Eines

Llarga vida a les andròmines

El projecte europeu Subtract vol donar una nova embranzida al sector de la reparació i reutilització de materials de rebuig

Caldrà assajar nous models, com ara el consum col·laboratiu

La cul­tura de la reu­ti­lit­zació encara és lluny a casa nos­tra de tenir el lloc pre­fe­rent de què gau­deix en altres con­tra­des, on els mer­cats d’objec­tes que mal­den per tenir una segona vida útil tenen un paper impres­cin­di­ble en el pai­satge soci­o­e­conòmic. El pro­jecte euro­peu Sub­tract és con­ce­but jus­ta­ment per fer créixer aquest mer­cat alter­na­tiu, tot ator­gant con­sistència empre­sa­rial als cen­tres de reu­ti­lit­zació, als quals es vol dotar, a més d’una estruc­tura de gestió empre­sa­rial, de la millor estratègia finan­cera.

Un dels socis del pro­jecte és l’Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya (ARC), que fa anys que pro­mou un canvi cul­tu­ral. Com diu el seu direc­tor, Josep Maria Tost: “Aquí no tenim la cul­tura de les soci­e­tats anglo­sa­xo­nes, on és habi­tual que amb motiu d’una mudança, s’orga­nitzi un mer­cat per ven­dre o bes­can­viar objec­tes que poden tenir un nou ús. Aquí ens afer­rem a tot, per vell que sigui.”

El pro­jecte Sub­tract s’ins­criu en el Green Deal, el Pacte Verd, que la UE vol impul­sar en els pro­pers anys, i que té en l’eco­no­mia cir­cu­lar un dels seus eixos estratègics. Com diu Tost, “l’objec­tiu del pro­jecte és orde­nar el sec­tor, que les pimes del ter­cer sec­tor que hi par­ti­ci­pin siguin via­bles”: “Volem que hi hagi flu­xos, que arri­bin mate­ri­als als esta­bli­ments i que en sur­tin.” Amb Sub­tract, s’intenta fer de l’apre­nen­tatge de models que han reei­xit la política que s’ha de seguir. “La intenció és que el pro­fes­si­o­nal de la reu­ti­lit­zació sigui equi­pa­ra­ble a qual­se­vol, i per això cal que els esta­bli­ments puguin garan­tir que hi ha qua­li­tat en la segona vida útil”, tal­ment com a les boti­gues de segona mà d’Escòcia, on els pro­duc­tes que es comer­ci­a­lit­zen gau­dei­xen d’un segell de qua­li­tat. Com diu Tost, en la pròxima llei de pre­venció i gestió de resi­dus “es posarà èmfasi en el segell de qua­li­tat, una cer­ti­fi­cació que aquell objecte ha estat ben repa­rat i que, a més, té una garan­tia”. Així mateix, la llei, que ara és en la fase d’avant­pro­jecte, també incor­po­ra­ria per a tot pro­ducte pro­ce­dent de la repa­ració i reu­ti­lit­zació un IVA reduït, com passa a Suècia.

A més de recu­pe­rar mate­ri­als, també cal­dria recu­pe­rar ser­veis. “Hem vist com en els dar­rers anys han anat tan­cant els ser­veis d’assistència tècnica, i això es tra­du­eix en el mal­ba­ra­ta­ment de recur­sos. Cal fer polítiques per recu­pe­rar-los.” I les admi­nis­tra­ci­ons, donar exem­ple: el govern belga adqui­reix mobi­li­ari de segona mà, i el d’Holanda ha obert un con­curs per pro­veir-se d’andròmines repa­ra­des i que són per­fec­ta­ment reu­ti­lit­za­bles.

