Llibres

Editors i llibreters veuen “incomprensible” que les llibreries no puguin obrir i demanen una rectificació

El sector espera que el Govern modifiqui la resolució abans que entri en vigor

Edi­tors i lli­bre­ters ha con­si­de­rat “incom­pren­si­ble” que les lli­bre­ries no puguin obrir després de la nova reso­lució del Govern publi­cada al Diari Ofi­cial de la Gene­ra­li­tat (DOGC) per a la con­tenció de la pandèmia.

Segons ha expli­cat a l’ACN el pre­si­dent de la Cam­bra del Lli­bre, Patrici Tixis, el sec­tor ha rebut la mesura amb “sor­presa”, ja que comp­tava amb l’acord de Govern de setem­bre amb la cul­tura com a sec­tor essen­cial, i que queda “en paper mullat”.

La pre­si­denta del Gremi de Lli­bre­ters, Maria Carme Fer­rer, també s’ha mos­trat pre­o­cu­pada per aquesta decisió, que ha atribuït a una “desin­for­mació” per part de Salut, a un oblit o que no són esta­bli­ments essen­ci­als com s’havia dit. “Dema­nem una rec­ti­fi­cació”, ha afe­git.

Des de la Cam­bra, inte­grada pels gre­mis d’Edi­tors, Lli­bre­ters, Dis­tribuïdors i de la Comu­ni­cació gràfica, Tixis ha con­si­de­rat que hi ha “una con­tra­dicció fla­grant” entre con­si­de­rar la cul­tura com a bé essen­cial i no dei­xar obrir les lli­bre­ries. “Sem­bla que la Gene­ra­li­tat no es cre­gui els seus pro­pis acords de Govern”, ha dit. Alhora, ha remar­cat que és neces­sari que es cor­re­geixi aquesta “incon­gruència”.

Ha dit que des de la cam­bra estan par­lant amb els dife­rents depar­ta­ments i amb “tot­hom” que poden per veure si això real­ment es podrà cor­re­gir o no. Per a ell és una qüestió de “volun­tat política”, i si el Govern es creu les seves pròpies reso­lu­ci­ons, el que hau­ria de fer seria incloure la lli­bre­ria entre els esta­bli­ments que tenen excepció per poder obrir. Tixis ha recor­dat que l’acord de bé essen­cial emana d’un acord del mateix Govern.

Pel que fa a l’afec­tació econòmica, ha dit que la mesura arriba l’endemà del dia de Reis i és com­pli­cat ava­luar-ne l’impacte, perquè s’hau­rien de com­pa­rar diver­sos mesos de gener. Tan­ma­teix, ha subrat­llat que la seva crítica és més “al con­cepte que al tema pun­tual”.

Per la seva banda, la pre­si­denta del Gremi de Lli­bre­ters, Maria Carme Fer­rer, ha deta­llat que es van tro­bar a la tarda de dilluns que esta­ven exclo­sos com a comerç essen­cial quan “es va començar a par­lar”, i avui s’ha vist “claríssi­ma­ment” que no es compta amb aquests esta­bli­ments com a bé essen­cial, al con­trari del que se’ls va dir el 22 de setem­bre. “Els pri­mers sor­pre­sos hem estat els matei­xos lli­bre­ters, i amb això no hi comptàvem”, ha dit.

Ha deta­llat que estan en con­ver­ses amb el depar­ta­ment de Cul­tura i de Salut i ha dit que tenen fins dis­sabte perquè rec­ti­fi­quin si volen. “És de justícia que es faci”, ha con­si­de­rat Fer­rer.

A més, ha rei­vin­di­cat que el lli­bre és un bé que “ha aju­dat molt” en un con­fi­na­ment total. De fet, segons la lli­bre­tera, també aques­tes jor­na­des els visi­ten molts cli­ents que ja pen­sen en els dies que hau­ran d’estar a casa en les pròximes set­ma­nes. A parer seu, és una “incon­gruència” que pugui obrir un quiosc i no una lli­bre­ria. “La gent vol venir a com­prar els lli­bres a la lli­bre­ria per­so­nal­ment”, ha defen­sat.

Pel que fa a la fac­tu­ració, ha remar­cat que si bé les lli­bre­ries es tro­ben enmig d’una cam­pa­nya bona, cal tenir en compte que van per­dre el Sant Jordi real, tot i cele­brar-ne una edició d’estiu, i no s’ha venut de la mateixa manera que al Sant Jordi d’abril. “Venim d’una dava­llada molt forta”, ha avi­sat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.