L'atur dóna un respir
La borsa espanyola troba en la millora de les dades del mercat laboral l'al·licient per acabar la setmana eixugant part de les pèrdues registrades en les jornades anteriors.
fresc a uns inversors esgotats per aquest clima hostil
Els inversors han pogut anar-se'n el cap de setmana amb una lleugera alegria. El principal índex de la borsa espanyola, l'Íbex-35, va celebrar les bones dades d'atur que es van conèixer divendres tant del mercat laboral espanyol com del nord-americà. La creació de llocs de treball en l'economia espanyola, la destrucció de menys llocs als EUA i que l'atur a la zona euro s'hagi mantingut estable en el 10% el darrer mes van impulsar l'Íbex-35 fins els 9.250 punts en la darrera sessió, i van limitar a l'2,99% les pèrdues setmanals, després de sobreviure a unes jornades d'alta volatilitat amb uns índexs que semblen muntanyes russes.
banca a l'alça
Els inversors van abandonar en massa el parquet, no només perquè no veien clar que les entitats bancàries tinguessin prou recursos per pagar els seus deutes al BCE, sinó pels auguris poc optimistes que es desprenien de les dades macroeconòmiques. L'actual locomotora econòmica, la Xina, comença a refredar-se, i la confiança dels consumidors nord-americans, una altra força que impulsa la recuperació econòmica als EUA, ha caigut amb força en el darrer mes. Això, juntament amb un descens de les vendes en les cases i una caiguda de l'ISM manufacturer nord-americà, va ser interpretat pels inversors com un signe d'alarma sobre la recuperació econòmica als EUA i, per extensió, de l'europea.
A més a més, l'agència de qualificació Moody's va anunciar que posa en revisió el rating d'Espanya, que podria perdre la màxima qualificació (triple A) en tres mesos un cop avaluats els efectes que poden tenir en el creixement econòmic els plans d'ajustament fiscal encetats pel govern espanyol. No obstant això, la subhasta de deute espanyol va saldar-se amb un resultat positiu: la forta demanda va permetre al Tresor col·locar sense problemes els 3.500 milions d'euros que hi havia previstos, amb una rendibilitat del 3,72%. Però això no va canviar la tendència del mercat, que ha encetat el juliol també amb números vermells.
Cal destacar que la borsa espanyola és la que arrossega un pitjor comportament d'ençà que va començar l'exercici, i dimecres va tancar un semestre per oblida (l'Íbex-35 ha registrat una davallada del 22,42%, el pitjor semestre de la seva història).
lluny de la borsa.
Un altre focus d'atenció en les properes jornades serà la publicació de dades macroeconòmiques com ara la confiança dels consumidors a l'Estat espanyol, les demandes a fàbrica a Alemanya i el producte interior brut (PIB) de la zona euro.
Però l'atenció dels inversors se centrarà un mes més en la reunió del BCE, i en les paraules del seu president, Jean-Claude Trichet, sobre quin és l'estat de l'economia i cap on van els tipus d'interès de la zona euro. A més a més, dilluns els mercats europeus caminaran sense l'orientació de Wall Street, tancat per festa nacional.