Gran angular

Austeritat, no, però sí fer els deures

Els fons procedents d’Europa potser no es bescanviaran per retallades, però sí que obligaran a fer unes quantes reformes

Tugores defensa que finalment s’ha assolit una solució confederal

¿L’acord històric per un pla de recons­trucció de la UE, que bene­fi­cia l’Estat espa­nyol amb 140.000 mili­ons d’euros, tindrà al cap­da­vall la seva lle­tra petita, con­di­ci­ons que caldrà com­plir tant sí com no?

No són pas poques les veus que, si bé des­car­ten que Brus­sel·les vul­gui fue­te­jar de nou amb el cin­turó de l’aus­te­ri­tat, exi­girà, pel davant o pel dar­rera, coses com dero­gar total­ment la reforma labo­ral o dei­xar de pror­ro­gar pres­su­pos­tos, a més de posar entre­bancs a recórrer a trans­ferències cor­rents per poder pagar les pen­si­ons.

Com diu el pro­fes­sor Rafael Sam­bola, de l’escola de nego­cis EADA, “sobre el paper no hi ha res escrit, però és clar que els estats ano­me­nats fru­gals cre­uen que rebre diners sense efec­tuar refor­mes no can­vi­a­ria la situ­ació d’Espa­nya, estat que, a més, és lent a cap­tar recur­sos d’Europa perquè és incapaç d’iden­ti­fi­car pro­jec­tes.”

Con­so­li­dar el rigor.

Per començar, des d’Europa es dema­narà que, “a mitjà ter­mini es con­so­lidi la rigo­ro­si­tat fis­cal i pres­su­postària, i això només s’asso­lirà apu­jant impos­tos com l’IPRF, en tots els trams, menys els més bai­xos, i l’IVA, cosa que pot impac­tar en el con­sum, jus­ta­ment quan és neces­sari que es reac­tivi l’eco­no­mia”. És clar que d’Europa també poden venir estímuls per fer aflo­rar tot el frau fis­cal con­tin­gut en l’eco­no­mia sub­mer­gida. Com diu Sam­bola: “Posar-nos al dia en aquest capítol podria supo­sar un estalvi del 10% en ter­mes de PIB.” No hem d’obli­dar que si a França la recap­tació d’impos­tos repre­senta un 45% del PIB, i a Itàlia el 42%, a Espa­nya és d’un 32%.

I sense aban­do­nar el capítol fis­cal, també és pos­si­ble, com asse­nyala Pun­sola, que el govern cen­tral hagi de recórrer a una mesura impo­pu­lar, com impo­sar taxes per a ús de ser­veis, com auto­pis­tes o la sani­tat, o incre­men­tar la impo­sició sobre la gene­ració de resi­dus o l’extracció de recur­sos natu­rals. Així mateix, “cal­dria posar fi al dum­ping fis­cal que apli­quen algu­nes comu­ni­tats autònomes”. I si del que es tracta és de repar­tir la càrrega que ha com­por­tat la pandèmia, “caldrà fixar impos­tos per a les grans for­tu­nes, per arran­jar això que paguin poc a través de soci­e­tats opa­ques”.

Veure esce­na­ris.

En un dels capítols més sen­si­bles, el de les pen­si­ons, aquí i allà es parla que anem cap a l’ele­vació de les cotit­za­ci­ons soci­als, en eli­mi­nar boni­fi­ca­ci­ons, i incor­po­rar nous retards en l’edat de la jubi­lació. Rafael Sam­bola con­si­dera, a més, que seria impor­tant “intro­duir mesu­res de trans­parència, com en el model de Suècia, per veure quant ha ingres­sat cada tre­ba­lla­dor i veure esce­na­ris de futur, per tal que puguin con­si­de­rar la pos­si­bi­li­tat de fer un pla de pen­si­ons, dins del prin­cipi que ningú cobri més del que ha recap­tat”: “Pot­ser també caldrà apli­car coe­fi­ci­ents cor­rec­tors en funció de l’espe­rança de vida, reva­lo­rar en funció de l’evo­lució econòmica o que la base de càlcul fos tota la vida labo­ral.”

