Gran angular

Els grans posen fre a malbaratar aliments

La distribució vol evitar el fet que el 4,6% dels aliments que l’any passat es van comprar a l’Estat acabessin a la brossa i endega accions per reduir aquesta xifra

La sobreoferta implica residus, rebuig alimentari i sobreexplotació de recursos naturals
Pep Valls
Fundador d’EVVo

Mal­grat que el per­cen­tatge minva any rere any, el 2019 encara es van llençar a la brossa de les llars de l’Estat més de 26 mili­ons de qui­los de men­jar. I el rebuig que es pro­du­eix en els seus pro­ces­sos també pre­o­cupa la gran dis­tri­bució. Tant és així, que el 71% dels fabri­cants ali­men­ta­ris ja dis­po­sen d’una política d’apro­fi­ta­ment d’ali­ments, segons dades d’un estudi pre­sen­tat per AECOC i el Minis­teri d’Agri­cul­tura, Pesca i Ali­men­tació a finals de setem­bre. Cada vegada són més les empre­ses que inten­ten detec­tar l’ori­gen del rebuig i com fre­nar-lo al llarg de la cadena ali­mentària, de tal manera que el 51,39% ja té en marxa acci­ons que impli­quen també els seus col·labo­ra­dors.

Les xifres espan­ten: vuit de cada deu llars de l’Estat llen­cen ali­ments a la brossa. Anda­lu­sia, Lle­vant i el nord-oest de la Península són les zones on les xifres de rebuig ali­men­tari són més altes, i la tipo­lo­gia de llar que par­ti­cipa més del mal­ba­ra­ta­ment són aque­lles for­ma­des per per­so­nes de menys de 50 anys, sobre­tot amb cri­a­tu­res peti­tes o fills pre­a­do­les­cents, de classe social mit­jana alta i alta.

A més del mal­ba­ra­ta­ment que s’oca­si­ona a les llars, l’estudi també asse­nyala motius de la cadena ali­mentària. Aquí, els per­cen­tat­ges més grans de pèrdua estan rela­ci­o­nats amb la qua­li­tat del pro­ducte (23%) i les min­ves en els pro­ces­sos pro­duc­tius (22,22%). Però també apor­ten pes al rebuig les dates de cadu­ci­tat, les devo­lu­ci­ons i les erra­des en la pla­ni­fi­cació de l’oferta i la demanda. La majo­ria d’aquest rebuig es des­tina a l’ali­men­tació ani­mal i el com­pos­tatge, però gai­rebé tots els ali­ments que es poden des­ti­nar a l’ali­men­tació humana es dis­tri­bu­ei­xen a ONG.

També el sec­tor agrari vol con­tri­buir a mini­mit­zar aquesta situ­ació, de manera que la Fede­ració de Coo­pe­ra­ti­ves Agràries de Cata­lu­nya (FCAC) ha arri­bat a un acord de col·labo­ració amb la Fun­dació Espi­go­la­dors per reduir les pèrdues i el mal­ba­ra­ta­ment ali­men­tari, amb l’objec­tiu d’apro­fi­tar els ali­ments que que­den sense collir als camps dels socis de la FCAC i aten­dre les neces­si­tats de per­so­nes en situ­ació vul­ne­ra­ble. Les coo­pe­ra­ti­ves de fruita i horta són l’objec­tiu de la ini­ci­a­tiva, però ani­men altres sec­tors pro­duc­tius a sumar-s’hi.

“El con­veni amb la Fun­dació Espi­go­la­dors ens per­metrà donar una sor­tida útil als ali­ments que que­den al camp després de la collita prin­ci­pal o de les colli­tes sem­bra­des no reco­lli­des. En aquest sen­tit, cre­iem que és molt relle­vant l’apro­vació recent de la guia per a l’espi­go­la­ment segur, en l’ela­bo­ració de la qual hem par­ti­ci­pat”, diu Ramon Sar­roca, pre­si­dent de la FCAC.

En marxa una càtedra.

