Opinió

El seny és europeu

El discurs de l’estat de la Unió de la presidenta Von der Leyen del 16 de setembre ha estat no només la intervenció política més responsable escoltada des de l’inici de la pandèmia, sinó una veritable declaració política destinada a recuperar la confiança, requeriment imprescindible per a la recuperació

Som a dies vista de la pri­mera pre­sen­tació a Brus­sel·les dels plans de cada país per rebre les aju­des euro­pees per sor­tir de la crisi, tant a fons per­dut com en crèdits. Per a un país com el nos­tre, afec­tat com cap altre per la crisi econòmica i en una situ­ació tràgica de les finan­ces públi­ques, el pla de recu­pe­ració euro­peu, el Next gene­ra­tion EU, i les altres línies d’aju­des són l’única taula de sal­vació davant una recessió econòmica de dimen­si­ons inèdites. Men­tres­tant, els governs cen­tral i autonòmics, que hau­rien de dedi­car tots els esforços a pre­pa­rar-se per apro­fi­tar al màxim l’opor­tu­ni­tat euro­pea, tenen altres dèries frívoles cen­tra­des en objec­tius elec­to­ra­lis­tes que ens por­ten direc­ta­ment a l’agreu­ja­ment d’una situ­ació en si mateixa tràgica.

Afor­tu­na­da­ment, la tan sovint deni­grada Unió Euro­pea ens ofe­reix un alè d’espe­rança i de raci­o­na­li­tat amb l’actu­ació del BCE, els fons de la Comissió Euro­pea i també plan­te­jant amb regu­la­ri­tat objec­tius de refor­mes econòmiques, més necessàries que mai.

El dis­curs de l’Estat de la Unió de la pre­si­denta Von der Leyen del 16 de setem­bre ha estat no només la inter­venció política més res­pon­sa­ble escol­tada des de l’inici de la pandèmia, sinó una veri­ta­ble decla­ració política des­ti­nada a recu­pe­rar la con­fiança, reque­ri­ment impres­cin­di­ble per a la recu­pe­ració.

Europa fun­ci­ona, i en els dar­rers mesos n’hem tin­gut pro­ves fefa­ents. Dar­rere del marc de recu­pe­ració econòmica, sor­gei­xen les pre­vi­si­ons per asse­gu­rar la vacuna als ciu­ta­dans euro­peus i un seguit de mesu­res menys des­ta­ca­des però que plan­te­gen apro­fi­tar les opor­tu­ni­tats (que també hi són) deri­va­des de la des­feta econòmica.

El pla d’acció del mer­cat únic de capi­tals (CMU), que acaba de publi­car la Comissió Euro­pea avança cap a l’enfor­ti­ment i la inte­gració dels mer­cats finan­cers euro­peus impul­sant alhora les finan­ces sos­te­ni­bles i l’estalvi a llarg ter­mini per com­ple­men­tar la jubi­lació.

Aquests objec­tius ambi­ci­o­sos de la CMU es remun­ten al 2015. Des de lla­vors, no s’ha avançat prou per dotar el con­ti­nent d’una autèntica alter­na­tiva per a pimes al finançament ban­cari tan majo­ri­tari a Europa ni a ofe­rir a l’estal­vi­a­dor a llarg ter­mini un ven­tall sufi­ci­ent d’alter­na­ti­ves d’inversió que com­pensi la veri­ta­ble repressió finan­cera que gene­ren per als estal­vi­a­dors els tipus d’interès sota zero.

Com en altres objec­tius de reforma econòmica i finan­cera pen­dents, la crisi pre­senta -al cos­tat d’efec­tes clara­ment depres­sius-, unes magnífiques opor­tu­ni­tats perquè s’esco­me­tin sense dila­ci­ons els can­vis neces­sa­ris, reforçats en aquests moments amb nous argu­ments vin­cu­lats a la necessària recu­pe­ració econòmica. Així, pri­o­rit­zar ara les mesu­res per imple­men­tar la CMU apunta cap a faci­li­tar la reac­ti­vació via un crèdit més diver­si­fi­cat, acce­le­rant la tran­sició digi­tal i sos­te­ni­ble, avançant cap a una soci­e­tat i una eco­no­mia més inclu­si­ves i resi­li­ents i millo­rant la com­pe­ti­ti­vi­tat euro­pea en l’esce­nari glo­bal, objec­tius més que impres­cin­di­bles al Vell Con­ti­nent.

El pla d’acció donat a conèixer fa tot just menys d’un mes, anun­cia setze grans mesu­res per cul­mi­nar el que hau­ria d’haver estat un dels pro­jec­tes relle­vants de l’ante­rior Comissió de Juncker i que ara ho serà de la Von der Leyen. Al cos­tat de mesu­res per desen­vo­lu­par el mer­cat únic de capi­tals com crear una pla­ta­forma d’accés uni­fi­cada per a tot Europa, amb menys requi­sits per cotit­zar, reduint el gap entre deute i capi­tal (equity), alleu­ge­rint la regu­lació de les asse­gu­ra­do­res per inver­tir, pro­mo­vent la titu­lit­zació i sobre­tot uni­fi­cant la nor­ma­tiva de tot tipus, la Comissió Euro­pea plan­teja dos grups de mesu­res impor­tants cen­tra­des a donar més garan­ties i segu­re­tats als estal­vi­a­dors inver­sors al vol­tant de la millora de la seva cul­tura finan­cera i de les qua­li­fi­ca­ci­ons pro­fes­si­o­nals dels asses­sors finan­cers. Es tracta d’enfor­tir la con­fiança amb un diàleg més fluid entre els inter­me­di­a­ris i els seus cli­ents. És a dir, cer­cant un millor encre­ua­ment de l’oferta i la demanda de ser­veis finan­cers.

Pel cos­tat de la demanda, la millora de l’edu­cació finan­cera ha de faci­li­tar al ciu­tadà l’adopció de deci­si­ons amb major conei­xe­ment de causa, ente­nent la importància d’una bona gestió de les nos­tres finan­ces per­so­nals i amb l’ajuda pro­fes­si­o­nal. Pel cos­tat de l’oferta, l’homogènia qua­li­fi­cació dels asses­sors que ara s’exi­girà haurà de per­me­tre un millor conei­xe­ment del cli­ent i de les seves pre­ferències. Amb això podran ofe­rir una infor­mació i un asses­so­ra­ment més ade­quats, que avui es posen en entre­dit en haver estat trans­po­sada en aquest ter­reny la direc­tiva MiFID II de manera radi­cal­ment des­har­mo­nit­zada en cada país.

Tot ple­gat, unes asse­nya­des con­tri­bu­ci­ons del nos­tre govern euro­peu per sor­tir del pou. Ben igual que els nos­tres governs naci­o­nals, tan pro­pers, tan allu­nyats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.