oxolife
Biotecnologia que ajuda la dona a ser mare
Oxolife és una empresa emergent biotecnològica que es dedica al desenvolupament d’un fàrmac per millorar la fertilitat femenina. El que la fa única és que es tracta de la primera centrada a afavorir la implantació de l’embrió en l’endometri, una necessitat mèdica no coberta.
Els fundadors d’Oxolife, Ignasi Canals i Agnès Arbat, es van conèixer treballant en una empresa farmacèutica i després de moltes converses es van convertir en emprenedors amb l’ambiciós objectiu de portar al mercat els avenços en recerca d’una molècula que havia investigat Ignasi Canals durant els seus temps d’universitari i de doctorand.
Canals, doctor en bioquímica, i Arbat, metgessa especialitzada en salut de la dona, van constituir el 2013 la biotecnològica i un any després van arribar a un acord amb la farmacèutica Kern Pharma per engegar l’activitat investigadora. En quatre anys van aconseguir una inversió de gairebé 3 milions d’euros per donar empenta a la recerca. L’any 2018 van recuperar el 100% d’Oxolife i aleshores van iniciar una altra recerca, la focalitzada a trobar inversors per aixecar capital i convertir en fàrmac els seus descobriments. I ho van aconseguir.
Han tancat un acord amb un consorci que lidera Inveready, en què participen també el CDTI, el Banc Sabadell, una oficina familiar i un fons d’inversió basc, que suposarà una inversió de 4 milions d’euros que se sumen a 1 milió aixecats a través de la plataforma Capital Cell. La idea és dedicar aquest capital a superar la fase 2 (per desenvolupar un fàrmac han depassar tres fases, cadascuna amb unes proves i certificacions diferents).
Arbat explica que la seva intenció és que en dos anys i un cop superada la fase 2 puguin llicenciar el seu fàrmac perquè una gran firma s’ocupi de la fase final i la comercialització del medicament. Arbat assegura que Oxolife ha despertat molt d’interès entre algunes grans firmes. I amb raó, cada any 75 milions de dones a tot el món reben un diagnòstic d’infertilitat i només un 50% dels milions de tècniques de reproducció assistida que es practiquen tenen èxit.