Emprenedors

Batuts de fruites i bestioles

Dos joves catalans creen una empresa d’aliments fets amb insectes

“L’insecte té molta proteïna, és un excel·lent anti­o­xi­dant i, a més, un ali­ment la criança del qual és molt sos­te­ni­ble per al medi ambi­ent, una alter­na­tiva a la proteïna ani­mal. Estic con­vençut que d’aquí a uns anys, amb la cer­vesa ens posa­ran un plat d’insec­tes, com ara fan amb els caca­uets”, augura Daniel Morató, un dels dos socis fun­da­dors de Becrit, una start-up de batuts de fruita amb insec­tes.

La firma la van enge­gar els dos amics, Daniel Morató i Sergi Playà, ara fa poc més d’un any. Durant els qua­tre pri­mers mesos de vida, es van dedi­car a ven­dre en línia ali­ments fets amb insec­tes -des de batuts fins a ham­bur­gue­ses o pa - fabri­cats per ter­cers. Amb aquesta experiència en el comerç electrònic, van iden­ti­fi­car el gènere més dema­nat i es van con­cen­trar en el desen­vo­lu­pa­ment i la defi­nició dels batuts amb proteïna d’insec­tes.

Durant mig any van donar forma a la seva idea i van bus­car proveïdors. El dels batuts de frui­tes és una com­pa­nyia holan­desa inter­na­ci­o­nal amb molts anys de tra­jectòria: “Van creure en nosal­tres com a empre­ne­dors i va accep­tar pro­duir-nos la nos­tra idea d’incor­po­rar insec­tes a la beguda”, explica Morató. El proveïdor d’insec­tes és també una marca holan­desa que té la granja més gran d’Europa dedi­cada a la criança d’aques­tes bes­ti­o­les i que s’ocupa de la poste­rior ela­bo­ració d’una farina de proteïna d’insec­tes que és el que afe­gei­xen als batuts de Becrit.

Després de tot el procés de desen­vo­lu­pa­ment del pro­ducte, final­ment, van llançar al mer­cat el seu supera­li­ment el 24 de febrer pas­sat, només dues set­ma­nes abans que comencés el con­fi­na­ment per la covid-19 a l’Estat espa­nyol i que es donés un dels epi­so­dis d’atu­rada econòmica sob­tada més con­tun­dent de la història recent. Per si no fos sufi­ci­ent, la beguda està molt diri­gida a l’espor­tista per l’ele­vat con­tin­gut en proteïna que apor­ten els insec­tes. Òbvi­a­ment, a con­seqüència de la pandèmia, la pràctica espor­tiva ha estat atu­rada durant set­ma­nes, pro­hi­bida tant en gim­na­sos com a l’aire lliure.“Mal­grat tot, hem acon­se­guit ven­dre i no sóc capaç de dir que ens ha anat mala­ment en aques­tes pri­me­res set­ma­nes. No ho podem com­pa­rar amb res”, se sin­cera un dels socis fun­da­dors.

Els plans d’aquests empre­ne­dors són con­ver­tir -se en una empresa de dife­rents pro­duc­tes fets amb insec­tes i anar imple­men­tant el con­sum d’aquests ani­mals en el mer­cat euro­peu. “Ara com ara, estem exter­na­lit­zant tot el procés, però a mesura que aga­fem pes ani­rem incor­po­rant les dife­rents tas­ques”, avança Daniel Morató.

Recent­ment, han tan­cat una ronda de capi­tal lla­vor de 60.000 euros en què han entrat dos socis més: Gui­llem Cro­sas i Juan Cruz, que a més de capi­tal incor­po­ren conei­xe­ments en màrque­ting digi­tal i gestió empre­sa­rial. “Neces­si­ta­vem per­so­nes amb aquests per­fils”, diu.

Els dos amics, que com­pli­ran 27 anys al setem­bre, van ser esco­llits al febrer com dos dels joves empre­ne­dors menors de 30 anys per pas­sar a inte­grar la llista dels “100 talents de la gas­tro­no­mia 2020”, ela­bo­rada pel Bas­que Culi­nary Cen­ter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.