Retorna el signe positiu
Els mercats es treuen de sobre la desconfiança i l'Íbex-35 trenca divendres la resistència dels 10.000 punts, amb una revaloració setmanal del 4,29%.
Les pors dels inversors s'han allunyat dels parquets en les darreres jornades i han permès que la borsa espanyola deixi enrere els mínims marcats a principi del mes de juny (8.669,80 punts) i acabi la setmana a un pas dels 10.000 punts (va acomiadar-se divendres en els 9.971,80 punts, nivell que suposa una revaloració de més del 4% en cinc sessions). Però aquesta alça no ha estat fàcil d'aconseguir.
A principi de setmana van esclatar nous rumors sobre l'empitjorament de la situació financera a Espanya. Des de diversos mitjans de prestigi alemanys s'afirmava que el govern espanyol estava a punt de demanar el rescat del fons aprovat recentment per la Unió Europea (UE), tal com va veure's obligada a fer Grècia.
Deute col·locat.
Però les bones notícies van anar arribant als parquets i a poc a poc les compres van imposar-se en les pantalles. Els inversors van valorar positivament que la subhasta de lletres que va fer el Tresor espanyol es col·loqués sense problemes, tot i que a un preu més elevat. Així, les lletres a 12 mesos van assolir un 2,450% de rendibilitat, enfront de l'1,699% del mes anterior.
A més a més, el Tresor ha anunciat que el pagament del pròxim venciment de deute està garantit, sense haver d'anar als mercats a finançar-se. D'altra banda, la Comissió Europea (CE) va donar el vistiplau als plans d'ajustament encetats pel govern espanyol, i això també va ajudar a contradir els rumors que posaven en dubte la solvència espanyola apuntalant així la confiança dels inversors.
Però el que més ha tranquil·litzat els mercats financers en les darreres jornades és que es faran públics els tests de solvència als quals se sotmeten els bancs.
Els líders europeus volen donar més transparència als mercats per tal d'eliminar la incertesa sobre el sistema financer i han decidit fer públics aquests tests d'estrès —tot i que és competència de cada país publicar o no aquests resultats (i Alemanya ja ha dit que no difondrà els tests de les entitats que no ho vulguin).
En aquesta ocasió els que n'han sortir més ben parats han estat els bancs espanyols, amb el Banc Santander i el BBVA al capdavant de la llista de les entitats més ben qualificades pel Comitè Europeu de Supervisors Bancaris. Aquesta notícia va impulsar les cotitzacions del sector bancari espanyol, un dels més deprimits en els darrers mesos per la seva exposició a la crisi econòmica.
Després d'aquestes bones notícies, els rumors que dubtaven de la solvència espanyola i que apuntaven que la reunió prevista divendres passat entre el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, era per activar un pla de rescat per a l'economia espanyola van quedar en no res.
Per contra, el mandatari del FMI va donar més oxigen a les alces de la borsa espanyola en mostrar-se optimista sobre el creixement de l'economia espanyola en el llarg termini, a part d'afirmar que l'endeutament espanyol està en un bon nivell. No obstant, va posar l'accent sobre l'elevat dèficit dels països europeus.
Menys pèrdues anuals.
Per saber quina serà la tendència que marcaran els parquets en les pròximes jornades, els accionistes estaran molt pendents del missatge que arribarà des del banc central dels EUA sobre l'estat de l'economia nord-americana i el nivell dels tipus d'interès. Dimecres vinent el Comitè de Mercats Oberts (FOMC) de la Reserva Federal (FED) celebra una reunió que centrarà l'atenció dels inversors, juntament amb les dades de confiança dels empresaris alemanys que publicarà l'institut IFO dimarts i la confiança de la Universitat de Michigan dels EUA de divendres.