Educació

Retorn a les aules en marxa, però sense esvair dubtes

Els centres educatius treballen amb la data de l’1 de juny com a represa de l’activitat lectiva, enmig dels interrogants

Pateixen per l’espai i el personal

El curs esco­lar es reprendrà, tot i que amb mol­tes limi­ta­ci­ons, l’1 de juny si la regió sanitària de Girona passa a la fase 2 de la deses­ca­lada. Edu­cació i els cen­tres tre­ba­llen amb aquesta data perquè sigui així, tot i la manca o rea­dap­tació d’espais, i pri­o­rit­zar l’accés a l’alum­nat que acaba cicle (6è, 4t d’ESO o 2n de bat­xi­lle­rat, per afron­tar la selec­ti­vi­tat). O una mena d’aco­llida per als infants de famílies que no poden fer tele­tre­ball. El con­se­ller Bar­galló va avançar dime­cres les línies gene­rals, però als cen­tres encara pre­do­mi­nen els dub­tes, tot i la volun­tat de fer-ho el millor pos­si­ble.

La direc­tora de l’escola El Bosc de la Pabor­dia de Girona, Anna Nadal, ha rebut la notícia de la reo­ber­tura de les esco­les al juny “amb molts dub­tes i pre­gun­tes, però amb molta il·lusió per retro­bar-nos amb els alum­nes” després d’aquests mesos a distància. De fet, afirma que ja s’ho espe­rava, que bona part del pro­fes­so­rat estava fins i tot dis­po­sat a tre­ba­llar al juliol si calia (el con­se­ller ja ha dit que no) i que creu “impor­tantíssim” fer un tan­ca­ment de curs arran de tot el que ha pas­sat. En aquest sen­tit, la seva idea és que, a banda dels estu­di­ants de sisè, també la resta pugui anar al cen­tre “almenys un dia, que cada aula es pugui des­do­blar i es pugui fer un comiat amb els com­panys i pro­fes­sors”. Pel que fa a edu­cació infan­til, la intenció és pre­gun­tar a les famílies qui­nes hi duran els nens per tenir una pre­visió. Nadal espera que els pròxims dies des d’Edu­cació se’ls resol­guin «els molts dub­tes» que ara mateix tenen, com per exem­ple res­pecte al mate­rial i les distàncies entre alum­nes. Remarca que són una escola que “poten­cia molt el tre­ball viven­cial i en equip, col·labo­ra­tiu” i que no volen haver de fer una cosa contrària al que han ense­nyat fins ara als alum­nes. De cara a la tar­dor entén que cal­gui tre­ba­llar amb grups par­tits per la mei­tat, però “ges­ti­o­nar-ho serà com­pli­cat” tant per plan­ti­lla com per espais. Són una escola en mòduls, i dona per fet, per exem­ple, que l’aula de psi­co­mo­tri­ci­tat es pot recon­ver­tir en qua­tre aules però no sap què pas­sarà amb el men­ja­dor i en tot cas no en fan prou. La direc­tora d’El Bosc de la Pabor­dia des­taca també la feina feta pel pro­fes­so­rat durant la pandèmia, però subrat­lla que cal el retro­ba­ment a l’aula i també man­te­nir el repàs durant l’estiu perquè no hi hagi un llarg parèntesi de cinc mesos i es perdi allò après. “Cada vegada hi ha menys nens que retor­nin les tas­ques fetes, ja hi ha sen­sació de vacan­ces. Tru­ca­rem a totes les famílies perquè és perillós”, explica.

A Sils, l’escola Els Estanys de Sils tre­ba­lla amb 210 alum­nes, amb una línia des de P3 fins a 6è de primària. Pen­dent de defi­nir detalls amb els mem­bres del claus­tre, la direc­tora del cen­tre, Carme Dilmé, també referma que la seva pri­o­ri­tat és que els esco­lars de sisè “puguin venir i tan­car una etapa. Així, es podrien aco­mi­a­dar. Si no, se’n recor­da­rien tota la vida”. La intenció és fer grups de 10 alum­nes. De pri­mer a cinquè, el cen­tre, que té 19 mes­tres, optarà per aten­dre les neces­si­tats i les tuto­ries indi­vi­du­a­lit­za­des. La majo­ria d’alum­nes no haurà d’anar a l’escola perquè, si no, els docents “hau­rien de fer doble jor­nada, telemàtica i pre­sen­cial”. En canvi, a infan­til (de P3 a P5), els res­pon­sa­bles de l’escola con­tac­ta­ran amb les famílies i l’escola serà uti­lit­zada “com un recurs social. Nosal­tres obri­rem i hi serem”, afirma.Dilmé valora l’esforç que han hagut de fer els docents durant els dos últims mesos. En funció de l’edat, des de pri­mer fins a sisè, han pogut fer clas­ses de manera telemàtica i el coor­di­na­dor de noves tec­no­lo­gies ha hagut d’expli­car el Zoom a les famílies perquè la comu­ni­cació fos pos­si­ble. El depar­ta­ment ja ha enviat a l’escola mas­ca­re­tes i gel hidro­al­cohòlic.

