Política

Biden critica Trump per obstrucció en el traspàs d’informació de seguretat

El president electe considera “irresponsable” la negativa a compartir dades clau

Tem que “enemics” dels EUA puguin aprofitar-se de la descoordinació

La transició de poder als Estats Units s’està revelant com un autèntic maldecap per a la futura administració de Joe Biden, que no només va patir la negativa de Donald Trump de facilitar l’inici del traspàs d’informació i el consegüent endarreriment en l’inici del procés, sinó que, a banda, topa amb el rebuig a rebre totes les dades necessàries en aspectes tan cabdals com la defensa.

Fart de la situació, Biden va criticar públicament l’obstrucció que viu el seu equip. “Ara mateix, no estem rebent tota la informació que necessitem de part de l’administració sortint en àrees clau de seguretat nacional”, va dir des del quarter general a Wilmington (Delaware). Pel demòcrata, la posició de la Casa Blanca no és altra cosa que una “irresponsabilitat”, especialment tenint en compte que, fa unes setmanes, es va evidenciar un ciberatac massiu al país, presumiblement per ordres de Moscou, que ha posat en escac el nucli de l’administració i milers d’empreses.

El president electe va culpar directament el “lideratge polític” del Pentàgon i l’Oficina de Gestió i Pressupostos de negar-se a presentar-li un panorama clar i transparent de la situació del país, els plans de futur, “les operacions per dissuadir els enemics”. “Necessitem assegurar-nos que no es perd res en el traspàs d’administracions”, va insistir. La preocupació més gran és que “adversaris” dels nord-americans aprofitin la “confusió” per penetrar en les escletxes de desinformació que podrien provocar-se per la desídia del govern de Trump de compartir dades clau i confidencials fonamentals per posar-se a treballar des del primer dia de la nova administració. No és la primera vegada que Biden expressa queixes sobre la cooperació del Pentàgon, agència on havia assegurat trobar “resistències aïllades” en el traspàs de poders i que va aturar les trobades per les festes de Nadal sense avisar. El Pentàgon va negar totes les crítiques, que considera infundades i gens certes. El secretari de Defensa interí, Christopher Miller, va donar suport al seu equip i es va felicitar pel nivell de col·laboració, amb un calendari programat de treball per respondre a “qualsevol sol·licitud d’informació” que tinguin els demòcrates.

Camí cap a la primera anul·lació d’un vet presidencial

Víctor Sancho

Per primera vegada en tot el mandat de Trump, el Congrés va pel camí d’invalidar un vet presidencial. El mandatari rebutja una llei de pressupost de Defensa perquè inclou el que creu que és una concessió a les empreses de xarxes socials. L’oposició de la Casa Blanca no va ser suficient per fer canviar el parer d’una Cambra de Representants controlada pels demòcrates; s’espera que el Senat, de color republicà, també ignori la posició de Trump. Sobre el que hi ha dubtes és en el futur de l’ampliació dels xecs d’estímul de 600 fins als 2.000 dòlars. La Cambra de Representants va aprofitar les esquerdes entre la Casa Blanca i el lideratge republicà per obligar el Senat a definir-se sobre la voluntat de Trump de posar més diners a les butxaques dels nord-americans, decisió a la qual els senadors conservadors s’havien oposat, però que, a una setmana de la segona volta als comicis de Geòrgia, podria canviar de rumb.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.