D’altra banda, Mer­ca­barna va anun­ciar el setem­bre la cre­ació d’una càtedra uni­ver­sitària que es dedi­carà a estu­diar com pre­ve­nir i reduir el mal­ba­ra­ta­ment ali­men­tari en les bau­les de la pro­ducció i la dis­tri­bució majo­rista i deta­llista de la cadena ali­mentària. La Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya (UPC), a través de l’Escola d’Engi­nye­ria Agro­a­li­mentària i Bio­sis­te­mes de Bar­ce­lona (EABB), serà l’encar­re­gada de dur a terme el pro­jecte, que tindrà un pres­su­post de 30.000 euros anu­als i una durada de tres anys pror­ro­ga­bles.

Altres actors del sec­tor, com la con­sul­tora igua­la­dina Evvo, espe­ci­a­lit­zada en solu­ci­ons per al retail, també han sumat el seu gra de sorra a la lluita con­tra el rebuig ali­men­tari. El com­promís que Evvo té amb la sos­te­ni­bi­li­tat del sec­tor, la inno­vació i l’evo­lució cap a models més efi­ci­ents –són els ideòlegs del Super­Lab, el super­mer­cat del futur, més sos­te­ni­ble, efi­ci­ent, res­pectuós i res­pon­sa­ble (https://​www.​leconomic.​cat/​article/​1462243-​perque-​omplir-​la-​cistella-​tambe-​sigui-​agradable.​html)–, l’ha por­tat a fer l’Estudi sobre acu­mu­lació d’ali­ments als punts de venda, una anàlisi, segons Pep Valls, fun­da­dor i màxim res­pon­sa­ble de la con­sul­tora, que fa refle­xi­o­nar “sobre la sobre­ex­plo­tació dels recur­sos natu­rals per a les grans pro­duc­ci­ons ali­mentàries, l’ús incon­tro­lat de l’aigua i la des­fo­res­tació”.

L’estudi ha pres com a model Igua­lada, una ciu­tat mit­jana que té una tren­tena de super­mer­cats amb gai­rebé 19.000 m², i les capses de cere­als a l’abast dels con­su­mi­dors, exem­ple de pro­ducte que conté diver­sos mate­ri­als d’emba­latge que el fan can­di­dat a ser més sos­te­ni­ble. La con­clusió ha estat que a Igua­lada estan dis­po­ni­bles per al seu con­sum 15.105 cai­xes de cere­als que, a un pes mitjà apro­xi­mat de 400 grams per envàs, supo­sen més de sis tones sem­pre a la venda. “Totes aques­tes cai­xes posa­des en línia equi­val­drien a tretze vega­des l’alçada de la torre Eif­fel”, afirma Valls.

Extra­po­lant les dades, si es té en compte que a Cata­lu­nya hi ha prop de 3.800 super­mer­cats, hiper­mer­cats i boti­gues d’auto­ser­vei, hi ha per­ma­nent­ment més de 2 mili­ons de cai­xes de cere­als dis­po­ni­bles, amb un pes de 810 tones. “Aquesta sobre­o­ferta, sumada als estocs dels magat­zems, implica una sobre­ex­plo­tació dels recur­sos natu­rals i una impor­tant gene­ració de resi­dus. I hem d’afe­gir que és difícil donar sor­tida a tot aquest pro­ducte abans de la seva cadu­ci­tat, con­tri­buint al mal­ba­ra­ta­ment”, rebla Valls.

Tan­ma­teix, el sec­tor ja comença a donar símpto­mes de “diri­gir-se cap a un nou model de venda que evi­tarà tenir un excés d’estoc per­ma­nent, en el qual els esta­bli­ments pre­sen­ta­ran espais més opti­mit­zats i les grans mar­ques podran ser­vir de manera més sos­te­ni­ble i per­so­na­lit­zada els seus pro­duc­tes”, afirma el fun­da­dor d’Evvo, aju­dat pel fet que la com­pra en línia anirà gua­nyant ter­reny. El canvi de men­ta­li­tat del con­su­mi­dor, diu Valls, “va acom­pa­nyat d’un gran com­po­nent ètic”. I això, el sec­tor ho ha de tenir en compte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.