El direc­tor de l’escola Mala­grida d’Olot, Jordi Fer­ra­rons, també diu que l’equip direc­tiu i el claus­tre estan ana­lit­zant ins­truc­ci­ons que els han arri­bat per resol­dre tots els dub­tes i detalls que gene­ren en una pròxima reunió que han de man­te­nir amb l’ins­pec­tor de zona. Es tracta de mesu­res orga­nit­za­ti­ves, logísti­ques i de segu­re­tat al cen­tre.

Un cop hagin enlles­tit el pla de rein­cor­po­ració, el comu­ni­ca­ran a les famílies i inci­di­ran en el fet que l’assistència dels alum­nes al cen­tre és total­ment voluntària i tot reco­ma­nant la dels alum­nes de sisè per poder fer-los l’acom­pa­nya­ment en el final d’etapa. També remar­ca­ran que, en l’etapa d’infan­til, es pres­tarà el ser­vei assis­ten­cial única­ment en el cas de famílies en què els pares o els res­pon­sa­bles dels fills tre­ba­llen tots. En tot cas, Fer­ra­rons ha remar­cat que tot ple­gat ser­virà per al pla de con­tingència del pròxim curs, que ha de pre­veure com actuar en cas de rebrots.

A l’Escala, la direc­tora del col·legi Empúries, Carme Pérez, pateix per la falta d’espais, però adme­tia la pressió per les tru­ca­des de les famílies que encara no poden res­pon­dre amb con­creció. I la direc­tora de l’escola Vall del Terri, de Cor­nellà del Terri, Pilar Martín, també adme­tia que no gosa dir a hores d’ara en qui­nes con­di­ci­ons podran reo­brir perquè a hores d’ara no saben de quins recur­sos dis­po­sa­ran. Ahir, ella i la resta de l’equip direc­tiu del cen­tre (que té uns 270 alum­nes i 26 edu­ca­dors) esta­ven estu­di­ant el docu­ment. D’aquí a uns dies comp­ten tenir una reunió amb repre­sen­tants del Depar­ta­ment i una altra en l’àmbit dels cen­tres del Pla de l’Estany.

A Platja d’Aro, la direc­tora de l’escola Els Estanys, Neus Costa, avança que tre­ba­llen amb els esce­na­ris de man­te­nir dos grups per curs o divi­dir-los en tres, comp­tant amb l’ús d’espais com ara el men­ja­dor, la bibli­o­teca, el labo­ra­tori o el gimnàs. Les majors estre­tors les augura a edu­cació infan­til, però dis­po­sen d’espais cedits pel con­sis­tori. A Sant Feliu de Guíxols, per exem­ple, no des­car­ten mòduls pro­vi­si­o­nals a tocar de l’INS Sant Feliu, i pre­ve­uen des­ti­nar equips i con­nexió a inter­net als estu­di­ants que no en tin­guin, com garan­teix el regi­dor Sal­va­dor Cala­buig.Per Costa, la represa no ha de supo­sar gai­res pro­ble­mes, ja que la cen­tra en els alum­nes de 6è, que merei­xen una sor­tida digna i en els esco­lars de famílies que no tele­tre­ba­llin. Però amb vista al pròxim curs tran­quil·litza que els con­tin­guts per­duts aquest any s’enca­bi­ran en els plans d’estudi: “Tenim claríssim que es recu­pe­rarà el que no s’hagi pogut aca­bar aquest curs.” Pel que fa a les esco­les bres­sol, a Sant Feliu, Cala­buig també diu que tre­ba­llen per res­ta­blir l’acti­vi­tat al juny, tot i que sense men­ja­dor, i pres­tar ser­vei al juliol i l’agost, adap­tat a les cir­cumstàncies però per ofe­rir un res­pir a les famílies que puguin tre­ba­llar durant la tem­po­rada turística.

