Música

El sector musical diu “Prou!” a la seva criminalització per la Covid

Un manifest, promogut per Lluís Gavaldà, reivindica la seguretat dels espectacles i aj porta més de 800 adhesions, entre les qual David Carabén, Gerard Quintana, Andrea Motis, Cris Juanico, Mazoni, Estel Solé, Natxo Tarrés i Clara Peya

L’Acadèmia Catalana de la Música demana per carta a Torra una rectificació i “mesures clares” per al sector cultural

La música i la cul­tu­ral han tor­nat a dir prou. Un cop més han alçat la veu per pro­tes­tar con­tra les noves mesu­res impo­sa­des per la Covid-19 que cas­ti­guen espe­ci­al­ment el sec­tor cul­tu­ral. I ho han fet amb un mani­fest impul­sat per Lluís Gavaldà, el can­tant dels Pets, entre d’altres, difós a través de les xar­xes soci­als aquest dime­cres a la nit i que ja porta més de 800 adhe­si­ons. Entre aques­tes adhe­si­ons hi ha Gerard Quin­tana, David Carabén, Andrea Motis, Estel Solé, Natxo Tarrés, Mazoni, Clara Peya, Caïm Riba, Cris Joa­nico i Dàmaris Gela­bert, entre molts altres pro­mo­tors, ges­tors cul­tu­rals, i pro­fes­si­o­nals rela­ci­o­nats amb el món cul­tu­ral i musi­cal.

Aquest mani­fest coin­ci­deix amb la carta que l’Acadèmia Cata­lana de la Música ha enviat al pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, en què demana una rec­ti­fi­cació i “mesu­res clares” per al sec­tor cul­tu­ral. L’enti­tat retreu al pre­si­dent l’impacte d’una comu­ni­cació “con­fusa” sobre les noves mesu­res per com­ba­tre la covid-19. La mis­siva està sig­nada pel pre­si­dent de l’enti­tat, Gerard Quin­tana, i demana una rec­ti­fi­cació pública al pre­si­dent que “garan­teixi la segu­re­tat jurídica per a l’acti­vi­tat cul­tu­ral a través de mesu­res clares, evi­tant ambigüitats i incer­te­ses”, i comu­ni­cant-les ade­qua­da­ment al públic per evi­tar desin­for­mació i noves can­cel·laci­ons.

Prou!

Pel qe fa al mani­fest, porta per títol Prou! i denun­cia la “cri­mi­na­lit­zació” i “l’estig­ma­tit­zació” que està patint la música i la cul­tu­ral en gene­ral des de l’inici del con­fi­na­ment com a “focus de pos­si­bles rebrots” que, segons es diu ha que­dat demos­trat que no és cert perquè no hi ha cap brot “asso­ciat a con­certs i actes cul­tu­rals”. A més, “exi­gei­xen” als gover­nants i ins­ti­tu­ci­ons “mesu­res clares des­ti­na­des a recol­zar la cul­tura”, com un res­cat econòmic i el man­te­ni­ment de pro­gra­ma­ci­ons públi­ques”.

Denun­cien les mesu­res sanitàries que han hagut de fer per la Covid-19 i “que ha com­por­tat una des­pesa afe­gida, ha fet caure gran part de la pro­gra­mació cul­tu­ral, un autèntic des­as­tre econòmic per a un sec­tor ja de per si força pre­cari”.

Cri­ti­quen la “con­fusió” que es genera “fruit de la comu­ni­cació ins­ti­tu­ci­o­nal poc con­creta” quan, de fet, “no afecta als actes cul­tu­rals”: “S’anun­cia una “limi­tació de grups a un màxim de 10 per­so­nes” i automàtica­ment s’ini­cia una onada de can­cel·laci­ons dels pocs con­certs i fes­ti­vals que encara que­da­ven. ot ple­gat ama­gant un petit detall: expli­car que això no afecta als actes cul­tu­rals que es fan amb totes les mesu­res. Aquest petit detall era la diferència entre sobre­viure com a col·lec­tiu o no fer-ho durant molts anys ”.

I per això “exi­gim que gover­nants i ins­ti­tu­ci­ons empren­guin mesu­res clares des­ti­na­des a recol­zar la cul­tura: res­cat eco­no­mic del sec­tor, man­te­ni­ment de les pro­gra­ma­ci­ons públi­ques i sobre­tot una comu­ni­cació ins­ti­tu­ci­o­nal clara que deixi de crear con­fusió i doni el mis­satge inequívoc de que la cul­tura és segura”.

I el mani­fest acaba amb una crida:

“Prou de cri­mi­na­lit­zar-nos. Prou de menys­te­nir la música i la cul­tura. Prou de foca­lit­zar la por sobre el nos­tre sec­tor quan com­pa­ra­ti­va­ment ja està demos­trat que és menys pro­blemàtic que d’altres. Prou de gene­rar titu­lars que ens des­tros­sen la poca acti­vi­tat que ens queda. Prou de con­si­de­rar que la música i la cul­tura no son via­bles en temps de COVID. No és cert. Son pos­si­bles. Son segu­res. I encara més impor­tant: son impres­cin­di­bles. Con­su­mir cul­tura no és un caprici o un sim­ple entre­te­ni­ment. Tot el con­trari: la cul­tura ens fa més lliu­res, més tole­rants, més feliços”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.