Alba Cabrera, cap d’estu­dis de Rezero, asso­ci­ació que forma part del Comitè Estratègic Català del pro­jecte Sub­tract, explica que si el cir­cuit de repa­ració i reu­ti­lit­zació no s’ha desen­vo­lu­pat prou a Cata­lu­nya és perquè, d’una banda, “aquests cen­tres molt sovint no tenen per­so­nal prou for­mat en reu­ti­lit­zació i mit­jans” i, de l’altra, “els arri­ben pocs mate­ri­als que real­ment puguin ser apro­fi­ta­bles: en tèxtil, només a un 38% se li pot donar una segona vida; a un 7%, en el cas d’apa­rells elèctrics i electrònics i a un 3% pel que fa als volu­mi­no­sos.” Així doncs, “cal­drien ajuts per qua­li­fi­car pro­fes­si­o­nals, tirar enda­vant tècni­ques inno­va­do­res, amb un més gran com­po­nent tec­nològic”. Com Tost, també creu que cal refer el marc impo­si­tiu per crear atrac­tiu: “Ara, els preus del mer­cat de segona mà no són tan dife­rents com els de pri­mera, i per pal·liar-ho, hau­rien de tenir un IVA lliure o reduït.” Altres inter­ven­ci­ons a la norma serien “que el con­su­mi­dor pogués veure que el pro­ducte repa­rat és de qua­li­tat, amb un segell que podria iden­ti­fi­car millor allò que està en bon estat i donar con­fiança; a més, cal­dria una garan­tia de cinc anys, no només de dos”.

Sub­tract vol posar en valor les grans poten­ci­a­li­tats de repa­rar i reu­ti­lit­zar per gene­rar ocu­pació. Segons Alba Cabrera, “per cada 10.000 tones de resi­dus gene­rats, es poden crear 296 llocs de tre­ball en repa­ració i reu­ti­lit­zació, men­tre que en reci­clatge són 36, 6 en abo­ca­dors i 1 en inci­ne­ració.”

És clar que perquè es pugui repa­rar i donar nova vida útil a l’objecte, cal afa­vo­rir la repa­ra­bi­li­tat. Com diu Cabrera, “per llei, en el cas dels elec­tro­domèstics, cal­dria faci­li­tar que els pro­duc­tes siguin fàcil­ment repa­ra­bles, com una forma de com­ba­tre l’obso­lescència, i faci­li­tar que hi hagi en el mer­cat peces de rea­canvi: ara només hi són durant cinc anys, i la UE ja està dema­nant que hi puguin ser durant deu anys.”

I també és impor­tant, ara que malau­ra­da­ment l’entorn de crisi ens hi con­vida, assa­jar nous models com el con­sum col·labo­ra­tiu, que a Bar­ce­lona compta amb l’exem­ple de la Bibli­o­teca de les Coses, pro­mo­gut per Rezero i Nusos, on el ciu­tadà pot llo­gar fre­gi­do­res, bici­cle­tes o màqui­nes de cosir a preus simbòlics.

‘Hubs’ de l’economia circular

A Catalunya, la deixalleria ha estat fins ara simplement un lloc on dur les andròmines: només un 30% del que hi arriba és susceptible de ser reutilitzat. Dins de la nova perspectiva de l’economia circular, hauran d’esdevenir, a la vista del que es pot veure en molts indrets d’Europa, “punts de selecció, llocs on es fan cursos de reparació”, com diu Tost. Per a Alba Cabrer: “Hem d’aproximar aquest espai a la gent, que facin activitats de reparació, com passa en un 31% de les nostres deixalleries, amb exemples com els de Viladecans, que organitza tallers i fins i tot té un cafè, o els del Prat de Llobregat i Sant Cugat.”

Crear grans centres pot donar una gran empenta a l’economia circular, com el parc que s’està construint a Mataró, Maresme Circular, que destinarà 18.000 m² a reparar i reutilitzar materials de rebuig, donarà feina a vint persones i acollirà empreses del tercer sector. Com diu Cabrera, “aquest centre podria esdevenir un veritable hub de l’economia circular, un lloc on la gent hi podria anar a aprendre a reparar per si mateixa tota mena d’andròmines.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.