Urbanisme

JAIME PALOMERA

PORTAVEU DEL SINDICAT DE LLOGATERS

“S’ha protegit el dret a l’habitatge”

“La llei aprovada dimecres a Catalunya és ara una de les regulacions del lloguer més avançades del món”

“L’augment de l’oferta no fa baixar els preus”

El Sin­di­cat de Llo­ga­ters ha tin­gut un paper clau en l’apro­vació dime­cres de la llei per regu­lar els preus del llo­guer. El seu por­ta­veu, Jaime Palo­mera, asse­gura que és una de les regu­la­ci­ons “més avançades del món”.

Heu patit per l’apro­vació de la llei?
Sabíem que teníem un pacte de país i que cap grup impul­sor posa­ria en risc més d’un any de feina; pri­mer, del govern i, després, d’una majo­ria par­la­mentària. Quan a finals de juliol vam pas­sar un moment com­pli­cat, amb les esme­nes de JxCat, molta gent va dir que la llei no veu­ria la llum i hem demos­trat que s’equi­vo­ca­ven.
Què és el més impor­tant de la llei més enllà de la llei en si?
És una de les regu­la­ci­ons del llo­guer més avançades del món, és una de les que pro­te­gei­xen amb més força el dret a l’habi­tatge. Tant que a par­tir d’ara Cata­lu­nya també serà un refe­rent com ho són actu­al­ment Dina­marca, Holanda, Ale­ma­nya i Àustria.
Diuen que és un punt de par­tida. Quin és el repte ara?
La llei és una mesura de pro­tecció, però el que cal acon­se­guir és posar fi a un sis­tema d’habi­tatge que s’ha dei­xat en mans del mer­cat. Can­viar-se de casa no és com can­viar-se de smartp­hone. És molt dur emo­ci­o­nal­ment i per això està sub­jecte a puja­des abu­si­ves.
La llei per­met que una per­sona exi­geixi una bai­xada imme­di­ata del llo­guer si és abu­siu?
La llei obliga els arren­da­dors i les agències a mos­trar en els con­trac­tes de llo­guer tres xifres: el preu de l’últim llo­guer, el preu que marca l’índex de la Gene­ra­li­tat i el preu que s’acaba sig­nant, que no pot superar els dos ante­ri­ors. No infor­mar per escrit de les xifres pot sig­ni­fi­car una multa de fins a 9.000 euros. I superar els límits mar­cats serà san­ci­o­na­ble amb mul­tes de fins a 90.000 euros.
Però això afec­tarà els nous con­trac­tes o també els vigents?
La nor­ma­tiva és per als nous con­trac­tes, però les famílies que han estat patint puja­des tenen una nova eina per nego­ciar. Si una per­sona paga 1.200 per un pis en què l’índex és de 1.000, a l’hora de nego­ciar l’arren­da­dor sap que el que entri no podrà pagar més de 1.000 euros, que encara que canviï de llo­ga­ter jo no pot seguir apu­jant els preus perquè hi ha un límit.
Teniu por que es declari incons­ti­tu­ci­o­nal i tota la feina quedi en no res?
El que espe­rem és que aquesta regu­lació s’esten­gui a altres ter­ri­to­ris i, per tant, que el govern del PSOE i Podem com­pleixi amb el seu com­promís de regu­lar els preus.
Amb més oferta de llo­guer públic, seria neces­sari regu­lar els preus del pri­vat?
Els països que tenen molt habi­tatge públic també han regu­lat el preu del llo­guer, perquè el mer­cat pri­vat s’ha con­ver­tit en l’objec­tiu de fons d’inversió inter­na­ci­o­nals alta­ment espe­cu­la­tius. Per tant, són dues mesu­res que han d’anar de bra­cet. Habi­tatge públic i regu­lació i nor­mes en el mer­cat pri­vat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.