Societat

Beatificació a la Sagrada Família amb 588 persones, autoritzada pel Procicat

L’arquebisbe Omella ha presidit una cerimònia que ha coincidit amb el 10è aniversari de la consagració de la basílica

La Sagrada Família ha aco­llit aquest dis­sabte la bea­ti­fi­cació de Joan Roig Dig­gle, un jove catòlic de 19 anys que va ser afu­se­llat per mili­ci­ans anar­quis­tes a prin­ci­pis de la Guerra Civil, el 12 de setem­bre del 1936.

L’arque­bisbe de Bar­ce­lona i pre­si­dent de la Con­ferència Epis­co­pal Espa­nyola, Joan Josep Ome­lla, ha pre­si­dit una cerimònia que ha coin­ci­dit amb el 10è ani­ver­sari de la con­sa­gració de la basílica (el 7 de novem­bre del 2010, a càrrec del lla­vors papa Benet XVI).

L’acte religiós ha comp­tat amb l’assistència de 588 per­so­nes -un terç de l’afo­ra­ment de la Sagrada Família a causa de les res­tric­ci­ons per la pandèmia de covid-19-, amb distància mínima d’1,5 metres entre els feli­gre­sos i mas­ca­reta obli­gatòria. El Pro­ci­cat ha auto­rit­zat l’acte perquè la lli­ber­tat de culte és un dret fona­men­tal.

“Fa més d’un any, con­cre­ta­ment el dia 3 d’octu­bre del 2019, el papa Fran­cesc ens va sor­pren­dre gra­ta­ment amb l’apro­vació del decret de bea­ti­fi­cació d’un jove de la nos­tra arxidiòcesi: Joan Roig Dig­gle”, ha començat Ome­lla la seva homi­lia.

“I la pro­vidència ha vol­gut que la cele­bració d’aquesta bea­ti­fi­cació s’esde­vin­gui durant l’any litúrgic en el qual l’objec­tiu del nos­tre pla pas­to­ral dio­cesà és, pre­ci­sa­ment, el tre­ball amb els joves. Joan Roig Dig­gle és per a tots, però espe­ci­al­ment per als joves, un tes­ti­moni d’amor a Crist i als ger­mans”, ha con­ti­nuat l’arque­bisbe de Bar­ce­lona, que ha con­ce­le­brat la cerimònia amb el car­de­nal i arque­bisbe emèrit Lluís Martínez Sis­tach i el nunci apostòlic de la Santa Seu a Espa­nya, mon­se­nyor Ber­nar­dito Auza.

“Va ser un home d’acció i pregària”

Ome­lla ha rela­tat els orígens de Joan Roig Dig­gle, de família pro­fun­da­ment cre­ient i de com va ser bate­jat a la parròquia de la Puríssima Con­cepció de Bar­ce­lona el 1917 abans de tras­lla­dar-se al Mas­nou (Maresme).

“En Joan impres­si­o­nava a tots des de molt jove per la seva vida espi­ri­tual i el seu amor per l’euca­ris­tia”, ha recor­dat l’arque­bisbe de Bar­ce­lona, que també ha des­ta­cat que la fe del beat “el va fer sen­si­ble davant les injustícies del seu temps”.

“El nos­tre jove màrtir va ser reconèixer l’existència d’un anhel de justícia social en el sí de la soci­e­tat. Joan cons­ci­ent d’aquesta situ­ació, simi­lar a la que actu­al­ment ens toca viure, volia trans­for­mar la soci­e­tat, però no des de la violència, sinó des de l’Evan­geli”, ha apun­tat Ome­lla en la seva homi­lia.

“Joan va ser un home d’acció i pregària, un veri­ta­ble tes­ti­moni de l’amor a Déu i als ger­mans. La seva unió a Déu el va por­tar a lliu­rar la pròpia vida tal com ho va fer Crist”, ha asse­nya­lat l’arque­bisbe de Bar­ce­lona. En una carta pas­to­ral prèvia de prin­ci­pis de novem­bre, Ome­lla ja havia rei­vin­di­cat la figura de Joan Roig.

“No és una figura d’un temps llunyà. La seva manera de ser i de fer parla en el nos­tre temps, com­plex i difícil, que coneix el fla­gell de la pandèmia del coro­na­vi­rus, que ha estès el sofri­ment i la soli­tud, i que està pro­vo­cant la mort de milers de per­so­nes, la majo­ria gent gran”, ha sen­ten­ciat l’arque­bisbe de Bar­ce­lona.

“Som davant d’un jove de dinou anys, tre­ba­lla­dor i estu­di­ant, home de cul­tura sòlida i infa­ti­ga­ble lec­tor dels docu­ments papals, que és capaç de comu­ni­car el valor immens que té el pen­sa­ment social de l’Església”, ha conclós Ome­lla.

A la cerimònia de la Sagrada Família hi han assis­tit, a més dels fami­li­ars del fla­mant beat, auto­ri­tats i mem­bres de l’Asso­ci­ació d’Amics de Joan Roig, que fa prop de 30 anys -l’any 1993- va començar a pro­moure la causa. No ha fal­tat a la cita el que va ser rec­tor de la parròquia de Sant Pere del Mas­nou entre 2013 i 2018, Ignasi Fus­ter.

“Avui és un dia molt espe­cial per a la gent del Mas­nou”, ha reco­ne­gut Fus­ter, que ha lamen­tat però que amb les res­tric­ci­ons de mobi­li­tat de cap de set­mana mol­tes per­so­nes no s’han pogut des­plaçar a Bar­ce­lona.

“Però m’han dit que estan units a la cele­bració i ho viu­ran inten­sa­ment a través de la ràdio i la tele­visió”, ha cons­ta­tat l’exrec­tor del Mas­nou, que ha par­lat de Joan Roig Dig­gle com “un jove nor­mal de la seva època i amb una fe pro­funda”.

“La gent del Mas­nou em recor­dava que va ser un bon apòstol i cate­quista de la parròquia, i que va fer molt de bé”, ha afir­mat Fus­ter. “I el seu mar­tiri és tot un exem­ple d’hones­te­dat i coherència, que avui dia tant neces­si­tem”, ha fina­lit­zat el rec­tor mares­menc entre 2013 i 2018.

La nit de l’11 de setem­bre de 1936, els mili­ci­ans van endur-se per la força Joan Roig Dig­gle, que es va aco­mi­a­dar de la seva mare en anglès amb God is with me -Déu està amb mi-.

La patru­lla de les joven­tuts lli­bertàries de Bada­lona, després de diver­sos des­plaçaments, el va por­tar al cos­tat de cemen­tiri de Santa Coloma de Gra­me­net, on va ser assas­si­nat amb cinc trets i un de gràcia al cla­tell.

Li van per­me­tre diri­gir-los la paraula. Les últi­mes que van sor­tir dels seus lla­vis van ser: “Que Déu us per­doni com jo us per­dono”. La tomba de Joan Roig va repo­sar al cemen­tiri de Santa Coloma fins al seu tras­llat a la Parròquia del Mas­nou.

Els treballadors protesten

L’entrada dels feligresos a la beatificació de Joan Roig Diggle aquest dissabte s’ha vist acompanyada d’una sorollosa protesta de treballadors de la secció sindical SUT de la Sagrada Família (servei d’atenció al visitant).

Els empleats es troben en vaga indefinida des del 26 de setembre per denunciar que la plantilla “treballa més hores de les pactades” per contracte i per exigir que es desafecti l’ERTO.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.