Focus

Salvavides per al sector del turisme

Sense activitat ni res a conciliar, molts hotels i negocis turístics reclamen amb més insistència ajudes per sobreviure

Les administracions poden condicionar les ajudes a un canvi de model
Ja es comença a pensar que la crisi de demanda no és conjuntural

Men­tre algu­nes empre­ses s’orga­nit­zen per a una even­tual qua­ran­tena dels seus tre­ba­lla­dors en l’arren­cada del curs esco­lar, hi ha sec­tors pels quals no exis­teix aquesta inqui­e­tud, pel sim­ple fet que no tenen gai­rebé cap acti­vi­tat per con­ci­liar. És el cas dels hotels i, en gene­ral, del sec­tor turístic, amb algu­nes hon­ro­ses excep­ci­ons.

Tot i que fal­ten les dades de l’agost, el mes de juliol s’ha sal­dat a Cata­lu­nya amb una cai­guda del 81,6% en el nom­bre de turis­tes estran­gers, de manera que en els set pri­mers mesos de l’any, ens han visi­tat un 75,6% menys de per­so­nes.

El bri d’espe­rança per sal­var la tem­po­rada que es va des­per­tar el juny i que va ani­mar molts nego­cis a recu­pe­rar les seves plan­ti­lles en ERTO i a pre­pa­rar-se per a l’estiu, es va anar esvaint a mesura que la corba de con­ta­gi­ats aug­men­tava i que els prin­ci­pals països emis­sors des­a­con­se­lla­ven viat­jar a Espa­nya. A par­tir d’aquell moment, s’obria un esce­nari de zona catastròfica a les prin­ci­pals des­ti­na­ci­ons de cli­ent inter­na­ci­o­nal, bàsica­ment el lito­ral i Bar­ce­lona.

A la capi­tal cata­lana, on un 75% de la planta hote­lera ha estat tan­cada durant l’estiu, l’acti­vi­tat ha estat pràcti­ca­ment nul·la, segons explica el Gremi d’Hotels, que qua­li­fica el moment de “dramàtic”: “No espe­rem que la situ­ació rever­teixi els pro­pers mesos i, la fina­lit­zació d’aju­des com els ERTO i les mesu­res extra­or­dinàries pel paga­ment de llo­guers posa en clar risc, a curt i mitjà ter­mini, la via­bi­li­tat de molts esta­bli­ments i, con­seqüent­ment, el man­te­ni­ment de la seva acti­vi­tat i dels seus llocs de tre­ball”, ha dit Manel Casals, direc­tor gene­ral del gremi. Les cri­des a sal­var el sec­tor s’han succeït tant per part dels empre­sa­ris com dels sin­di­cats, però també de ter­ri­to­ris que depe­nen en gran mesura d’aquesta acti­vi­tat. Els pri­mers posen l’accent a reduir les càrre­gues econòmiques; allar­gar els ERTO fins a la Set­mana Santa del 2021, aju­des per pagar els llo­guers i reducció d’impos­tos. “La fis­ca­li­tat és una llosa massa fei­xuga per a mol­tes empres que no fac­tu­ren res”, asse­gura Antoni Mes­tres, pro­fes­sor de la Facul­tat de Turisme i Direcció Hote­lera Sant Ignasi. De moment, el govern espa­nyol no ha con­cre­tat res i només ha mani­fes­tat la intenció de man­te­nir els ERTO fins que siguin neces­sa­ris. Però, fins quan serien neces­sa­ris?

Com hem vist, els hote­lers ja par­len de Set­mana Santa del 2021 com a pos­si­ble data de la recu­pe­ració, tot i que en el fons molts pen­sen que fins que no hi hagi vacuna no serà pos­si­ble recu­pe­rar una certa nor­ma­li­tat. “Hi ha la idea que és una cai­guda con­jun­tu­ral, però jo penso que és més estruc­tu­ral i que els turis­tes que no han vin­gut, tri­ga­ran a fer-ho”, pre­veu Pedro Aznar, pro­fes­sor d’eco­no­mia d’Esade i estudiós del sec­tor. Aznar pensa que la pandèmia, més enllà dels efec­tes sobre la salut pública, cas­ti­garà la but­xaca dels ciu­ta­dans i, en con­seqüència, la seva pos­si­bi­li­tat de viat­jar durant un temps.

Si aquesta reflexió és encer­tada, cos­tarà tor­nar als 20 mili­ons de turis­tes estran­gers del 2019 i ja no estaríem par­lant de la neces­si­tat de supor­tar tem­po­ral­ment un sec­tor, sinó d’un excés de capa­ci­tat ins­tal·lada o de sobre­ca­pa­ci­tat. Això com­por­ta­ria un ajust de l’oferta, en altres parau­les, el tan­ca­ment d’hotels i d’altres nego­cis. Cau­ran els més sen­si­bles: els que no tin­guin al dar­rere una cadena amb recur­sos i capa­ci­tat d’endeu­tar-se, els menys ren­di­bles i els que ofe­rei­xin un pro­ducte menys com­pe­ti­tiu.

De moment, la neces­si­tat de fac­tu­rar com sigui ja ha des­fer­mat una guerra de preus en algu­nes zones, que és el pri­mer que acaba pas­sant en totes les cri­sis. Aquest fet, encara cas­tiga més la ren­di­bi­li­tat dels hotels i com­pli­carà la recu­pe­ració. “Tota la cadena de valor se’n res­sen­tirà i tot­hom haurà de fer coses per reduir la pressió, també els acci­o­nis­tes”, pre­veu Antoni Mes­tres.

En canvi, la situ­ació, vista amb els ulls dels que espe­ren opor­tu­ni­tats, es pre­senta com ideal. La pandèmia acce­le­rarà els pro­ces­sos de con­so­li­dació empre­sa­rial, com ja comença a pas­sar en altres sec­tors. Això no obs­tant, hi haurà prudència fins a saber si la crisi s’allar­garà en el temps. Men­tres­tant, serà el moment dels fons d’inversió més opor­tu­nis­tes, que ja vole­te­ja­ven al maig, i que ara ho fan amb més insistència perquè la situ­ació d’asfi­xia de molts hote­lers, que no fac­tu­ren des de fa molts mesos, els pot obli­gar a mal­ven­dre amb impor­tants des­comp­tes. La tar­dor serà una veri­ta­ble tra­vessa pel desert, sense solució d’espe­rança per a molts nego­cis.

En aques­tes cir­cumstàncies, les admi­nis­tra­ci­ons poden estar temp­ta­des de con­di­ci­o­nar les aju­des a un canvi de model. “És bo pen­sar en un canvi cap a un model de més valor afe­git, però això no és apli­ca­ble a tot el ter­ri­tori, el turisme exclu­siu és per defi­nició limi­tat”, diu Aznar, que adver­teix de l’incre­ment de desi­gual­tat ter­ri­to­rial per la cai­guda de les ren­des en les zones més depen­dents del turisme: “No hem de pen­sar que és un lobby qui demana aju­des al sec­tor, és el clam de mol­tes loca­li­tats.” Antoni Mes­tres demana no con­di­ci­o­nar les aju­des a un canvi de model: “El pri­mer és sal­var el tei­xit empre­sa­rial”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.