Política

Brussel·les celebra la fi del divorci amb els britànics: “Ja podem girar full”

Reivindica un “bon acord” que “evitarà greus disrupcions” tant a ciutadans com a empreses

L’Eurocambra preveu ratificar el pacte a principis del 2021

“Ja podem deixar el Brexit enrere.” La Unió Europea (UE) celebra avui Nadal alleugerida per haver tancat l’acord de noves relacions amb el Regne Unit abans que aquest abandoni el club definitivament l’1 de gener. Brindarà per la fi d’un tediós divorci amb l’esperança de començar una nova etapa sense gaire rancúnies.

“Aquest acord estableix sòlids fonaments per iniciar una nova aliança amb un amic, deixar enrere el Brexit i que la UE pugui avançar”, va anunciar ahir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen. Brussel·les frisa per “girar full” després de quatre anys agònics de negociacions i ajustos interns per superar la ruptura. A banda i banda del canal de la Mànega ahir era un dia per inflar pit, aprofitant que l’històric acord comercial d’unes 2.000 pàgines encara no s’havia fet públic. “És un bon acord: just i equilibrat”, reivindicava Von der Leyen. La CE assegura que evitarà “grans disrupcions a passatgers i companyies” i que “protegeix els interessos de la UE”. Des de Brussel·les insisteixen que és el Regne Unit qui més hi surt perdent, amb el Brexit.

Joves sense Erasmus

Però, no ens enganyem, també passarà factura a la UE. “L’acord no resoldrà tots els problemes”, admetia ahir la CE, que recordava a institucions i a empreses que s’han de preparar per als canvis inevitables que hi haurà a partir de l’1 de gener. Encara que no hi hagi aranzels, les mercaderies hauran de passar certs controls duaners fins ara inexistents. Tampoc serà tan fàcil viatjar, estudiar i treballar al Regne Unit per als europeus.

“Londres no vol participar en el programa Erasmus i el nivell de mobilitat no estarà en línia amb els nostres vincles històrics”, lamentava ahir el cap negociador europeu, Michel Barnier. Són dos dels grans fracassos de Brussel·les, especialment per la impossibilitat per als estudiants d’anar a algunes de les millors universitats del món sota el paraigua de les beques europees.

La saga del Brexit arriba al final, però encara falten alguns passos per rematar-la. Avui es reuneixen els ambaixadors dels 27 per discutir el text i s’espera que a principis de la setmana vinent tots hi donin el vistiplau perquè entri en vigor de manera provisional l’1 de gener.

D’entrada, Berlín, París i Dublín el veuen de bon ull i no hi hauria d’haver sorpreses. “L’acord és essencial per protegir els nostres pescadors”, es congratulava ahir el president francès, Emmanuel Macron, satisfet per com s’ha resolt l’obstacle pesquer, el més difícil de superar pels seus interessos.

Menys content està el Parlament Europeu, que ha quedat totalment menyspreat en les negociacions. “L’acord d’últim minut no permet l’escrutini parlamentari abans de finals d’any”, es queixava ahir el seu president, David Sassoli. La cambra votarà el text a principis del 2021 perquè pugui ser definitiu amb l’enorme pressió d’aprovar-lo sense poder discrepar pel risc de generar una nova crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.