Societat

La Generalitat ja dona la temporada de creuers per perduda i admet que si hi ha escales seran testimonials

Palamós, Roses i Sant Carles de la Ràpita ja han perdut el 60% d’escales, que sumen fins a 29.750 passatgers

La Gene­ra­li­tat ja dona la tem­po­rada de cre­uers pràcti­ca­ment per per­duda i avança que, si hi ha alguna escala, serà tes­ti­mo­nial. “Tots estem tre­ba­llant de cara al 2021”, admet el direc­tor gene­ral de Ports, Joan Pere Gómez. El coro­na­vi­rus ha impac­tat de ple en un sec­tor que aquest any havia de sumar 64 esca­les i por­tar fins a 64.666 cre­ue­ris­tes a Palamós, Roses i Sant Car­les de la Ràpita. A hores d’ara, ja han cai­gut el 60% de les esca­les –la majo­ria, a Palamós- i s’han per­dut 29.750 cre­ue­ris­tes. A més, vai­xells com el Mare­lla Dream, direc­ta­ment, ja han can­cel·lat tota la tem­po­rada. El direc­tor gene­ral subrat­lla que, si no s’obren fron­te­res i s’aixeca el con­fi­na­ment de catorze dies, és “invi­a­ble que puguem tenir cap cre­uer a port aquest any”.

La tem­po­rada de cre­uers als ports de la Gene­ra­li­tat arren­cava el 14 d’abril. El vai­xell Berlín, que fon­de­ja­ria a la badia de Roses, enge­gava la pri­mera de 64 esca­les que arri­ba­rien a por­tar fins a 64.666 pas­sat­gers, repar­tits entre la Costa Brava i la badia dels Alfacs. Com sem­pre, el port que en sumava més era el de Palamós (amb 55 esca­les i 59.094 cre­ue­ris­tes), seguit del de Roses (set esca­les i 5.152 pas­sat­gers) i del de Sant Car­les de la Ràpita (amb dues esca­les i 420 turis­tes).

Però la Covid-19, sumat al con­fi­na­ment i al tan­ca­ment de fron­te­res, ha supo­sat que la tem­po­rada faci aigües. Ja s’han per­dut fins a 39 de les esca­les (el 60%), de les quals 33 són de vai­xells que hau­rien d’haver atra­cat a Palamós; cinc més, a Roses, i l’última, a Sant Car­les de la Ràpita.

I de retruc, això ha supo­sat que hagin dei­xat de venir 29.750 cre­ue­ris­tes, el 46% dels pre­vis­tos. D’aquests, 25.426 havien d’arri­bar a Palamós, 4.254 a la badia de Roses (cosa que suposa el 82% dels que s’hi espe­ra­ven) i els setanta res­tants, a Sant Car­les de la Ràpita.

A Palamós, les anul·laci­ons han anat venint en cas­cada, mes a mes. A hores d’ara, les can­cel·laci­ons de cre­uers ja arri­ben, com a mínim, fins al 17 de juliol. De les sis esca­les que sumava el port de la Costa Brava aquell mes, tan sols se’n man­te­nen dues (les dels vai­xells Amera i Mare­lla Dis­co­very).

Amb la vista al 2021

Les pers­pec­ti­ves, però, no són bones i la Gene­ra­li­tat ja dona gai­rebé la tem­po­rada per per­duda. El direc­tor gene­ral de Ports de la Gene­ra­li­tat no ho amaga: “La vida en un cre­uer és mera­ve­llosa, però hi ha mol­tes zones comu­nitàries on és difícil man­te­nir distàncies: el bufet, dis­co­te­ques, pis­ci­nes, sala d’ani­ma­ci­ons...”, explica Joan Pere Gómez, dient que la gent no entrarà en un vai­xell per gai­rebé no poder-se moure de la cabina.

