públics i de retorn a la feina, el govern no ha sabut trans­me­tre a l’opinió pública la sen­sació que la fase 2 res­pon­gui a un pla precís. Conte es va limi­tar a par­lar de com se sor­tirà gra­du­al­ment de casa i no va fer referència a les mesu­res que l’OMS i els experts acon­se­llen per acom­pa­nyar el des­con­fi­na­ment, com ara fer més tests, aïllar els malalts fora dels domi­ci­lis i moni­to­rar els con­tac­tes.

El 4 de maig es podrà sor­tir de casa per visi­tar fami­li­ars, però no pas amics ni pare­lles amb qui no es con­viu, mesura que ha cau­sat força pro­tes­tes i males­tar. “No es podran fer fes­tes a casa”, va pre­ci­sar Conte. També s’obri­ran els parcs per fer esport i pas­se­jar a una distància de dos metres. Es posa­ran en fun­ci­o­na­ment les fàbri­ques que que­da­ven tan­ca­des –mol­tes ja estan ober­tes– i les obres de cons­trucció. S’haurà de con­ti­nuar ense­nyant un docu­ment que auto­cer­ti­fi­qui el motiu de sor­tida de casa, i no podran sor­tir els que tin­guin una tem­pe­ra­tura supe­rior als 37 graus i mig.

El 18 de maig es reo­bri­ran els comerços i els cen­tres cul­tu­rals, com ara museus i bibli­o­te­ques. El canvi més gran s’hau­ria de notar a par­tir de l’1 de juny. Si la corba de con­ta­gis ho per­met, es reo­bri­ran bars i res­tau­rants –amb mesu­res de dis­tan­ci­a­ment entre els cli­ents–, pilars de la vida social ita­li­ana, i els nego­cis de cura per­so­nal com ara per­ru­que­ries, bar­be­ries i cen­tres d’estètica. Que les per­ru­que­ries siguin els últims esta­bli­ments a obrir ha cau­sat males­tar entre el sec­tor i ha aca­pa­rat molt d’espai en els debats i a les xar­xes. Ahir, dos per­ru­quers de Pàdua, al Vèneto, es van enca­de­nar a les por­tes dels seus locals com a pro­testa.

El pro­blema més gran que ha d’afron­tar el govern després d’anun­ciar les mesu­res, però, és amb l’Església catòlica. La Con­ferència Epis­co­pal Ita­li­ana va eme­tre un comu­ni­cat d’urgència per pro­tes­tar perquè el govern no pre­veu l’ober­tura de les esglésies. Els bis­bes ita­li­ans diuen que no poden “accep­tar” que no es res­pecti “la lli­ber­tat de culte”. Conte hi va res­pon­dre de seguida dient que el govern estu­diarà un pro­to­col per poder fer missa com més aviat millor amb total segu­re­tat.

Nova Zelanda dona per eliminat el coronavirus

La primera ministra de Nova Zelanda, la laborista Jacinda Ardern, va donar ahir per guanyada la “batalla” contra la pandèmia, arran de la constatació que havia aconseguit frenar la transmissió del virus. El país reprèn avui de manera parcial l’activitat després de setmanes de confinament. El govern decidirà l’11 de maig si aixeca més restriccions.

Rússia ja supera la Xina en nombre d’infectats

Rússia, que va ser el primer país a tancar la frontera amb la Xina per frenar l’arribada de la Covid-19, ja supera el gegant asiàtic en nombre d’infectats. Amb 145 milions d’habitants, Rússia ja acumula més de 87.000 casos –6.198 en les últimes 24 hores–, respecte als gairebé 84.000 de la Xina, origen del brot de coronavirus.

Troben menors amb símptomes diversos del virus

L’NHS, el servei públic de salut britànic, ha alertat que nens de diverses edats han estat víctimes d’una combinació de símptomes aparentment relacionats amb la Covid-19. Entre aquests símptomes, hi hauria dolors abdominals i problemes cardíacs, segons informava ahir The Guardian. Els casos serien, fins ara, molt minoritaris.

Airbus tem pel seu futur si no s’emprenen accions

El director executiu d’Airbus, Guillaume Faury, va advertir ahir que la companyia està perdent diners “a una velocitat mai vista” i va avisar que la seva supervivència està en perill si no s’emprenen accions immediates. La pandèmia ha obligat el fabricant d’aeronaus europeu a anunciar una reducció d’un terç de la seva producció.

La UE nega haver cedit a pressions de Pequín

La UE va negar ahir cap pressió estrangera per modificar el seu darrer informe sobre la desinformació detectada al voltant de la pandèmia del coronavirus, en què assenyala Rússia i la Xina com l’origen de moltes notícies falses. El portaveu del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, va negar que la UE hagués suavitzat el document.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.