Economia

Els micropobles catalans ‘s’escapen’ dels ERTOs, segons un estudi de la UdL

Del treball es desprèn que un 24% dels treballadors catalans s’han trobat afectats

Cap de les empre­ses que tenen la seva raó social a 82 petits muni­ci­pis de Cata­lu­nya han efec­tuat un ERTO, segons es desprèn del mapa muni­ci­pal dels sec­tors més afec­tats per la crisi de la Covid-19 ela­bo­rat pel ser­vei científic tècnic de car­to­gra­fia i sis­te­mes d’infor­mació geogràfica de la Uni­ver­si­tat de Lleida.

Es tracta d’un dels qua­tre mapes rea­lit­zats pels geògrafs del ser­vei per ana­lit­zar quin ha estat l’impacte dels ERTOs a Cata­lu­nya, tant per detec­tar els sec­tors més afec­tats, com per cap­tar en quins llocs del país ha tin­gut més incidència sobre l’estruc­tura econòmica.

Segons infor­men des de la UdL, els mapes s’han con­fec­ci­o­nat a par­tir de dades de l’Obser­va­tori del Tre­ball i Model Pro­duc­tiu del Depar­ta­ment de Tre­ball i de l’Ins­ti­tut d’Estadística de Cata­lu­nya.

Tal com han expli­cat en un comu­ni­cat, aquesta casuística està molt pre­sent a la demar­cació de Lleida que, amb 49, con­cen­tra el 60% d’aquests muni­ci­pis sense afec­tació. Segui­da­ment, se situen amb 15 muni­ci­pis (18%) Tar­ra­gona, Bar­ce­lona amb 10 (12%) i Girona amb 8 (10%).

Les dades que apor­ten els mapes, expli­quen els experts, mos­tren el “fort impacte” de la pandèmia a l’eco­no­mia cata­lana, ja que en el con­junt de Cata­lu­nya hi ha 91,4 afec­tats d’ERTOs per cada 1.000 habi­tants, sent les comar­ques amb més incidència la del Baix Llo­bre­gat (114 per cada 1.000) i el Bar­ce­lonès (105).

En relació amb la com­pa­ra­tiva entre per­so­nes afec­tes per un ERTO i el volum d’assa­la­ri­ats de fa un any, un 24% dels tre­ba­lla­dors cata­lans s’han tro­bat en aquesta situ­ació.

Les comar­ques amb més incidència són el Gar­raf (39%) i l’Anoia (37%), i entre les comar­ques que superen el 35% també es troba la Vall d’Aran. Per con­tra, el Tar­ra­gonès, les Gar­ri­gues o la Ribera d’Ebre són les que tenen un impacte menor del vol­tant del 16%.

No obs­tant això, l’eco­no­mista Ramon Morell adver­teix que a l’hora d’ana­lit­zar els resul­tats s’ha de tenir en compte que en alguns casos les raons soci­als de les empre­ses poden no coin­ci­dir amb el domi­cili de l’acti­vi­tat i que, en el cas de les empre­ses amb acti­vi­tat a més d’un muni­cipi, tota la infor­mació se cen­tra­litza al muni­cipi on l’empresa té la seva seu social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.