Gran angular

Uns centres urbans buits albiren un futur incert per a la majoria d’establiments

La pandèmia ha traslladat l’interès del consumidor al barri, un fet que anuncia greus dificultats per al comerç i la restauració de les vies més transitades

La crisi sanitària cau­sada per la covid-19 ha fet que els ciu­ta­dans s’esti­min més pas­se­jar i con­su­mir pel barri que diri­gir-se al cen­tre de la ciu­tat. Així ho indica un estudi paneu­ro­peu rea­lit­zat per Mas­ter­card, empresa de mit­jans de paga­ment, que con­clou que almenys tres de cada qua­tre ciu­ta­dans de l’Estat s’estima més fer sor­ti­des de pro­xi­mi­tat. A més, a l’hora de fer la com­pra, un 82% tria esta­bli­ments regen­tats per per­so­nes cone­gu­des, ja que con­fien en les reco­ma­na­ci­ons que reben.

El con­sum de pro­xi­mi­tat s’obre pas, cada vegada més inten­sa­ment, un fet que aca­barà influint en el model comer­cial dels car­rers del cen­tre de les ciu­tats, sobre­tot perquè molts dels esta­bli­ments aca­ba­ran tan­cant defi­ni­ti­va­ment. Segons l’estudi de Mas­ter­card, el 36% de les pimes cre­uen que els caldrà d’un a tres anys per recu­pe­rar-se de l’impacte de la covid-19.

Aques­tes xifres ja són majúscu­les, però malau­ra­da­ment les que ofe­reix Comer­tia se situen per sobre. L’asso­ci­ació cata­lana de l’empresa fami­liar del retail ha aler­tat el govern de l’Estat del risc mor­tal del 50% de les empre­ses de comerç i res­tau­ració en cas que no s’allar­guin els ERTO fins al desem­bre de l’any vinent, alhora que reclama ajuts econòmics per a la recu­pe­ració d’aquests sec­tors. Comer­tia va ano­tar una dis­mi­nució de les ven­des del 14,2% el setem­bre pas­sat, amb un des­cens del 45% en oci i cul­tura, un 31% en res­tau­ració i un 34,7% en ali­men­tació no bàsica. D’altra banda, els sec­tors que van tenir un millor com­por­ta­ment, gràcies a les ven­des en línia, van ser el de la moda (94,5%), el de l’ali­men­tació (85%) i el de la llar (40%).

Poc trànsit i ven­des.

Sense tenir en compte l’ali­men­tació bàsica, Comer­tia està pre­sen­tant des de l’inici de la pandèmia unes xifres que pre­o­cu­pen el sec­tor: les ven­des dels seus socis van caure un 53,6% el maig, un 17,5% el juny, un 18,6% el juliol i un 16% l’agost. D’altra banda, con­fir­men que dos de cada qua­tre con­su­mi­dors s’esti­men més com­prar al barri, men­tre que un de cada qua­tre ho fa a través d’inter­net. L’asso­ci­ació també alerta del fet que del 78% de les empre­ses sòcies que han nego­ciat una reducció dels llo­guers dels esta­bli­ments, un 10% no ha acon­se­guit els objec­tius.

“Bar­ce­lona és de les ciu­tats de l’Estat que ha per­dut més trànsit de via­nants als car­rers comer­ci­als més cèntrics”, segons Sònia Lamela, cap de màrque­ting de TC Group, líder en sis­te­mes de retail inte­lli­gence. “Fa tres set­ma­nes, les xifres se situ­a­ven en un des­cens del 44% a la capi­tal cata­lana, en com­pa­ració amb el mateix període de l’any pas­sat”, indica Lamela. Aquesta tendència és simi­lar a les prin­ci­pals ciu­tats de l’Estat, on el trànsit de via­nants va bai­xar de mit­jana un 30% entre el 27 de juliol i el 30 d’agost, tot i que Bar­ce­lona i Madrid com­par­tei­xen el segon lloc amb menys visi­tants l’agost pas­sat.

Segons Lamela, “Bar­ce­lona va ano­tar un incre­ment del trànsit de via­nants de l’11% al gener i del 14% al febrer, i la xifra va caure fins al 95% a l’abril, men­tre que Madrid va pas­sar d’unes xifres posi­ti­ves del 46% i el 45% el gener i febre pas­sat, res­pec­ti­va­ment, a un des­cens del 93% a l’abril”. Pel que fa a Cata­lu­nya, segons dades de TC Group, el trànsit de via­nants va bai­xar el setem­bre pas­sat un 25% a Tar­ra­gona, un 20% a Lleida i un 23% a Girona. A Bar­ce­lona ciu­tat, la Dia­go­nal va per­dre el setem­bre un 19% de via­nants; el pas­seig de Gràcia, un 52%, i la ram­bla de Cata­lu­nya, un 40%. “L’impacte en la res­tau­ració i el comerç ha estat enorme”, comenta.

Càlcul del risc.

En escla­tar la pandèmia, Eixos.​cat, un obser­va­tori econòmic digi­tal bar­ce­loní que ofe­reix infor­mació als agents econòmics que ope­ren al ter­ri­tori, va crear, jun­ta­ment amb el MIT, un model de càlcul pre­dic­tiu de l’impacte de la covid-19 en el comerç. Aquest model per­met esta­blir pre­dic­ti­va­ment el risc dels esta­bli­ments de patir estrès finan­cer exces­siu, fet que pro­vo­ca­ria el tan­ca­ment del negoci. Per rea­lit­zar-lo, els algo­rit­mes tenen en compte si l’acti­vi­tat és essen­cial o no i si es veu obli­gada a tan­car tem­po­ral­ment o no; si és inten­siva en mà d’obra, si emma­gat­zema pro­ducte en el punt de venda i si aquest caduca.

Els resul­tats no esta­ran a punt fins al febrer, però a hores d’ara ja s’albira, per exem­ple, un coe­fi­ci­ent de risc molt alt en el sec­tor de la res­tau­ració i l’hos­ta­le­ria, en nego­cis com ara bars de copes i dis­co­te­ques, hotels, res­tau­rants, bars de tapes, cafe­te­ries i men­jar ràpid. “L’ava­lu­ació de ris­cos indi­carà les bau­les més febles de la cadena per tal que s’hi pugui posar remei i s’eviti el tan­ca­ment de nego­cis. La pre­dicció del que pot pas­sar ho fa pos­si­ble”, indica David Nogué, fun­da­dor i con­se­ller dele­gat de l’obser­va­tori, que està con­vençut que “molts nego­cis estan aguan­tant fins a la cam­pa­nya de Nadal, tot i que després no podran seguir si no reben ajuts amb urgència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.