Gran angular

Conrear les altres habilitats per trobar feina

La plataforma online SkillsMatch ajuda els usuaris a millorar en les habilitats no cognitives, com comunicar, tenir capacitat de treballar en equip o saber liderar

Amb el pas del temps, les habi­li­tats no cog­ni­ti­ves, tal­ment com la capa­ci­tat de comu­ni­car, tre­ba­llar en equip, lide­rar o rea­lit­zar crítiques cons­truc­ti­ves han donat una passa enda­vant dins de les exigències de la demanda de pro­fes­si­o­nals, tot igua­lant-se als pro­pis conei­xe­ments tècnics.

Skills­Match és una pla­ta­forma online d’ava­lu­ació i apre­nen­tatge que jus­ta­ment se cen­tra en allò que en l’argot es coneix com soft skills. En aquest pro­jecte euro­peu, que compta amb la par­ti­ci­pació del cen­tre tec­nològic Eure­cat, es con­vida els usu­a­ris a millo­rar les seves habi­li­tats no cog­ni­ti­ves, per tal d’adap­tar-se al que reque­reix el mer­cat labo­ral, que ara con­ce­deix la màxima importància a aques­tes capa­ci­tats.

La pla­ta­forma Skills­Match, dis­po­ni­ble en cas­tellà i anglès, es pot fer ser­vir arreu de la Unió Euro­pea per part d’usu­a­ris indi­vi­du­als, empre­ses i les ins­ti­tu­ci­ons encar­re­ga­des de les polítiques d’ocu­pació. Aquesta eina d’auto­a­va­lu­ació mos­tra els punts forts i febles de soft skills en relació amb el per­fil que es demana per a una ocu­pació deter­mi­nada.

El sis­tema, que par­teix de les deman­des reals del mer­cat labo­ral, ha ana­lit­zat milers d’ofer­tes de feina dels prin­ci­pals por­tals d’ocu­pació i pro­posa a cada usu­ari un iti­ne­rari for­ma­tiu per­so­na­lit­zat, que inclou pro­pos­tes de recur­sos d’edu­cació oberta i cur­sos en línia.

“La pla­ta­forma ha iden­ti­fi­cat 36 soft skills específiques per a dife­rents acti­vi­tats pro­fes­si­o­nals”, explica el direc­tor de For­mació d’Eure­cat, Marc Cape­lla­des, qui posa de relleu que “les empre­ses valo­ren cada vegada més els can­di­dats que pos­se­ei­xen unes robus­tes soft skills específiques per al seu lloc de tre­ball, com a com­ple­ment dels seus conei­xe­ments tècnics”, de manera que “el can­di­dat que les tin­gui té mol­tes més pos­si­bi­li­tats de des­ta­car en un procés de selecció de per­so­nal i poder desen­vo­lu­par una car­rera d’èxit”.

Segons la coor­di­na­dora del pro­jecte, la Dra. Thash­mee Karu­na­ratne, inves­ti­ga­dora sènior de la Uni­ver­si­tat d’Esto­colm, “la nova solució pro­mo­guda pel pro­jecte pot ser una eina de gran ajuda per millo­rar l’ocu­pa­bi­li­tat dels joves i dels ciu­ta­dans en risc d’exclusió, així com per mos­trar la importància de les habi­li­tats no cog­ni­ti­ves en el mer­cat labo­ral”.

La solució desen­vo­lu­pada per l’equip de Skills­Match ha estat llançada en un moment en el qual els mètodes d’e-lear­ning estan tenint més rellevància a causa del nou con­text cau­sat per la crisi de la Covid-19, que com­porta can­vis impor­tants en el sec­tor de l’edu­cació i de la for­mació.

El con­sorci del pro­jecte Skills­Match està coor­di­nat per l’Egov­lab, de la Uni­ver­si­tat d’Esto­colm (Suècia) i, a més d’Eure­cat, compta amb la par­ti­ci­pació d’DMC Metrix (Irlanda), la Uni­ver­si­tat d’Alcalá (Espa­nya), la Fon­da­zi­one Poli­tec­nico di Milano (Itàlia), el Tri­nity College Dublin (Irlanda) i Eve­ris (Espa­nya) com a socis. El pro­jecte també ha comp­tat amb la par­ti­ci­pació de l’Orga­nit­zació Naci­o­nal irlan­desa dels atu­rats (INOU), CCOO Ser­veis (Espa­nya) i la ini­ci­a­tiva sueca Korta Vägen, jun­ta­ment amb la Uni­ver­si­tat d’Esto­colm com a orga­nit­za­dors dels tallers amb usu­a­ris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.