Arts escèniques

5 milions per als sectors més febles de la cultura

El consens amb el sector cultural amplia l’accés a la sol·licitud i que es justifica pel període del 14 de març al 6 de maig, quan l’Estat va aprovar la ‘intermitència’

Catalunya reclamava suport a la cultura, des del 16 d’abril

Els 5 mili­ons d’euros que la set­mana pas­sada es van anun­ciar com a nou capítol del pla de res­cat de la cul­tura bene­fi­ci­a­ran els tre­ba­lla­dors de la cul­tura amb més pre­ca­ri­e­tat. El pre­si­dent de l’Asso­ci­ació d’Actors i Direc­tors Pro­fes­si­o­nals de Cata­lu­nya (AADPC), Àlex Casa­no­vas, cele­bra la ini­ci­a­tiva: “Espe­rem que pugui com­pen­sar, una mica, tot aquest temps de des­pro­tecció.” Gerard Quin­tana, pre­si­dent de l’Acadèmia Cata­lana de la Música, ho des­criu com “un pas enda­vant del govern” cap a un sec­tor que pateix una regu­lació labo­ral pràcti­ca­ment ine­xis­tent. L’ajuda s’adreça majo­ritària­ment a actors i actrius, músics, tècnics i pro­fes­si­o­nals vin­cu­lats a aquests àmbits.

La con­se­llera de Cul­tura, Mariàngela Vila­llonga, va exi­gir al Minis­teri de Cul­tura que donés pro­tecció als tre­ba­lla­dors de la cul­tura en una reunió del 16 d’abril. De fet, l’Inaem ja va començar a pro­po­sar escuts de pro­tecció des de la decla­ració de l’estat d’alarma, tot i que el Minis­teri va tri­gar set­ma­nes a apro­var-los. Es van pre­sen­tar el 6 de maig amb un reial decret. Un dels punts més des­ta­cats és el que reco­llia l’Esta­tut de l’Artista apro­vat el gener del 2019, la cotit­zació per la inter­mitència (molt artis­tes només cotit­zen el dia d’actu­ació però no els dels assaigs, extrem que difi­culta molt poder tenir dret a atur). Aque­lla pro­tecció no cobria, però, els tre­ba­lla­dors de la cul­tura en règim d’autònoms.

Les apor­ta­ci­ons de les enti­tats pro­fes­si­o­nals van pro­cu­rar reduir al màxim els dies mínims de cotit­zació per bene­fi­ciar els més des­pro­te­gits. També que s’hi pogues­sin aco­llir tant els tre­ba­lla­dors per compte aliè com els tre­ba­lla­dors per compte propi (que per­met l’accés als autònoms). La nor­ma­tiva sem­bla que s’ha ins­pi­rat en el model que s’ha apli­cat al País Basc, que hi vin­cu­lava els depar­ta­ments de Cul­tura i d’Hisenda. Per al vice­pre­si­dent de l’Acadèmia Cata­lana de la Música, Gui­llem Arnedo (pre­sent en les con­ver­ses d’aquests dies), el govern ha tro­bat un “encai­xa­ment jurídic que per­met jus­ti­fi­car bé el paga­ment”. S’intu­eix que pot arri­bar a una gran base de tre­ba­lla­dors de la cul­tura però es des­co­neix l’abast exacte perquè està pen­dent d’un cens que ho visu­a­litzi. Aquesta és una demanda del Par­la­ment de Cata­lu­nya del 2010 que el govern encara no ha resolt. Sem­bla que, fa unes set­ma­nes, qui ha assu­mit l’encàrrec i ha començat a acti­var-lo és el Con­sell Naci­o­nal de la Cul­tura i de les Arts (CoNCA). L’agru­pació de com­pa­nyies emer­gents El Col·lec­tiu reco­neix que “l’ajut tapa un forat petit dels ajuts esta­tals, però el sec­tor reque­reix una regu­lació molt més afi­nada”.

Es cal­cula que hi haurà un paga­ment màxim de 1.024 euros que es podrien donar a 4.881 per­so­nes. S’aspira al fet que l’ajuda pugui arri­bar fins a 6.000 per­so­nes perquè es des­comp­ta­rien aque­lles acti­vi­tats que s’hagin pogut fac­tu­rar (clas­ses de música par­ti­cu­lars per vide­o­con­ferència, per exem­ple). Inte­grar els que han tin­gut aquests cobra­ments repar­tirà més una apor­tació que han fet, a parts iguals, el Depar­ta­ment de Cul­tura i el de Tre­ball, Afers Soci­als i Família. Ahir es va apro­var en el govern, i les enti­tats que van estar aca­bant de polir les con­di­ci­ons de la sol·lici­tud espe­ren veure el text redac­tat final al DOGC per com­pro­var qui­nes apor­ta­ci­ons s’han reco­llit.

La con­se­llera cele­bra que aquesta apor­tació cobreixi “la baula més feble i també impres­cin­di­ble d’aquest àmbit de la nos­tra cul­tura: els artis­tes, els tècnics sot­me­sos a inter­mitències i amb situ­a­ci­ons precàries”. El pla de res­cat de la Gene­ra­li­tat ha obert aquests dies diver­ses línies d’ajut a empre­ses (crèdits i sub­ven­ci­ons per ces­sa­ment d’acti­vi­tat), ajun­ta­ments i asso­ci­a­ci­ons que aju­din a cobrir la falta d’ingres­sos per acti­vi­tat. Vila­llonga insis­teix: “Ara ens cal aju­dar la cul­tura.”

LES DATES

16.4.2020
Dia
en què la consellera va de Cultura reclamar ajudes urgents als treballadors de la cultura en una reunió amb el Ministeri
14.3-6.5
Període
en què s’encaixa l’ajuda, que va de la declaració de l’estat d’alarma a l’aprovació de la ‘intermitència’
2010
Any
en què el Parlament de Cultura va instar el govern a redactar un cens amb tots els treballadors de la cultura


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.