Política

El Congrés dels EUA aprova ‘in extremis’ un nou paquet de rescat

L’acord inclou xecs directes i renova subsidis d’atur i ajudes als sectors més afectats

Biden es vacuna el dia que es distribueixen les dosis de Moderna

El Congrés dels Estats Units ha trigat més de nou mesos a arribar a un nou acord per a un pla de rescat per combatre els efectes de la Covid en l’economia nord-americana, un intent d’estímul econòmic que es va consensuar en el temps de descompte, poques hores abans que s’esgotessin els recursos i subsidis aprovats al març.

El paquet, d’uns 900.000 milions de dòlars (prop de 740.000 milions d’euros), no és ni la meitat del que es va aprovar a principis d’any, però continua sent una de les injeccions més importants per fer front a una crisi que ha deixat l’economia nord-americana tremolant i que ja ha causat més de 317.000 víctimes mortals.

L’acord inclou xecs de 600 dòlars per adult (poc més de 490 euros), una xifra que és la meitat del que demanaven els demòcrates i alguns republicans. “M’agradaria que fos més, però és prou significatiu”, es va consolar la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi. També s’incorpora una pròrroga dels subsidis d’atur (tot i que en una quantitat menor que l’actual), i ajudes a empreses, escoles, hospitals i altres sectors greument afectats per la crisi.

El nou paquet hauria de servir per afrontar unes dades que són esfereïdores. Des del juny, vuit milions de nord-americans han caigut per sota del llindar de la pobresa. Més de 27 milions d’adults (un 12,7% de la població) asseguren que passen gana; més de 85 milions de persones diuen que viuen en llars que han hagut de deixar de pagar alguna factura per sobreviure. Un de cada tres nord-americans esperen que en les pròximes quatre setmanes la seva família perdrà algun ingrés. La xifra de negocis que han hagut de tancar és gairebé incomptable.

La tragèdia hauria estat pitjor si finalment no s’hagués arribat a un acord, salvant el país d’una crisi inevitable: el dia de Sant Esteve, per exemple, s’acabaven els fons de subsidis per a l’atur.

Per als demòcrates, l’acord és un primer pas, en espera que l’arribada de la nova administració del president electe, Joe Biden, permeti nous paquets de rescat tan aviat com sigui possible, especialment si aconsegueixen controlar el Senat. “Qui cregui que aquesta llei és suficient no sap què està passant als Estats Units”, va alertar el líder demòcrata a la cambra alta, Chuck Schumer.

D’altra banda, Biden va ser vacunat contra la Covid amb la dosi fabricada per Pfizer, el mateix dia que començava la distribució del fàrmac de Moderna, aprovat durant el cap de setmana i que multiplica les possibilitats de vacunació als EUA. Encara no hi ha notícia de quan es vacunarà el president sortint, Donald Trump, que continua embrancat en l’intent desesperat de revertir els resultats electorals. La seva campanya va anunciar que portarà tres casos judicials perduts a Pennsilvània davant el Tribunal Suprem, òrgan que ja ha liquidat dues demandes republicanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.