Gran angular

Sector financer perdut o en transformació?

Les megaoperacions bancàries fan perdre pes al sistema financer català, que ja mena cap a un procés de transformació irreversible

Les cooperatives confien en el tarannà de les noves generacions
A aquests grans bancs, si els passa alguna cosa, qui ho pagarà serà el contribuent
albert grau
argenta patrimonios
Queden lluny en el temps els bancs fundats per gent de la indústria
La subordinació de CaixaBank es va donar en no poder expandir-se globalment
enrich llarch
economista
Les noves entitats, en un mercat global, ja no han d’estar sotmeses al Banc d’Espanya
albert llorens
bnc10

Amb l’absorció de Bankia per part de Cai­xa­Bank, i amb el pres­sen­ti­ment que Banc Saba­dell s’embo­li­carà aviat en una altra gran ope­ració, amb BBVA i Kut­xa­bank com a pos­si­bles com­panys de viatge, ha aflo­rat a Cata­lu­nya una certa melan­gia per la pèrdua d’influència finan­cera, després que s’hagi fet miques el sis­tema de cai­xes d’estalvi i que els grans actors per­din, segons cre­uen alguns, arre­la­ment.

Tot depe­nent del punt de vista, del 2008 ençà, el sis­tema finan­cer català ha per­dut un llençol a cada bugada o, ans al con­trari, s’ha enfor­tit, tot gua­nyant quota en el con­cert espa­nyol. El 2008, hi havia dis­set enti­tats ope­ra­ti­ves a Cata­lu­nya i avui n’hi ha sis: Cai­xa­Bank, Banc Saba­dell, Medi­o­la­num, Caixa d’Engi­nyers, Arquia i Caixa Guis­sona. Cer­ta­ment, ha des­a­pa­re­gut tot un reguit­zell de cai­xes (Cata­lu­nya, Tar­ra­gona, Man­resa, Man­lleu, Saba­dell, Ter­rassa, Penedès, Laie­tana, Girona) i un banc mitjà com Bankpyme. Ales­ho­res, amb més diver­si­tat d’enti­tats, Cata­lu­nya supo­sava un 16,5% del sis­tema finan­cer espa­nyol, men­tre que ara la seva repre­sen­tació suposa el 20,9%, fins a l’ope­ració Cai­xa­Bank-Bankia, la qual cosa impulsa l’his­to­ri­a­dor econòmic Fran­cesc Cabana a plànyer-se que “la fusió repre­senta la des­ca­ta­la­nit­zació de La Caixa i per al cata­la­nisme la pèrdua d’una de les seves armes més clares perquè les deci­si­ons que­den supe­di­ta­des al que digui Madrid”. O a Mònica Roca, vice­pre­si­denta de la Cam­bra de Comerç, a dir: “El poder finan­cer de cada català queda afe­blit. Només cal veure què ha supo­sat l’absorció d’Unnim (2013) i de Cata­lu­nya­Caixa (2016) per part del BBVA per als nos­tres estal­vis, que ja no ser­vei­xen per donar crèdit als agents econòmics de Cata­lu­nya, sinó per a la con­cessió de crèdit als agents econòmics de l’Estat espa­nyol.”

Sub­or­di­nació.

Per a l’eco­no­mista Enric Llarch, “el procés de sub­or­di­nació finan­cera de Cai­xa­Bank no és d’ara, és de fa vint-trenta anys, quan l’Opus Dei va pren­dre el poder a l’enti­tat, que ja no es plan­te­java créixer inter­na­ci­o­nal­ment, sinó a Espa­nya.” Com diu: “Tenia un model arre­lat al ter­ri­tori, que només podia reei­xir en llocs com Espa­nya, per les simi­li­tuds amb Cata­lu­nya. Val a dir que només ha fun­ci­o­nat de manera rela­tiva.” En algun moment, Cai­xa­Bank, afirma Llarch, “va voler assa­jar a Cata­lu­nya el model de capi­ta­lisme renà, amb el prin­cipi «ens hem d’impli­car en la indústria», i va adqui­rir par­ti­ci­pa­ci­ons en sec­tors estratègics, però s’ho ha hagut de ven­dre perquè neces­si­tava capi­tal”. Pel que fa al Saba­dell, Llarch des­taca la pèrdua de pro­ta­go­nisme en l’acci­o­na­riat dels indus­tri­als cata­lans: “Algu­nes famílies d’indus­tri­als cata­lans en van sor­tir escal­da­des i ara els relle­vants, els que manen, són de fora, fons com Black­Rock i Lewis San­ders.”

