Política

ERC exigeix a Sánchez un gest amb els presos perquè la paciència no és “infinita”

Aragonès avisa que una justícia parcial no és constitucional

Cs enviarà una Constitució a cada municipi independentista

Ayuso avala el text dels militars

El Congrés va celebrar ahir el 42è aniversari de la Constitució atrapat en una paradoxa: l’absència dels independentistes –ERC, PDeCAT, PNB i EH Bildu– que han salvat els pressupostos estatals del 2021 de Pedro Sánchez i la presència per enaltir el règim del 78 de partits com ara el PP, Vox i Ciutadans, que han practicat l’esport de risc de votar esmenes de JxCat i ERC com a recurs desesperat per tombar els comptes i fer caure el govern del PSOE i Podem. El calendari del Tribunal Suprem ha fet que la denegació del tercer grau arribés l’endemà del sí d’ERC al pressupost i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va exigir ahir a Sánchez un “gest” amb els presos perquè “la paciència no és infinita”.

Mentre el Madrid oficial s’engalanava a la Carrera de San Jerónimo, amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, lloant la Constitució com “la més inclusiva de la història”, i amb Sánchez “celebrant l’entesa que la va fer possible ahir i que avui ens ha de guiar al futur”, a Catalunya Pere Aragonès en feia una lectura oposada. “La Constitució diu que la justícia és imparcial i igual per a tots. Només cal veure el Suprem per veure que no és així: només és imparcial amb els seus, l’extrema dreta i la monarquia. A la resta ja sabem què ens espera”, va alertar el vicepresident i ara president interí. A Lledoners, Jordi Sànchez (JxCat) recordava que fa tres anys que està en presó i que té una pena de nou “en nom de la Constitució” que “discrimina i nega la nació catalana”.

Al Congrés, hi va faltar Inés Arrimadas (Cs), que va triar Barcelona per proclamar que la Constitució “és l’eina per superar el procés”. Cs enviarà un exemplar de la Carta Magna a cada ajuntament independentista. “Els que pretenen la ruptura del país tindran aquest obsequi de Nadal de mans d’un partit liberal que defensa la igualtat i el respecte a la llei comuna”, va dir Arrimadas al costat del candidat de Cs, Carlos Carrizosa. El líder del PP, Pablo Casado, va exigir unió davant “enemics de la nació”

Ni en efemèrides com la d’ahir s’apaga el soroll de sabres: continua recollint signatures el text dels 271 militars retirats –en la gènesi hi ha Juan Chicharro, president de la Fundació Franco– contra “el deteriorament de la democràcia” pel pacte amb ERC i Bildu i contra tot indult als presos. El text dels militars, que es deslliguen del xat de la XIX promoció de l’Acadèmia l’Aire en què es parlava d’afusellar 26 milions de persones i de bombardejar l’ANC, va rebre ahir l’aval de la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. “Hi ha membres del govern que estarien d’acord amb derrocar la Constitució”, va dir Ayuso, fent seu el neguit de la “literalitat” del manifest militar.

Interior investiga les exaltacions nazis a Barcelona

El líder de Vox, Santiago Abascal, va triar Barcelona per enaltir la Constitució amb un acte polític ultradretà a la plaça Catalunya davant uns 200 assistents i amb l’elecció del 14 de febrer al radar. Per Abascal, “el cop d’Estat continua actiu” a Catalunya.

“Per primera vegada des de 1978 celebrem la Constitució amb ETA i el colpisme separatista a la direcció de l’Estat”, va denunciar Abascal al costat del candidat Ignacio Garriga. Més tard a la plaça de Sant Jaume es va poder veure una bandera neonazi del partit ultradretà Front Nacional Identitari-Partit Nacional Socialista Obrer Espanyol (FNI-PNSOE) i grups de simpatitzants que feien salutacions feixistes. El conseller de l’Interior, Miquel Sàmper, va anunciar que els Mossos realitzen un informe sobre proclames i accions i el portarà a la fiscalia per esclarir si són un delicte d’odi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.