Opinió

El major morós d’hisenda, absolt de delicte fiscal

El que més atenció ha despertat de la llista de deutors de la hisenda pública han estat els noms de determinades personalitats i personatges famosos ben coneguts pel públic. No obstant això, el morós número 1 del rànquing de persones físiques és un septuagenari que es diu Agapito García Sánchez

El cèlebre eco­no­mista britànic John M. Key­nes va pro­nun­ciar la cone­guda frase: “Si un ciu­tadà deu 1.000 lliu­res a un banc, el ciu­tadà té un pro­blema. Si deu al banc 10 mili­ons de lliu­res, qui té un pro­blema és el banc.” Amb l’assumpte que ens ocupa avui, bé que hi podríem fer una com­pa­ració, ja que para­fra­se­jant Key­nes podem dir: “Si deus 1.000 euros a Hisenda, tens un pro­blema; però si li deus més de 15 mili­ons d’euros, el pro­blema el té Hisenda per cobrar-los.”

L’ante­rior minis­tre d’Hisenda, Cristóbal Mon­toro, va empren­dre fa anys una impla­ca­ble cro­ada con­tra els defrau­da­dors fis­cals i moro­sos de l’Estat espa­nyol. En aquest marc de lluita con­tra el frau tri­bu­tari, va acon­se­guir que la Llei 34/2015, de 21 de setem­bre, que va modi­fi­car la llei gene­ral tri­butària, afegís l’arti­cle 95 bis, refe­rent a la “publi­ci­tat de situ­a­ci­ons d’incom­pli­ment relle­vant de les obli­ga­ci­ons tri­butàries”. Gràcies a aquesta norma fis­cal, l’Agència Tri­butària pot publi­car periòdica­ment la llista com­pren­siva dels deu­tors a la Hisenda Pública per deu­tes i san­ci­ons pen­dents de paga­ment que superen l’import d’1 milió d’euros i no es tro­ben ni sus­pe­ses ni ajor­na­des. L’objec­tiu de Mon­toro era que aquesta mesura publi­citària coer­ci­tiva servís perquè els deu­tors moro­sos i defrau­da­dors es poses­sin al dia amb Hisenda.

El que més atenció ha des­per­tat de la llista de deu­tors de la hisenda pública han estat els noms de deter­mi­na­des per­so­na­li­tats i per­so­nat­ges famo­sos ben cone­guts pel públic. No obs­tant això, el morós número 1 en el rànquing de per­so­nes físiques és un sep­tu­a­ge­nari que es diu Aga­pito García Sánchez. Aquest empre­sari era un des­co­ne­gut per a l’opinió pública fins que les seves dades van aparèixer en la llista de l’Agència Tri­butària, i si no fos pel seu pecu­liar nom de pila, segu­ra­ment hau­ria pas­sat des­a­per­ce­but. Ara bé, amb un import de gai­rebé 16 mili­ons d’euros de deute, ha superat tots els famo­sos i fins i tot ha dei­xat enrere el mateix Mario Conde, que en el rànquing d’Hisenda no arriba als 13 mili­ons d’euros.

S’ha de tenir en compte que s’entén per frau fis­cal qual­se­vol con­ducta de l’obli­gat tri­bu­tari que, vul­ne­rant un pre­cepte tri­bu­tari, suposi un per­ju­dici econòmic per a la hisenda pública. Aquesta con­ducta pot ser per­se­guida o bé per la via admi­nis­tra­tiva per l’Agència d’Admi­nis­tració Tri­butària o bé per la via penal. Quan supera la quan­tia de 120.000 euros es con­si­dera delicte fis­cal i hi pot haver penes pri­va­ti­ves de lli­ber­tat, men­tre que quan no la supera es tra­mita com a infracció admi­nis­tra­tiva i se san­ci­ona amb mul­tes. Ara bé, molta gent des­co­neix que el nos­tre Codi Penal tipi­fica els delic­tes con­tra la hisenda pública. La con­ducta típica con­sis­teix en una acció des­ti­nada a defrau­dar la hisenda pública que, segons el Tri­bu­nal Suprem, és una mica més que dei­xar de pagar, ja que implica un cert com­po­nent d’arti­fici, ardit o engany. A més, el Tri­bu­nal Suprem, en una sentència del 2005, va asse­nya­lar que qual­se­vol frau tri­bu­tari suposa un greu atemp­tat con­tra els prin­ci­pis cons­ti­tu­ci­o­nals que impo­sen la real i lle­ial con­tri­bució al sos­te­ni­ment dels ser­veis soci­als i a les càrre­gues públi­ques i que no pot obli­dar-se que la jus­ti­fi­cació de la pena específica radica en la inad­mis­si­ble vul­ne­ració dels prin­ci­pis de soli­da­ri­tat tri­butària inex­cu­sa­bles en una soci­e­tat democràtica.

Absolt defi­ni­ti­va­ment.

Recent­ment, ha sor­tit la notícia que Aga­pito García ha estat absolt defi­ni­ti­va­ment de les acu­sa­ci­ons de frau fis­cal que havien pre­sen­tat en con­tra seva l’Agència Tri­butària i la fis­ca­lia. El mes de març pas­sat, l’Audiència Pro­vin­cial de Madrid ja el va absol­dre d’un delicte de frau pel qual la fis­ca­lia dema­nava per a Aga­pito García qua­tre anys de presó i el paga­ment de 6 mili­ons d’euros en con­cepte de san­ci­ons. Així doncs, la sentència que el 12 de març el va absol­dre de delicte fis­cal per falta de pro­ves que cometés un il·lícit penal, és ja ferma després que ni l’advo­ca­cia de l’Estat ni la fis­ca­lia hi recor­re­gues­sin en con­tra dins del ter­mini fixat per la llei. No obs­tant això, Aga­pito García mal­grat haver estat absolt, con­ti­nuarà figu­rant en la llista de deu­tors moro­sos de l’Agència Tri­butària.

No és la pri­mera vegada que Aga­pito García s’ha vist acu­sat per Hisenda de frau fis­cal, ja que fa vint anys ja va ser absolt d’un delicte fis­cal i ha tin­gut múlti­ples con­flic­tes amb l’Agència Tri­butària. Aquest empre­sari porta entrant i sor­tint dels tri­bu­nals des de fa més de trenta anys perquè l’Agència Tri­butària l’ha per­se­guit durant tot aquest temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.