Aquesta mena d’ope­ra­ci­ons “són molt ben rebu­des pels espa­nyo­lis­tes, que aplau­dei­xen com es va inte­grant l’eco­no­mia cata­lana a Espa­nya, dins d’un procés de cen­tra­lit­zació irre­ver­si­ble en què la dinàmica és estar ben a prop del regu­la­dor, el Banc d’Espa­nya”.

Llarch augura a les enti­tats peti­tes una petita quota del mer­cat si seguei­xen ben ges­ti­o­na­des, en vetes de mer­cat de par­ti­cu­lars i pro­fes­si­o­nals, però on pre­veu grans can­vis és en la des­ban­ca­rit­zació: “Creix el feno­men del finançament del con­sum des de fora de la banca, així que cal tenir en compte el paper finan­cer que tin­dran, que ja tenen, de fet, Ama­zon, Medi­a­Market i El Corte Inglés, per posar només tres exem­ples.”

Per la seva banda, Albert Grau, de l’EAFI Argenta Patri­mo­nios, cons­tata: “D’aquells bancs cata­lans cons­truïts per gent que venia d’indústries com el tèxtil, ja no en queda res. El tei­xit empre­sa­rial ha can­viat, ara hi ha molta mul­ti­na­ci­o­nal.”

Perill.

És dels que també creu que la cre­ació de bancs gegan­tins a Europa, que aviat seran trans­na­ci­o­nals, és un feno­men “veri­ta­ble­ment perillós, ja que si els passa alguna cosa, qui ho aca­barà pagant serà el con­tri­bu­ent”. Grau es troba entre els que cre­uen que una de les lliçons que va dei­xar la crisi del 2008 és que els bancs tenien massa influència política, que amb mega­fu­si­ons ara reforçaran per exi­gir un res­cat quan la con­jun­tura sigui des­fa­vo­ra­ble.

Des de la seva òptica, però, és pos­si­ble que s’eri­geixi una altra banca o, més ben dit, neo­banca. Com diu, “Bar­ce­lona pot ser un pol d’atracció de fin­techs, ja hi ha gent amb prou talent i pro­jec­tes que han reei­xit.” Són enti­tats que, com des­taca Grau, estan dema­nant la fitxa bancària en altres països per ope­rar a tot Europa i “que­dar fora del con­trol del Banc d’Espa­nya”.

Reno­vació.

Jus­ta­ment, com a CEO del neo­banc bnc10, Albert Llo­rens con­si­dera que, amb l’absorció fusió entre Cai­xa­Bank “arriba l’hora de la nova banca”. Llo­rens cons­tata que, efec­ti­va­ment, a Cata­lu­nya cada vegada que­den menys enti­tats finan­ce­res, però per a les noves que es puguin cons­ti­tuir, tenen a dis­po­sar “un mer­cat més glo­bal, i no han d’estar sot­me­ses al con­trol del Banc d’Espa­nya”. En el cas de bnc10, l’enti­tat està tra­mi­tant la seva llicència bancària a Bèlgica, amb el benentès que “són uns quants els països euro­peus que estan més pre­pa­rats per adme­tre alter­na­ti­ves”.

Llo­rens inter­preta les uni­ons entre grans juga­dors com l’evidència de la seva vul­ne­ra­bi­li­tat, ja que “els costa sobre­viure al bell mig d’aquest tem­po­ral finan­cer en què no poden supor­tar els mar­ges finan­cers”. I és així com des d’aquest mes d’octu­bre, Cai­xa­Bank aplica la seva nova política de con­di­ci­ons, per la qual els cli­ents que no esti­guin prou vin­cu­lats pas­sa­ran a pagar una tarifa fixa de 60 euros tri­mes­trals per al man­te­ni­ment dels seus comp­tes. Llo­rens adver­teix que “la gent entén molt més com fun­ci­ona el mer­cat, i quan les con­di­ci­ons poden ser abu­si­ves”. Així mateix, detecta entre els estal­vi­a­dors “una evi­dent des­con­fiança envers sis­te­mes oligàrquics” i creu fer­vent­ment que el futur és d’enti­tats com la seva, amb una estruc­tura petita i agi­li­tat per adap­tar-se al mer­cat, com ha que­dat demos­trat durant la pandèmia, en què bnc10 ha seguit crei­xent en el nom­bre de cli­ents.

