Música

Cap persona del mig miler d’assistents al concert de l’Apolo es va contagiar del coronavirus

L’estudi demostra que és “segur” participar en un esdeveniment massiu amb mesures com tests previs i mascaretes

Cap dels 463 assis­tents al con­cert de la sala Apolo, que va tenir lloc el 12 de desem­bre en el marc d’un estudi clínic, s’ha con­ta­giat del coro­na­vi­rus, men­tre que s’han regis­trat dues infec­ci­ons entre les 496 per­so­nes del grup con­trol, és a dir, aque­lles que no hi van entrar.

Els doc­tors Josep Maria Lli­bre i Boris Revo­llo, res­pon­sa­bles de l’estudi, han expli­cat que els resul­tats demos­tren que és “segur” assis­tir a un con­cert amb les matei­xes con­di­ci­ons que les del 12 de desem­bre: tests d’antígens, mas­ca­re­tes FFP2, con­trol de flu­xos, però en canvi, sense distàncies de segu­re­tat.

“L’estudi per­met dir que si fas una acti­vi­tat simi­lar serà segura, però com més t’allu­nyis d’aques­tes carac­terísti­ques, major és la incer­tesa”, ha afir­mat Lli­bre.

L’estudi PRIMA-CoV ha estat lide­rat per la Fun­dació Lluita con­tra la Sida i les Malal­ties Infec­ci­o­ses, l’Hos­pi­tal Uni­ver­si­tari Ger­mans Trias i Pujol (Can Ruti) i el Pri­ma­vera Sound.

L’objec­tiu de l’assaig clínic era ava­luar la hipòtesi que l’assistència a un con­cert amb música en viu rea­lit­zat en unes con­di­ci­ons deter­mi­na­des de segu­re­tat no s’asso­cia a un incre­ment d’infec­ci­ons de coro­na­vi­rus.

Per això es va crear el grup de con­trol, amb unes carac­terísti­ques molt simi­lars a la del grup que sí que va estar a expo­sat a l’acti­vi­tat per ava­luar, sobre­tot tenint en compte que els par­ti­ci­pants podien infec­tar-se els dies següents al con­cert i que no es podria deter­mi­nar l’ori­gen del con­tagi. Tenir aquests dos grups ha permès gene­rar dades.

Tots els par­ti­ci­pants eren majors d’edat i tenien menys de 60 anys; no patien malal­ties de base; no con­vi­vien amb gent gran i no havien estat diagnos­ti­cats de covid-19 en els dar­rers 14 dies.

A tots, se’ls va rea­lit­zar el mateix dia del con­cert un cri­bratge amb test d’antígens i un altre amb prova PCR. Tots els resul­tats del test d’antígens, que se saben al cap de pocs minuts, van ser nega­tius, que era un dels prin­ci­pals requi­sits per entrar al con­cert. Al cap de vuit dies, se’ls va fer una segona prova PCR per detec­tar pos­si­bles infec­ci­ons.

El con­cert tenia unes regles fixa­des. A més del test d’antígens nega­tiu, els par­ti­ci­pants van assis­tir-hi amb mas­ca­reta FFP2 i es van con­tro­lar els flu­xos per evi­tar aglo­me­ra­ci­ons als acces­sos o als lava­bos. Es va opti­mit­zar la ven­ti­lació i els flu­xos d’aire a les dues sales inte­ri­ors i es va moni­to­rar la qua­li­tat de l’aire i la tem­pe­ra­tura durant tot l’esde­ve­ni­ment.

En canvi, els impul­sors de l’expe­ri­ment no van dema­nar als par­ti­ci­pants que man­tin­gues­sin les distàncies físiques. Els assis­tents al con­cert van poder ballar, can­tar i abraçar-se. També es van poder treure la mas­ca­reta en moments i espais con­crets: per fumar en un espai exte­rior, amb con­trol estricte del nom­bre de per­so­nes que hi eren simultània­ment, i per con­su­mir begu­des a una zona deli­mi­tada com a bar. Es van per­me­tre begu­des alcohòliques.

