Educació

Mascareta obligatòria en aules i espais universitaris

S’estableix un protocol d’aïllament per als casos sospitosos de Covid-19

Les classes podran ser presencials només si es pot complir la distància de seguretat

Es recomana no desdoblar els grups

La mascareta serà obligatòria en totes les classes universitàries presencials del curs vinent i també als espais comuns de les facultats; a més, es recomana mantenir obertes totes les finestres tant de temps com sigui possible, especialment després de cada classe, i l’ensenyament seguirà un model mixt que combinarà classes presencials i telemàtiques.

Aquestes són algunes de les mesures acordades pels ministeris d’Universitats i Sanitat espanyols, i presentades ahir en la conferència general de política universitària, a la qual van assistir representants territorials per via telemàtica. Segons aquest document, cada centre universitari tindrà un responsable de referència per a la pandèmia, un espai d’aïllament i seguirà un protocol quan es detecti un sospitós d’estar contagiat de Covid-19.

Així, el sospitós s’haurà de posar en quarantena fins que tingui el resultat del test corresponent i, si és positiu, caldrà que s’aïlli fins a tres dies després que desapareguin tots els símptomes. També s’aïllaran els contactes estrets, definits com les persones que hagin estat a menys de dos metres del positiu durant més de 15 minuts sense mascareta des de 48 hores abans de l’inici dels símptomes.

El text presentat en la conferència, a la qual no va poder assistir el ministre d’Universitats, Manuel Castells, convalescent d’una intervenció quirúrgica, havia estat elaborat al juny, per la qual cosa va caldre actualitzar-lo. S’hi recorda que cada universitat haurà de garantir que el nombre d’estudiants a les instal·lacions no en superi la capacitat un cop calculats els espais de separació establerts. Si aquesta distància es pot garantir, les classes es podran dur a terme de manera presencial. Si no és així, cada universitat haurà de prendre les mesures pertinents per fer-les en línia.

Si s’opta per una fórmula mixta, caldrà que hi hagi una rotació periòdica entre els alumnes presencials i els telemàtics. En tot cas, el document considera que, atesa l’escassetat de recursos docents, no seria convenient desdoblar les classes per grups per tal de mantenir la presencialitat, ja que això “implicaria una sobrecàrrega inassumible per al professorat”. En el cas que calgui posar en quarantena un estudiant, aquest tindrà dret a rebre les classes en què estigui matriculat de manera no presencial.

Es preveu que dijous vinent el ministre Castells comparegui junt amb el president dels rectors d’universitats espanyoles per donar més detalls sobre l’inici del curs universitari.

LA XIFRA

1,5
metres
és la distància de seguretat entre persones que s’ha establert per a les classes universitàries presencials.

Inici de classes a l’American School of Barcelona

Una escola privada, l’American School of Barcelona, amb 890 alumnes de 55 nacionalitats, serà avui la primera de l’Estat a iniciar el curs, amb mesures com la mascareta obligatòria a partir de 6 anys.

Celaá veu crucials les competències autonòmiques i demana “lleialtat”

La ministra d’Educació, Isabel Celaá, va demanar ahir un “esforç”a tots els actors educatius perquè les escoles “s’obrin i continuïn obertes en els pròxims mesos” sempre que la situació epidemiològica ho permeti. Celaá va recordar que les competències de les comunitats autònomes són “crucials” en aquest sentit i va considerar primordial la “lleialtat” entre administracions per fer front al repte.

En una compareixença a petició pròpia al Congrés dels Diputats, Celaá es va mostrar “conscient” dels “dubtes” i les “incerteses” que genera el retorn a l’escola en un context de crisi sanitària, però va afirmar que les mesures adoptades i els recursos mobilitzats “permetran que les centres educatius siguin tan segurs com sigui possible, més segurs que qualsevol alternativa”. Segons Celaá, les directrius del ministeri estableixen que “en general” l’activitat lectiva serà presencial i es prioritzarà la dels alumnes d’edats inferiors. A més “els centres educatius es mantindran oberts durant tot el curs escolar” i s’asseguraran el servei de menjador així com el suport lectiu a menors i persones vulnerables.

Mitjà proposa anar a classe en dies alterns

L’investigador de l’Institut Trias i Pujol Oriol Mitjà considera que per controlar l’epidèmia a les escoles els alumnes haurien d’anar a classe en dies alterns i haurien de fer-se proves cada 15 dies.

El metro de Barcelona ja funciona al 100%

El metro de Barcelona va tornar ahir a oferir el 100% de la capacitat disponible, tot i que el passatge va ser inferior a l’habitual. TMB ha avançat l’oferta habitual en dies lectius per garantir les distàncies.

Castells no rep els rectors perquè està convalescent

El ministre d’Universitats, Manuel Castells no es va poder reunir amb les universitats i les autonomies per preparar el curs, ja que està convalescent. Va ser operat divendres d’un problema lleu a l’esquena.

Èxit de l’acció de sensibilització dels joves

La campanya del govern de sensibilització de joves per prevenir contagis en l’oci nocturn ha observat fins ara 76.185 persones i n’ha sensibilitzat 50.867. L’acció la du a terme Creu Roja Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.