Opinió

Noves perspectives

A pesar que les previsions publicades per diferents organismes a partir dels primers dies d’abril poden oscil·lar en funció de les variables i dels temps considerats, en tots els escenaris, sense segona onada i amb segona onada, s’assemblen i totes pinten un panorama particularment negatiu per a Espanya que, no ho oblidem, ja es trobava en una situació molt precària quan el virus va arribar

El 10 de maig pas­sat, en aques­tes matei­xes pàgines, vau poder lle­gir un text titu­lat ‘Espa­nya 2020 – 2021’ en què com­paràvem l’evo­lució de les pre­vi­si­ons de crei­xe­ment per a l’eco­no­mia d’Espa­nya que va fer el govern espa­nyol el febrer d’aquest any res­pecte a les ela­bo­ra­des pel mateix govern el dia 1 de maig pas­sat. (https://​www.​leconomic.​cat/​article/​1786530-​espanya-​2020-​2021.​html).

El dia 24 de juny, el dia de Sant Joan, l’FMI va publi­car la revisió de les pre­vi­si­ons que havia publi­cat el 14 d’abril. N’avanço un resum: en dos mesos i deu dies, l’FMI ha empit­jo­rat el crei­xe­ment per a Espa­nya el 37%: del -8,0% al -12,8%. De fet, l’espa­nyola jun­ta­ment amb la ita­li­ana, seran les eco­no­mies euro­pees que pit­jor evo­lució tin­dran.

D’una banda, el tan­ca­ment de l’eco­no­mia espa­nyola amb data del 31 de desem­bre del 2019, ja mos­trava una situ­ació que no era bona i que havia anat decli­nant des de la tar­dor del 2018. Un crei­xe­ment insu­fi­ci­ent per afron­tar un dèficit que va créixer res­pecte al del 2018, un nivell de deute públic molt ele­vat i una taxa de deso­cu­pació alta però que no donava la idea de la pre­ca­ri­e­tat en què viu molta de població ocu­pada: el 14% de les per­so­nes que tre­ba­llen amb con­tracte són pobres.

De l’altra, les pre­vi­si­ons del govern de l’11 de febrer, les últi­mes publi­ca­des abans de l’arri­bada del virus a Espa­nya, en què es podia apre­ciar un empit­jo­ra­ment en la taxa de crei­xe­ment, però una reducció del dèficit i del deute.

A la columna següent, les pri­me­res pre­vi­si­ons que va pre­sen­tar el govern després de la decla­ració de l’estat d’alarma. Es pot obser­var la degra­dació que el mateix govern pre­veia després de 45 dies d’atu­rada econòmica. Les diferències res­pecte al que el mateix govern esti­mava al febrer són immen­ses.

A la columna següent, la revisió de les seves últi­mes pre­vi­si­ons publi­ca­des per l’FMI el 24 de juny. En tot molt pit­jors que les del govern.

Aques­tes tres colum­nes es refe­rei­xen a la situ­ació el 2020; a la dreta, les pre­vi­si­ons del govern d’Espa­nya i de l’FMI per al 2021.

Punts que cal des­ta­car:

X A pesar que les pre­vi­si­ons publi­ca­des per dife­rents orga­nis­mes a par­tir dels pri­mers dies d’abril poden oscil·lar en funció de les vari­a­bles i dels temps con­si­de­rats, en tots els esce­na­ris, sense segona onada i amb segona onada, s’assem­blen i totes pin­ten un pano­rama par­ti­cu­lar­ment nega­tiu per a Espa­nya que, no ho obli­dem, ja es tro­bava en una situ­ació molt precària quan el virus va arri­bar.

X Crei­xe­ment al marge, per a Espa­nya el saldo dels comp­tes públics cobra una importància espe­cial a causa que l’eco­no­mia espa­nyola ja incom­plia els com­pro­mi­sos adqui­rits amb la Comissió Euro­pea per a la reducció del seu dèficit. Per com­pren­dre el que suposa el dèficit pre­vist per l’FMI per a Espa­nya aquest any només cal que recor­dar el pit­jor dèficit obtin­gut asso­lit per Espa­nya després de l’inici de la crisi el 2007: el -11,0% del 2009.

X Espa­nya va per un camí de deute públic abso­lu­ta­ment fora de con­trol. No tant pel volum –hi ha altres països amb un nivell de deute supe­rior–, que també, sinó pel ritme de pro­gressió, és a dir, per la taxa de crei­xe­ment. El 2009 abans esmen­tat, el nivell de deute públic sobre el PIB va asso­lir el 52,7% (el 35,5% el 2007), i ara l’FMI estima que pot arri­bar al 124%; i el pit­jor és que la major part d’aquest deute és exte­rior (el deute de les eco­no­mies avançades supera avui, en taxa sobre el PIB, el nivell asso­lit en la Segona Guerra Mun­dial, recorda l’FMI en la seva revisió de juny).

X En el seu informe, l’FMI dis­tin­geix dos esce­na­ris, amb i sense segona onada de pandèmia. No deta­lla per­cen­tat­ges, tot i que sí que publica uns gràfics molt sig­ni­fi­ca­tius. En el cas que es pro­du­eixi una segona onada, l’FMI estima que l’acti­vi­tat es pot reduir a la mei­tat. Sense la segona onada, l’FMI estima un crei­xe­ment mun­dial del 5,4% per al 2021, crei­xe­ment que es veu­ria reduït al 0,6% si es produís aquesta segona onada (0,4% per a les eco­no­mies avançades i 1,4% per a les eco­no­mies de mer­cats emer­gents).

X Dia sí dia no, noves pro­jec­ci­ons no fan res més que cor­ro­bo­rar que la situ­ació a què s’ha arri­bat com a con­seqüència de l’atu­rada pro­vo­cada pel virus no serà tran­sitòria: dei­xarà en l’eco­no­mia el que molt gràfica­ment s’està ano­me­nant cica­trius. Per­so­nal­ment, penso que, amb el que l’eco­no­mia espa­nyola arros­se­gava, i amb el que arros­sega, serà molt difícil que Espa­nya creixi el 6,3% el 2021, encara que no hi hagi segona onada, sobre­tot si, com s’indica, el 36% de les empre­ses que han dut a terme ERTO, aca­ben duent a terme ERO quan els ERTO fina­lit­zin.

En qual­se­vol cas, quan lle­giu aques­tes línies pot­ser ja s’haurà publi­cat una altra pre­visió que cor­ro­bori o empit­jori les que fins ara s’han publi­cat, però el que no crec és que les millori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.