(Infor­mació de Lur­des Arti­gas, Jordi Casas, Ramon Estéban, Jordi Fer­rer i Joan Puntí)

LES DATES

01.06.20
a principi
de juny, sempre que la regió sanitària de Girona passi a la fase 2, es reprendrà l’activitat lectiva fins al dia 19.

LES FRASES

14.09.20
el curs no s’allargarà,
però les setmanes de rodatge permetran dissenyar l’inici del nou curs 2020/21 al setembre.
Cada vegada hi ha menys nens que retornin les tasques fetes, ja hi ha sensació de vacances
Anna Nadal
DIRECTORA DE L’ESCOLA El Bosc de la Pabordia de Girona
Hem tingut una allau de trucades de pares i només els hem pogut dir que encara no en tenim ni idea
Carme Pérez
DIRECTORA DEL COL·leGI EMPÚRIES DE L’ESCALA
El retorn servirà per al pla de contingència del curs que ve i per preveure com actuar en cas de rebrots
Jordi Ferrarons
DIRECTOR DE L’ESCOLA MALAGRIDA D’OLOT
Procurarem obrir en les millors condicions possibles, però no sabem quins recursos tindrem
Pilar Martín
DIRECTORA DE L’ESCOLA VALL DEl TERRI DE CORNELLÀ
Comptem que els canvis seran provisionals, per uns mesos, i ens hi adaptarem
Neus Costa
DIRECTORA DE L’ESCOLA ELS ESTANYS de PLATJA D’ARO
Que els alumnes de sisè puguin venir i tancar una etapa. Si no, se’n recordarien tota la vida
Carme Dilmé
DIRECTORA DE L’ESCOLA estanys DE SILS
MARTÍ FONALLERAS DIRECTOR DELS SERVEIS TERRITORIALS D’EDUCACIÓ A GIRONA

“Els dèficits que detectem al juny serviran d’experiència al setembre”

Enmig de les dificultats per l’epidèmia i els riscos de contagi, Educació vol aprofitar el retorn esglaonat a les escoles d’aquest juny com a test per resoldre o pal·liar mancances, disfuncions, i aprovar amb nota en l’inici del futur curs 2020/21, el 14 de setembre.

En la comunitat educativa afloren els neguits pel retorn a l’activitat. Què hi pot afegir?
No estan a punt les instruccions, que es desplegaran aquesta pròxima setmana. Però tenim una cosa clara: que de l’1 al 19 de juny es treballarà amb l’estructura actual, i amb menys pressió, i els dèficits que detectem serviran d’experiència al setembre, per començar el nou curs resolent cas per cas els problemes.
Si calen més grups, es reforçarà el personal?
Hem de pensar diferent. Serà una nova normalitat, però ha de ser transitòria, una excepció absolutament anòmala forçada per una situació límit. Caldrà invertir-hi diners, evidentment, però s’han d’adaptar i aprofitar les estructures existents allà on es pugui: igual que hem vist especialistes dermatòlegs o cirurgians fent de metges a les UCI, tot el professorat de primària és polivalent per impartir moltes matèries.
Faran curt d’espais?
Aquesta és una altra qüestió, però hi ha recursos d’instal·lacions esportives o espais municipals que ens estan oferint, i que agraïm. El repte és que no calgui tornar a aturar l’activitat lectiva, amb l’esforç i el sacrifici dels professionals, però compartit amb les famílies, altres administracions i la societat.
Caldrà adaptar horaris, fer torns?
Al juny, les classes seran de 9 a 13 hores. I al setembre estudiarem com s’han d’optimitzar recursos. Però insisteixo que no ens podem permetre doblar costos de professorat, perquè els diners no hi són. A més, cada centre és un món. No és el mateix una petita escola a Maçanet de Cabrenys que una altra a Lloret, Girona o l’Escala. En un institut on només fan classes al matí es pot habilitar la tarda, però no pas en un que centra aquestes hores a fer cicles de FP.
Molts ajuntaments estan mobilitzant material informàtic o per garantir l’accés a internet. Servirà?
Les aportacions són ben rebudes. Ara hem d’ajustar i establir protocols d’ús telemàtic. Però estem satisfets de l’accés a les noves tecnologies: de les 140.000 preinscripcions previstes, 100.000 s’han cursat telemàticament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.