Economia

La borsa espanyola baixa el 3,6% i perd el nivell dels 6.700 punts

Els principals índexs europeus han acabat en nombres positius

La borsa espanyola ha baixat aquest dilluns un 3,6% i ha perdut el nivell dels 6.700 punts, afectada per la recollida de beneficis i la possibilitat que es desencadeni una nova guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, segons dades del mercat.

L’índex de referència del mercat nacional, l’IBEX 35, ha caigut 249 punts, el 3,6%, el descens més gran des de mitjan abril, fins a 6.673,3 punts. Les pèrdues anuals arriben ja al 30,12%.

La borsa espanyola començava el dia amb pèrdues considerables, pròximes al 3%, amb el que se situava per sota de 6.700 punts. El mercat nacional resultava afectat la caiguda de Wall Street el divendres (l’índex Dow Jones d’industrials va cedir el 2,55%; el S&P 500, el 2,81%; i el Nasdaq, el 3,20%). A més, influïen negativament les amenaces del president estatunidenc, Donald Trump, d’imposar aranzels a la Xina mentre exigia responsabilitats a aquest país per la pandèmia del coronavirus, que, segons el secretari d’Estat, Mike Pompeo, s’havia originat en un laboratori de Wuhan.

La publicació de les dades d’activitat manufacturera a Europa a l’abril tampoc ajudaven al mercat, que apostava per la recollida de beneficis després de la pujada pròxima al 5% de la setmana anterior.

A més, també s’abaixava el preu del petroli Brent, de referència a Europa, al voltant del 3% al migdia, fins a 25,5 dòlars, encara que al tancament borsari remuntava lleument i es canviava a 26,4 dòlars.

La borsa donava bandades encara que intentava mantenir el nivell dels 6.700 punts, però l’obertura de Wall Street amb una caiguda de més de l’1% en els seus primers compassos, acabaria per arrossegar el mercat nacional al tancament cap a les pèrdues, quan va registrar el mínim de la sessió.

Dels grans valors i dels components de l’IBEX només ha pujat Telefónica, el 2,85%, després de conèixer-se que podria unir la seva filial britànica O2 amb Liberty Global, mentre que Repsol ha baixat el 7,79%, la tercera major caiguda del selectiu; Inditex, el 6,45% (cinquè lloc per pèrdues); BBVA, el 6,26% (sisè); Banc Santander, el 3,83%; i Iberdrola, el 2,12%.

El deute espanyol augmentava la seva rendibilitat deu centèsimes i se situava en el 0,82% i la prima de risc avançava a 139 punts bàsics.

A la resta d’Europa, París ha baixat el 4,24%; Milà, el 3,7%; Frankfurt, el 3,64%; i Londres, el 0,16%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.