Política

Descarrila l’últim intent republicà per impedir que Biden entri a la Casa Blanca

Un jutge frena una maniobra per evitar que el Congrés certifiqui dimecres la victòria del demòcrata

La sessió obrirà divisions entre els conservadors

Un jutge federal de Texas ha desestimat una demanda que pretenia reforçar l’autoritat del vicepresident sortint, Mike Pence, per determinar el resultat de les eleccions presidencials de novembre, guanyades pel demòcrata Joe Biden.

La demanda, interposada pel legislador republicà per Texas Louie Gohmert, aliat del president Trump, tenia com a objectiu canviar les normes perquè Pence pogués rebutjar la victòria de Biden quan el Congrés es reuneixi dimecres en l’últim pas del procés de certificació del resultat electoral. El jutge, designat per Trump, no va prendre en consideració la demanda en estimar falta de base legal per obrir un procés.

El mes passat, el Col·legi Electoral dels EUA va confirmar oficialment Biden com a pròxim president. Però Trump no va reconèixer la derrota i va presentar desenes de demandes fallides qüestionant sense proves els resultats en diversos estats clau on va guanyar Biden, i va pressionar funcionaris estatals perquè manipulessin el vot popular. Uns 140 republicans de la cambra baixa han anunciat que desafiaran els vots electorals en alguns estats durant la sessió del Congrés de dimecres. A la pràctica, serà difícil, ja que haurien de superar el vot també a la cambra sota control demòcrata. La votació sí que obligarà els republicans a posicionar-se a favor o en contra de Trump, una última prova de lleialtat que promet afegir tensions en el partit.

Tres milions de vots anticipats en els comicis de Geòrgia

Redacció

Fins a 3 milions de votants –gairebé un 40% de tots els registrats– han emès ja el seu vot anticipat en les dues eleccions que se celebraran dimarts a Geòrgia per escollir els dos representants d’aquest estat en el Senat federal. Es tracta de dues segones voltes que enfronten candidats demòcrates i republicans i que decidiran quin dels dos partits controlarà, finalment, la cambra alta nord-americana. La taxa de participació es preveu molt alta en les dues conteses. Si els republicans guanyen un o els dos escons, podran retenir la seva ajustada majoria en el Senat, un control que els permetria bloquejar bona part de l’agenda del futur president demòcrata, Joe Biden.

Si, per contra, s’imposessin els dos candidats demòcrates, els dos partits empatarien a la cambra amb 50 senadors cadascun. En aquest cas, el vot del desempat el tindria la vicepresidenta electa Kamala Harris, que presidirà el Senat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.