Economia

Només el 25% del comerç veu factible poder obrir avui

Fins ahir a la tarda no es van publicar al BOE les mesures de seguretat i higiene per a minoristes, serveis professionals i hostaleria, que funcionen amb cita prèvia

Molts s’esperaran una setmana

Fins ahir a quarts de cinc de la tarda els propietaris i treballadors del comerç minorista, serveis i activitats professionals, hostaleria i restauració no van conèixer el detall de les condicions de seguretat i higiene que publicava el Butlletí oficial de l’Estat (BOE) i que hauran de complir avui per reprendre l’activitat en el primer dia d’aplicació de la fase zero de desescalada cap a la “nova normalitat”, motiu pel qual l’associació catalana de l’empresa familiar del retail, Comertia, calcula que menys del 25% dels establiments optaran per obrir.

La raó, com ja fa dies que lamenten diverses federacions, associacions comercials i gremis com el de les perruqueries, és la falta de concreció des que el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar dimarts passat el pla de transició asimètric dividit en quatre fases i vuit setmanes de durada. L’arribada d’aquesta lletra petita es va tornar a fer esperar, malgrat que el president i els diversos ministres, com ahir el de Sanitat, Salvador Illa, en una compareixença a quarts de tres de la tarda, ja en donaven alguns detalls i anunciaven que haurien de funcionar amb cita prèvia. Molts establiments preferiran esperar-se perquè no han tingut “la capacitat de preparar-se per dissenyar una estructura de cita prèvia”, ni per complir els requisits d’higiene i seguretat que s’exigeixen, va assenyalar David Sánchez, president de Comertia, a l’ACN.

El president de l’entitat explica que molts optaran per esperar-se fins al dia 11, quan hi ha la possibilitat que s’elimini la restricció de la cita prèvia. “Durant els últims dies ens hem queixat de la sensació d’improvisació constant en l’aplicació de mesures, que demana una dotació més gran de mitjans perquè els comerços puguin complir totes les normes.” Segons Comertia, perruqueries i centres d’estètica són els negocis més ben preparats per aixecar la persiana, i preveuen alguna obertura en sectors com el moble i els electrodomèstics i en botigues amb clientela de confiança.

Mesures i col·lectius

Els establiments, perruqueries, centres d’estètica i serveis de reparacions, de menys de 400 m² fora d’un centre comercial, entre d’altres, podran obrir amb cita prèvia i donant prioritat al col·lectiu de majors de 65 anys fent coincidir l’horari amb el de les seves passejades –de deu a dotze del matí i de set a vuit de la tarda–. Podran atendre un client per treballador mantenint les distàncies de seguretat, que hauran d’estar senyalitzades amb rètols o altres indicadors, o bé posant un mostrador o una mampara. Els treballadors amb símptomes de la Covid-19 s’hauran de quedar a casa i, en cas de no poder mantenir la distància de seguretat amb el client, hauran de portar equips de protecció individual (EPI), que cada dia es llençaran. A l’entrada han de proporcionar gel hidroalcohòlic als clients per a les mans, han de netejar el local amb productes desinfectants homologats dues vegades al dia –la darrera, quan tanquin– i quan hi hagi canvis de torn. Els clients no podran usar els lavabos, els locals hauran de tenir ventilació i hauran de rentar els uniformes cada dia amb un programa entre els 60 i els 90 graus. En el cas de botigues de roba, als emprovadors només hi podrà accedir una persona i s’hauran de netejar cada vegada, i si no es queden la peça també s’haurà d’higienitzar abans de poder tornar-la a vendre. Els clients tampoc podran fer una manipulació directa dels productes en zones d’autoservei.

En el cas de la restauració, podran oferir menjar amb comanda prèvia i que els clients se l’enduguin a casa en un horari determinat, complint els mateixos requisits de neteja i seguretat, a més de tenir papereres amb tapes que no s’accionin manualment.

LES FRASES

No temem que hi hagi desordre i entenem que aquests processos de transició tenen complexitats
Salvador Illa
MINISTRE DE SANITAT
No sabem si la segona onada vindrà a la tardor o a l’hivern, però serà mundial
Fernando Simón
Director del CCAES
Ens hem queixat de la sensació d’improvisació constant en l’aplicació de mesures
David Sánchez
PRESIDENT DE COMERTIA

Represa d’obres en llocs no habitats i arxius oberts

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, també va informar, tal com a la tarda es va publicar al BOE, que a partir d’avui es treu la restricció del 12 d’abril i es permetrà fer obres en locals, habitatges i altres zones delimitades d’un edifici que no estiguin habitades o a les quals no pugui n accedir els residents mentre s’hi facin els treballs. Per poder-ho fer, les empreses hauran de limitar la circulació dels treballadors i de material per zones comunes i adoptar mesures de separació per evitar qualsevol contacte amb veïns.

Els arxius de diverses titularitats també podran obrir les portes avui, tot i que es dona preferència a l’atenció telemàtica. Amb cita prèvia, els ciutadans podran fer consultes de manera presencial i tindran prioritat les peticions d’informació relacionades amb documents que s’hagin d’aportar en procediments administratius i judicials. Els treballadors i clients només podran fer servir els seus propis equips i recursos tecnològics per evitar els contagis, i els documents consultats passaran deu dies de quarantena abans de poder-se tornar a consultar. Per entrar als edificis s’hauran d’oferir mesures d’higiene a la ciutadania.

Tant el ministre com el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, van coincidir a destacar que treballen en la hipòtesi que hi ha haurà un rebrot, tot i que de “menys magnitud” que la primera onada. Simón creu que abans de tenir una immunitat de la població prou alta hi haurà un tractament o la vacuna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.