La reforma labo­ral, que en algun moment Brus­sel·les va lloar, difícil­ment serà refor­mada a fons, més aviat hi haurà un demanda des de la UE que es faci una reforma del mer­cat labo­ral per reduir la pre­ca­ri­e­tat i la tem­po­ra­li­tat i impul­sar d’una vegada polítiques acti­ves d’ocu­pació que ofe­rei­xin resul­tats, una de les deman­des ja clàssi­ques de Brus­sel·les. Com asse­nyala el pro­fes­sor d’EADA, “caldrà inver­tir per requa­li­fi­car els atu­rats de llarga durada, difícil­ment recol·loca­bles, així com inver­tir en una for­mació pro­fes­si­o­nal de qua­li­tat”.

Ara no par­la­rem d’aus­te­ri­tat que es mani­festa en reta­lla­des, però sí de fer els deu­res per créixer mit­jançant la com­pe­ti­ti­vi­tat. I aquest prin­cipi també pot afec­tar l’ocu­pació pública, amb una més que pre­vi­si­ble reducció de les opo­si­ci­ons per cobrir les pla­ces vacants. Rafael Sam­bola afe­geix, en aquesta direcció, que cal­dria “eli­mi­nar les dupli­ci­tats entre l’admi­nis­tració cen­tral i les autonòmiques i avançar en la digi­ta­lit­zació de pro­ces­sos”.

En el debat també hi té un lloc, i impor­tant, la posició de negar que l’acord incor­pori com­pro­mi­sos implícits. Per a Joan Tugo­res, catedràtic d’Eco­no­mia de la UB, “és clar que des del moment que es parla de pla de recons­trucció, la UE ha can­viat la seva filo­so­fia, per avançar cap a un model veri­ta­ble­ment con­fe­de­ral”. Com diu: “Per pri­mer cop, la UE s’endeuta de forma man­co­mu­nada, i així és nor­mal que la con­tra­par­tida sigui que la des­pesa sigui nego­ci­ada. Si havíem dema­nat res­pos­tes con­fe­de­rals a les urgències de la UE, és nor­mal que l’ús del fons de recons­trucció obe­eixi al con­sens.”

Si s’han de fer refor­mes com les que s’han esmen­tat, afe­geix: “Estaríem par­lant de qüesti­ons pen­dents, de dos­si­ers ajor­nats, i si bé l’ideal hau­ria estat haver-les fet quan creixíem al 3%, s’han de fer ara, en una situ­ació d’emergència, com l’actual.”

D’altra banda, i vista l’experiència a l’Estat espa­nyol d’altres plans de represa per afron­tar moments de defa­lli­ment econòmic, com ara el pla Zapa­tero que es va posar en pràctica en la crisi ante­rior, que no va aca­bar de reei­xir, “és pre­fe­ri­ble el con­sens euro­peu que veure estu­pe­fac­tes una car­rera entre lobbys locals per mal­ba­ra­tar recur­sos públics.”

Joan Tugo­res recorda un dels pares fun­da­dors de l’actual UE, Jean Mon­net, quan va sen­ten­ciar: “Europa es for­jarà en les seves cri­sis i serà la suma de les solu­ci­ons adop­ta­des en aques­tes cri­sis.”

La grandària empresarial

Altres reformes que implícitament se suggeriran des d’Europa tindran a veure amb el redimensionament de la pime. “Caldria eliminar traves administratives que frenen el creixement de la grandària empresarial.” També caldrà afavorir, en el context que tindrem en els pròxims mesos, les alternatives de finançament a les pimes, per evitar que moltes caiguin en concurs de creditors. Al parer de Sambola, dues grans àrees de l’estat del benestar, com educació i salut, seran objecte de reformes. “En l’educació, hem de lluitar perquè els joves abandonin prematurament l’escolarització i, pel que fa a l’àrea de salut, per digitalitzar el sistema sanitari, a més d’altres inversions perquè guanyi en eficiència.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.