Gran angular

Catalunya té el 10% dels clústers més excel·lents del món

Sis de les seixanta agrupacions que tenen el certificat Gold Label, el més prestigiós de tots, són catalanes

És un reconeixement a la feina ben feta dels professionals de les organitzacions
joan martí
director clÚsters catalunya
Ens fa més visibles a Europa a l’hora de demanar finançament o de participar en projectes
David Garcia
modacc

Cata­lu­nya con­cen­tra el 10% dels clústers del món que tenen el cer­ti­fi­cat d’excel·lència Gold Label. Es tracta d’un dels reco­nei­xe­ments més pres­ti­gi­o­sos en l’àmbit dels clústers, que demos­tra la bona gestió d’aques­tes orga­nit­za­ci­ons i que con­ce­deix l’Euro­pean Secre­ta­riat for Clus­ter Analy­sis (ESCA), una asso­ci­ació que agrupa més de dos-cents experts en clústers i que ges­ti­ona els pro­ces­sos de cer­ti­fi­cació, nas­cuda fruit de l’Euro­pean Clus­ter Exce­llence Ini­ti­a­tive (ECEI), ini­ci­a­tiva pro­mo­guda el 2009 per la Comissió Euro­pea.

Ara com ara, només hi ha sei­xanta orga­nit­za­ci­ons d’aquesta mena que el tenen, sis de les quals són cata­la­nes. Per acon­se­guir-lo, s’ha de pas­sar un procés d’ava­lu­ació en ter­mes de gover­nança, finançament i estruc­tura orga­nit­za­tiva molt exi­gent que, a més, s’ha d’anar reno­vant cada dos anys, apro­xi­ma­da­ment.

Fins al mes de març pas­sat, només el Clúster Català dels Medis de Pro­ducció Agrícola dis­po­sava d’aquest reco­nei­xe­ment. Ales­ho­res, cinc clústers més es van sumar al club de les sei­xanta agru­pa­ci­ons empre­sa­ri­als amb aquesta cer­ti­fi­cació. Es tracta del Beauty Clus­ter Bar­ce­lona, el Cata­lan Water Part­ners­hip (CWP), el clúster de fotònica Secpho, el clúster de la moda Modacc i el Packa­ging Clus­ter. Cata­lu­nya aca­para així el 66% dels cer­ti­fi­cats Gold Label que hi ha a l’Estat espa­nyol.

Joan Martí, direc­tor de la uni­tat de clústers d’Acció, explica que suposa un avenç en l’excel·lència de l’eco­sis­tema català de clústers. De fet, va ser la uni­tat que diri­geix la que va ani­mar les dife­rents orga­nit­za­ci­ons a aspi­rar a aquest cer­ti­fi­cat que fa gua­nyar posi­ci­o­na­ment inter­na­ci­o­nal.

Per a Martí, la llista d’avan­tat­ges que suposa aquest Gold Label és con­si­de­ra­ble: “És un reco­nei­xe­ment a l’equip que lidera cada clúster, a l’excel·lència de la feina ben feta i, a més, un fac­tor perquè les empre­ses que hi for­men part siguin més cons­ci­ents del valor de ser-hi.”

Per la seva banda, David Gar­cia, direc­tor de Modacc, un dels sis clústers cata­lans amb el Gold Label, explica que aquest procés de diagnòstic els ha aju­dat a detec­tar punts que han de millo­rar. De fet, arran d’aquest procés, Modacc ha acon­se­guit no només el cer­ti­fi­cat d’or, sinó replan­te­jar-se alguns punts febles: “Ens vam ado­nar que teníem poca massa crítica en cen­tres de recerca i uni­ver­si­tats, i recent­ment ja hem incor­po­rat la UPC i la Uni­ver­si­tat de Lleida”, diu Gar­cia.“Així mateix, ens fa més visi­bles a l’hora de dema­nar finançament o de par­ti­ci­par en pro­jec­tes euro­peus”, afe­geix Gar­cia, que reco­neix que ha estat el procés de cer­ti­fi­cació més exi­gent que ha superat mai.

En ter­mes gene­rals, que sis dels vint-i-nou clústers que hi ha a Cata­lu­nya siguin con­si­de­rats excel·lents repre­senta una millora con­junta, “perquè a més, ajuda a visi­bi­lit­zar les bones pràcti­ques a la resta d’orga­nit­za­ci­ons”, diu Martí. A Cata­lu­nya, els clústers repre­sen­ten el 30% del PIB (74.000 mili­ons d’euros de fac­tu­ració agre­gada) i gene­ren més de 300.000 llocs de tre­ball. En for­men part 2.600 socis, que agru­pen un tei­xit divers d’actors, ja que un 70% són pimes; un 13%, grans empre­ses; un 10%, cen­tres de recerca, uni­ver­si­tats i proveïdors de conei­xe­ment, i un 4,5%, start-ups, entre altres agents de l’entorn.

En els dar­rers anys, el nom­bre de clústers s’ha reduït perquè estan immer­sos en un procés de fusi­ons. “La tendència a la con­cen­tració és glo­bal, no només en el nos­tre eco­sis­tema. Els clústers estan en una nova fase evo­lu­tiva i tre­ba­llen més per gua­nyar dimensió”, asse­gu­rava a una entre­vista a l’Econòmic Patrici Val­de­ne­bro, la direc­tora gene­ral de TCI Network, una orga­nit­zació glo­bal que ajuda a millo­rar les com­petències dels emple­ats i dels pro­fes­si­o­nals vin­cu­lats als clústers i que té la seu a Bar­ce­lona.

Per a Joan Martí, aquesta evo­lució és una res­posta a les crei­xents incer­te­ses de l’entorn, que per si no era sufi­ci­ent, la pandèmia encara ha mul­ti­pli­cat més.

Tot i que no n’ha avançat el nom, Martí creu que en el 2021, dos clústers cata­lans es fusi­o­na­ran i segui­ran les pas­ses dels que ho van fer el 2018 i el 2020. De fet, Cata­lo­ni­a­Bio i Health­Tech Clus­ter van apro­var la inte­gració de les dues enti­tats en una única asso­ci­ació sota la marca Cata­lo­ni­a­Bio & Health­Tech, que va pas­sar a repre­sen­tar més de 170 socis. Poc després, els clústers Food­ser­vice i Food N’Nutri­tion també van optar per fusi­o­nar-se per tal de gua­nyar massa crítica.

LES XIFRES

29
clústers
hi ha a tot Catalunya, dels quals formen part 2.600 socis.
66%
dels certificats
Gold Label que hi ha a l’Estat espanyol pertanyen a clústers catalans.
74.000
milions d’euros
és la facturació agregada dels 2.600 socis que agrupen els 29 clústers que hi ha a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.