Una enti­tat que encara va més lluny en la seva decla­ració d’inten­ci­ons és 11ONZE, que es pre­senta com una eina per avançar cap a la inde­pendència. També vol que­dar fora de l’abast del Banc d’Espa­nya, tra­mi­tant la llicència des de la seva seu a Lon­dres, i estar super­vi­sat pel Banc Cen­tral Euro­peu. Però el més impor­tant, com asse­nyala la seva direc­tora, Natàlia Cugueró, és que serà “un banc molt enfo­cat a les pimes, per ofe­rir-los ser­veis inno­va­dors en aspec­tes com comp­ta­bi­li­tat, gestió de la tre­so­re­ria i finançament”. També fa una decla­ració de trans­parència anti­co­mis­si­ons, amb la pro­mesa d’apli­car un marge únic, infe­rior al 3%, en totes les ope­ra­ci­ons de crèdits o préstecs.

Robert Tor­na­bell, pro­fes­sor emèrit de banca i finan­ces a Esade, fixa la mirada en l’horitzó euro­peu: “La gent no té prou en compte que no serem grans si no som euro­peus, si no pen­sem en ter­mes d’espai finan­cer euro­peu.”

Creu que les grans fusi­ons bancàries que es pre­pa­ren a Europa, de les quals la de Cai­xa­Bank i Bankia ha estat un pro­le­go­men, “res­po­nen al clar desig de la Comissió Euro­pea de cons­truir una unió bancària, que s’acom­pa­nyarà d’una borsa única potent”.

Posa d’exem­ple el cas dels EUA, on en els dar­rers anys també hi ha hagut un procés de con­cen­tració bancària, o de la Xina, on es con­so­li­den grans actors finan­cers, per afir­mar: “Si no pen­sem en grans espais, no ens en sor­ti­rem.” Al vol­tant del paper que hau­ran de tenir en el futur imme­diat aques­tes mega­en­ti­tats trans­fron­te­re­res, Robert Tor­na­bell creu que el BCE bai­xarà els coe­fi­ci­ents de capi­tal exi­gi­bles per tal que els bancs dis­po­sin de més recur­sos per fer de pres­ta­dors, en uns temps que caldrà donar mol­tes injec­ci­ons a l’acti­vi­tat econòmica.

Caixa d’Engi­nyers, uns dels super­vi­vents a les contínues muta­ci­ons que ha sofert el sec­tor finan­cer català, observa amb tran­quil·litat el nou esce­nari. Com diu el seu direc­tor gene­ral, Joan Cavallé: “Sí, hi ha menys juga­dors, però la gent els coneix millor, i això a nosal­tres ens bene­fi­cia. Ente­nem que la diver­si­tat del negoci finan­cer és posi­tiva per a l’esta­bi­li­tat del sis­tema, perquè així els cli­ents tenen més fac­tors per pren­dre deci­si­ons sobre qui ha de ges­ti­o­nar els seus estal­vis.” Cavallé creu que el model de Caixa d’Engi­nyers, “és avançat, soci­al­ment, per damunt d’altres que posen en pri­mer lloc la cotit­zació en borsa. Els cli­ents valo­ren l’empresa pel seu pacte social, més enllà del compte de resul­tats.” En una línia sem­blant es mani­festa Clara Soler, por­ta­veu de Fiare, coo­pe­ra­tiva que “té la missió de recap­tar estalvi per posar-lo al ser­vei de pro­jec­tes de trans­for­mació social, jus­ta­ment el que han dei­xat de fer els bancs durant els dar­rers vint anys”. Creu que en el negoci ban­cari de futur, també poden cap­tar l’interès de les noves gene­ra­ci­ons: “La gent de 15 a 35 anys exi­geix valors com trans­parència o l’ètica, con­cep­tes que for­men part del nos­tre ADN.”

L’ICF i el paper de la banca pública

En fer l’anàlisi de quin és el nou paisatge del sector financer català, no caldria oblidar un eix imprescindible, el de la banca pública d’inversió que encarna l’Institut Català de Finances (ICF), que va jugar el seu paper durant la crisi passada per donar liquiditat a moltes empreses. El 2019, l’ICF va finançar 1.564 empreses i autònoms per 662,3 milions d’euros. Al nostre entorn europeu veiem diversos casos de banca pública estratègicament important: a Alemanya, les pimes reben el suport imprescindible de 32 bancs de capital públic totalment o parcialment, que a més financen habitatge social, escoles o centres per a la gent gran. A França, destaquen entitats com la Banca Pública d’Inversions (BPI), amb un capital social de 21.000 milions, que ha donat suport a la internacionalització de la pime. A Itàlia, Banco Posta, CDP i FSI financen governs regionals i empreses. A Holanda, el quart banc en actius és BNG, una entitat al 50% entre l’Estat i diversos municipis i províncies. A Suècia, l’Estat conserva un estratègic 13,5% de Nordea, un gran europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.