Gran angular

El sou dels immigrants és un 28,3% menor al que perceben els ciutadans de l’Estat

Un informe de la OIT revela que arreu, de mitjana la remuneració que cobren els immigrants és gairebé un 13% menor

La remu­ne­ració dels immi­grants a l’Estat espa­nyol és un 28,3% menor que la que per­ce­ben els ciu­ta­dans de l’Estat, segons es recull en un estudi de l’Orga­nit­zació Inter­na­ci­o­nal del Tre­ball (OIT), que asse­nyala a més que de mit­jana, el sou que cobren els immi­grants arreu és gai­rebé un 13% menor que el que per­ce­ben els ciu­ta­dans dels països d’aco­llida.

En alguns països, aquesta diferència arriba al 42%. En con­cret, a Xipre, Itàlia i Àustria, la bretxa sala­rial per hora de tre­ball és del 42, 30 i 25%, res­pec­ti­va­ment. A Finlàndia és de l’11%, infe­rior a la mit­jana, i a la Unió Euro­pea en el seu con­junt és de gai­rebé un 9%. La bretxa sala­rial dels immi­grants ha aug­men­tat en diver­sos països d’alts ingres­sos al llarg dels dar­rers cinc anys. A Itàlia, per exem­ple, la remu­ne­ració dels tre­ba­lla­dors immi­grants és un 30% menor que la que per­ce­ben els ciu­ta­dans del país, davant el 27% que es va regis­trar el 2015. A Por­tu­gal la diferència de remu­ne­ració és del 29%, davant el 25% registr el 2015, i a Irlanda del 21%, res­pecte del 19% del 2015. En el cas espa­nyol, la bretxa s’ha reduït lleu­ge­ra­ment, ja que el 2015 era del 29,9%.

L’informe Bretxa sala­rial dels immi­grants: exa­men de les diferències sala­ri­als entre els migrants i els ciu­ta­dans dels països d’aco­llida a més posa de mani­fest que els immi­grants als estats d’alts ingres­sos són més sus­cep­ti­bles de tenir un tre­ball pre­cari, atès que el 27% tenen con­trac­tes tem­po­rals, i un 15% tre­ball a temps par­cial.

L’estudi també revela que els tre­ba­lla­dors immi­grants per­ce­ben un salari menor que el dels ciu­ta­dans dels països d’aco­llida que pos­se­ei­xen una qua­li­fi­cació anàloga per a la mateixa cate­go­ria pro­fes­si­o­nal. Als EUA i Finalàndia, per exem­ple, tot i que la pro­porció de tre­ba­lla­dors migrants amb estu­dis secun­da­ris és del 78% i el 98%, res­pec­ti­va­ment, la pro­porció de tre­ba­lla­dors migrants en ocu­pa­ci­ons d’alta o mit­jana qua­li­fi­cació és única­ment del 35% i el 50%.

Les tre­ba­lla­do­res immi­grants han d’afron­tar una doble pena­lit­zació sala­rial, i s’estima que la bretxa sala­rial per hora de tre­ball entre els ciu­ta­dans mas­cu­lins del país d’aco­llida i les dones immi­grants als països d’alts ingres­sos és de gai­rebé del 21%. Aquest valor és supe­rior a la bretxa de remu­ne­ració per motius de gènere (16%) que es pro­du­eix en aquests països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.