Empreses

ECima crea un teixit capaç de refrigerar-se

El dispositiu termoelèctric dissenyat per ECima es pot integrar al vestuari de bombers, esportistes o operaris industrials

L’empresa ECima ha dis­se­nyat un tei­xit tècnic que per­met refri­ge­rar la tem­pe­ra­tura de manera automàtica, gràcies a un dis­po­si­tiu ter­moelèctric fle­xi­ble que no neces­sita con­nec­tar-se al cor­rent elèctric i que es pot inte­grar al ves­tu­ari de bom­bers, espor­tis­tes, ope­ra­ris indus­tri­als o també apli­car-se a mate­rial hos­pi­ta­lari com ara la roba de llit o apòsits quirúrgics.

El dis­po­si­tiu ter­moelèctric s’ha basat en la tec­no­lo­gia de les ano­me­na­des cel·les Pel­tier, que s’inte­gra en qual­se­vol mate­rial tèxtil per poder-ne con­tro­lar la tem­pe­ra­tura en tot moment. La solució incor­pora un sis­tema de con­nexió a una bate­ria que li pro­por­ci­ona l’ener­gia per fun­ci­o­nar, sense que s’hagi de con­nec­tar al cor­rent, tot faci­li­tant la mobi­li­tat de l’usu­ari. El sis­tema incor­pora una sèrie de sen­sors de tem­pe­ra­tura, ele­ments de con­trol de potència i de ven­ti­lació per garan­tir la bona dis­tri­bució del fred i l’eficiència del seu fun­ci­o­na­ment mit­jançant la dis­si­pació de la calor.

Segons Jordi Mota, res­pon­sa­ble d’R+D a ECima, “la crei­xent demanda d’una millor atenció sanitària fa que la indústria de tèxtils per a ús mèdic avanci cap a al desen­vo­lu­pa­ment de pro­duc­tes que apor­ten noves fun­ci­o­na­li­tats per millo­rar la qua­li­tat de vida dels paci­ents, com és el cas del con­trol de la tem­pe­ra­tura en aque­lles situ­a­ci­ons que ho reque­rei­xin”. Aquesta solució es pot apli­car “en aque­lles situ­a­ci­ons en que es reque­reixi un con­trol de la tem­pe­ra­tura”, explica Mota.

Per aquest pro­jecte, ECima ha comp­tat amb un ajut de 73.000 euros d’ACCIÓ ,- en el marc del pro­grama d’ajuts Nuclis d’R+D Empre­sa­rial Inter­na­ci­o­nals. Aquests ajuts impul­sen pro­jec­tes empre­sa­ri­als d’R+D entre empre­ses cata­la­nes i socis inter­na­ci­o­nals. De fet, ECima està desen­vo­lu­pant el pro­jecte en col·labo­ració amb l’empresa Inte­lli­gent Tex­tile Pro­ducts (ITP) i el cen­tre de recerca Leib­niz Ins­ti­tute of Pho­to­nic Tech­no­logy (IPHT), tots dos ale­manys, i el cen­tre tec­nològic català Lei­tat, com a proveïdor tec­nològic.L’empresa cata­lana ECima (Saba­dell, Vallès Occi­den­tal) compta amb més de 60 anys d’experiència en el sec­tor dels tèxtils tècnics, men­tre que els socis ale­manys del pro­jecte s’espe­ci­a­lit­zen en el dis­seny i apli­cació de reco­bri­ments de capa fina i sis­te­mes per a smart tex­ti­les, així com el desen­vo­lu­pa­ment d’electrònica i la seva inte­gració a tèxtils. Amb una plan­ti­lla d’una cin­quan­tena de tre­ba­lla­dors, ECima, que per­tany al Clúster AEI Tèxtils, exporta el 70% de la seva pro­ducció a més de 40 països, prin­ci­pal­ment de la Unió Euro­pea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.