El con­cert va durar en total cinc hores i va tenir qua­tre actu­a­ci­ons, dues ses­si­ons de DJ i dues actu­a­ci­ons en directe. El temps mitjà dels assis­tents al con­cert va ser de 2 hores i 40 minuts.

Resul­tats extra­po­la­bles si es man­te­nen con­di­ci­ons

En el con­trol del dia 8, quan es va fer la segona prova PCR, hi van assis­tir 463 par­ti­ci­pants de la branca expe­ri­men­tal i 496 de la branca con­trol. En el grup que va entrar al con­cert, no es va detec­tar cap con­tagi. En el grup con­trol, dos (0,4%).

De fet, un es va detec­tar tres dies després del con­cert. Els dos van patir una malal­tia clínica­ment lleu. Els casos es van repor­tar al sis­tema sani­tari i es va fer l’estudi de con­tac­tes cor­res­po­nent.

Segons han expli­cat els inves­ti­ga­dors, els inter­vals de con­fiança d’aquests resul­tats són d’entre el 0% i el 0,7% en el grup expe­ri­men­tal i entre el 0,1% i el 0,8% en el grup con­trol. “Els resul­tats són con­tun­dents i per­me­ten afir­mar que si es repro­du­eix un estudi en les matei­xes con­di­ci­ons, els resul­tats serien els matei­xos”, ha indi­cat el doc­tor Lli­bre.

Així, els pro­mo­tors de l’estudi asse­nya­len que els resul­tats són extra­po­la­bles a altres esde­ve­ni­ments sem­pre i quan es man­tin­guin aques­tes con­di­ci­ons. “Aquesta és una dada nova que no teníem enlloc. Ningú havia mirat el risc real d’infec­tar-se de coro­na­vi­rus si s’assis­tia a un con­cert amb deter­mi­na­des per­mis­si­ons”, ha recal­cat l’inves­ti­ga­dor.

El doc­tor Revo­llo apunta que el llis­tat de con­di­ci­ons inclo­ses a l’estudi “són fàcil­ment reproduïbles” i que “es podrien esca­lar a altres esde­ve­ni­ments”. Ara bé, si es can­vien les regles que es van fixar per al con­cert, la incer­tesa del risc de con­tagi aug­menta, han indi­cat.

Els autors de l’estudi pre­ve­uen publi­car-ne els resul­tats en una revista biomèdica -no han con­cre­tat quina- i serà ales­ho­res quan es pro­duirà el màxim escru­tini a l’assaig per part de la comu­ni­tat científica. Els inves­ti­ga­dors s’han mos­trat con­vençuts que en els pro­pers mesos es repro­dui­ran estu­dis simi­lars en altres països per gene­rar més conei­xe­ment científic.

Des del Pri­ma­vera Sound, que va pro­por­ci­o­nar el finançament i la logística de l’esde­ve­ni­ment, han indi­cat que aquest és “l’inici d’un camí” però que “cada acti­vi­tat té els seus pro­pis con­di­ci­o­nants”.

Els inves­ti­ga­dors han asse­gu­rat que l’estudi con­firma que el test d’antígens (TA) és “molt més útil” que la PCR per deter­mi­nar l’entrada d’assis­tents a una acti­vi­tat amb risc poten­cial, com era el con­cert a l’Apolo.

Així, han argu­men­tat que els tests d’antígens donen posi­tiu en una per­sona els dies en què més pot con­ta­giar el virus men­tre que les PCR, sobre­tot les ultra­sen­si­bles, poden con­ti­nuar tenint un resul­tat posi­tiu al cap de mol­tes set­ma­nes de la infecció.

“Si has de deci­dir si una per­sona pot entrar a una acti­vi­tat de risc, amb una PCR hi ha més marge d’error. Per a aquest objec­tiu con­cret, és molt millor un test d’anti­gen”, han expo­sat. Els inves­ti­ga­dors han afe­git, com un altre avan­tatge, que els resul­tats dels tests d’antígens són imme­di­ats.

De fet, si bé tots els tests d’antígens als par­ti­ci­pants a l’estudi van tenir un resul­tat nega­tiu, es van detec­tar tres posi­tius en les pro­ves PCR; unes mos­tres que ara s’estan ana­lit­zant per veure si són con­ta­gi­o­ses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.