La votació del 14-F es farà en pavellons per evitar escoles
Es mantindrà en centres educatius si no hi ha alternativa i es poden netejar a fons abans que tornin els alumnes
Personal de seguretat vigilarà cues i el de neteja desinfectarà taules, cabines i locals
Les votacions del 14 de febrer es faran en pavellons i espais amplis com a alternativa a les escoles sempre que sigui possible. El protocol sobre l’adequació dels col·legis electorals que ha aprovat el Procicat només preveu la votació en centres educatius quan no sigui possible trobar alternatives. I en cas que s’hagi de fer en una escola o institut, un cop acabada la jornada electoral s’haurà de fer “una neteja i desinfecció especialment acurada de tot l’espai abans de l’activitat lectiva ordinària”. El protocol també dona entenent que no es votarà en un centre educatiu si no es pot garantir aquesta desinfecció acurada la mateixa nit.
Obert i ventilat
Es trien pavellons i equipaments amplis per garantir una baixa densitat en l’ocupació de l’espai, de manera que cada persona disposi d’un espai mínim de 2,5 m². Els locals hauran de tenir portes d’accés i sortida independents –si és possible una per a cada mesa de votació– que estaran obertes durant tot el dia per facilitar la fluïdesa en la mobilitat dels votants i evitar que es toquin portes i poms. També totes les finestres hauran d’estar obertes durant la jornada per facilitar la ventilació natural, fins i tot si el 14 de febrer és un dia plujós o fred, segons s’interpreta del protocol, que estableix que portes i finestres hauran de mantenir-se obertes “en tot cas”.
S’hauran de garantir dos metres de distància entre les meses electorals però també 1,5 metres lineals laterals entre cada membre de la mesa. I en els centres on hi hagi més d’una mesa de votació també caldrà garantir 1,5 metres de distància entre les cues de votants. També caldrà limitar el nombre de meses d’un centre per evitar que hi hagi “massificació de votants” tant a les meses com a les cues del carrer.
Locals desinfectats
Els locals electorals es netejaran abans del dia de votació però també després, un cop acabada la jornada o l’endemà. Els lavabos només podran ser usats pel personal acreditat –membres de les meses, administració, seguretat o interventors–. S’hauran de desinfectar almenys un cop durant el dia, però en cas que un votant l’hagi d’utilitzar per força major haurà de netejar-se immediatament després. L’autoritat sanitària haurà de determinar la freqüència de neteja integral del local de votació. És previsible un augment destacat del cost de la jornada del 14-F comptant que hi haurà personal de neteja però també de seguretat per controlar cues, distàncies i fluïdesa.
Si no hi ha prou espai a l’aire lliure per fer les cues, s’hauran de tenir espais interiors amplis, de sostres alts i amb ventilació forçada. El protocol estableix com a mínim dues cues, una per a persones vulnerables i l’altra per a la resta –cal recordar que el pla global elaborat per la direcció general de Participació Ciutadana i Processos Electorals preveu la possibilitat d’una tercera cua per a positius de Covid-19 i contactes–. Cintes o tanques separaran les cues a l’interior, entre les quals estarà prohibit circular i de les quals tampoc estarà permès sortir per recollir paperetes o avançar-se.
La circulació de votants haurà de ser en sentit únic i hi haurà circuits separats per als votants que aniran de la cua a dipositar el vot –es promourà portar el vot de casa–, els que aniran a la taula de paperetes i els que aniran a cabina. Als punts d’accés al local hi haurà gel hidroalcohòlic i control d’ús de mascareta i distància. La taula de paperetes i sobres tindrà gel hidroalcohòlic que s’haurà de fer servir abans de triar-los. Aquesta taula de paperetes s’haurà de netejar amb freqüència com les meses i les cabines, que hauran d’estar prou separades per no haver de fer servir cortines. Els “responsables de seguretat sanitària” rebran informació o formació concreta.