“Si aquest any ve algun cre­uer serà alguna cosa molt extra­or­dinària, però la tem­po­rada... Tots estem tre­ba­llant de cara al 2021”, subrat­lla. Sense anar més lluny, ja hi ha vai­xells que, direc­ta­ment, han can­cel·lat tota la pro­gra­mació per aquest any. És el cas del Mare­lla Dream, de la com­pa­nyia Mare­lla Crui­ses, que tenia pre­vist fer catorze esca­les (dotze a Palamós i les altres dues, a Roses).

A més, Gómez també admet que caldrà obrir fron­te­res per asse­gu­rar-se cre­ue­ris­tes, tot i que amb això encara no n’hi haurà prou. “Hem de tenir en compte que la majo­ria de cre­uers fan viat­ges d’un set­mana, però si no s’aixeca el con­fi­na­ment de catorze dies, és invi­a­ble que puguem tenir-ne a port”, con­creta el direc­tor gene­ral, en referència a la mesura impo­sada per la Mon­cloa men­tre duri l’estat d’alarma.

Damunt del calen­dari, al port de Palamós hi ha esca­les mar­ca­des fins al novem­bre. L’última és el dia 19 amb el vai­xell Marina, que és la que tanca una tem­po­rada que no ha començat. En el cas de Roses i Sant Car­les de la Ràpita, les dues últi­mes esca­les són a l’octu­bre.

Al port del Montsià, amb el cre­uer Berlín, amb capa­ci­tat per a 350 pas­sat­gers. Un vai­xell que també havia d’atra­car a la badia de Roses a l’abril, però que ja no va fer-ho arran del coro­na­vi­rus.

60 euros per cre­ue­rista

Acabi com acabi la tem­po­rada, allò que és inne­ga­ble és que l’impacte econòmic per al ter­ri­tori hi serà. Segons con­creta el direc­tor gene­ral de Ports, es cal­cula que cada cre­ue­rista, de mit­jana, es gasta uns 60 euros al llarg d’una escala. I cada tri­pu­lant, uns 20.

Pre­nent-ho com a referència, i si només es cal­cu­len els turis­tes que han dei­xat de venir als tres ports, aquest impacte ja suma 1,78 mili­ons d’euros. I si aquest 2020 es tanca sense cap escala, aquesta quan­ti­tat –a la qual s’hi hau­ria d’afe­gir la des­pesa de la tri­pu­lació- serà de 3,78 mili­ons.

Pro­to­col al vai­xell, segu­re­tat al destí

La pandèmia obli­garà, a més, a can­viar pro­to­cols. D’entrada, ja a nivell inter­na­ci­o­nal. Per això, Ports de la Gene­ra­li­tat inter­lo­cuta amb les prin­ci­pals asso­ci­a­ci­ons: l’Orga­nit­zació Marítima Inter­na­ci­o­nal (OMI), l’asso­ci­ació de ports de cre­uers del Medi­ter­rani (Med­cruise) i l’Asso­ci­ació Inter­na­ci­o­nal de Línies de Cre­uers (CLIA).

Gómez explica que les com­pa­nyies hau­ran de seguir un pro­to­col comú “per donar segu­re­tat als seus cli­ents”. “La res­pon­sa­bi­li­tat, en aquest cas, recau en el cre­uer”, explica el direc­tor gene­ral de Ports. Aquí, les direc­trius vin­dran mar­ca­des per les asso­ci­a­ci­ons i patro­nals. De moment, diu Gómez, l’accent es posa en garan­tir la higi­ene i les mesu­res de segu­re­tat, i encara no s’ha par­lat de si caldrà que els vai­xells redu­ei­xin o no pas­satge.

Després, un cop els turis­tes arri­bin a port, serà on entri en joc la des­ti­nació. Des de Ports de la Gene­ra­li­tat, ja s’està ela­bo­rant un pro­to­col “molt rigorós” –pre­cisa Gómez- que tindrà en compte aspec­tes com la distància de segu­re­tat, l’ús de mas­ca­re­tes, els hidro­gels, les desin­fec­ci­ons... I més enllà d’això, també caldrà la impli­cació del ter­ri­tori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.