Imaginant la ciutat del futur
milions d’euros caldran per a la primera fase (ja se n’han gastat 25). La inversió global: 2.000 milions en 15 anys per generar 1,2 bilions d’euros l’any
La consultora catalana Seed Global Advisoring (SGA), experta en el desenvolupament de negocis des d’una perspectiva sostenible, va rebre fa uns mesos l’encàrrec més ambiciós alhora que obert que havien tingut fins aleshores: transformar un terreny de 1.000 hectàrees a la localitat d’Entre Ríos a la costa nord de l’estat de Bahia, al Brasil; l’única consigna per part dels propietaris -Naurigas Emprendimientos, participada per les famílies Matutes Mestre i Espallargas- era no replicar el model de resorts turístics i desenvolupament residencial tan gastat al litoral.
Es tracta d’un entorn natural, amb 2 kilòmetres de costa i ecosistemes de dunes protegits -d’aquí el nom d’Aguaduna, amb què ha estat batejat el projecte-; a la localitat hi viuen unes 50.000 persones dedicades a activitats tradicionals com ara la pesca i la recol·lecció de coco i, en molts casos, no tenen accés a l’aigua potable, ni a uns serveis sanitaris bàsics, ni disposen d’uns sistemes d’energia adients. Els reptes de desenvolupament social i econòmic són més que evidents.
Des de Barcelona, on té la seu SGA, aquests desafiaments es poden veure molt llunyans, però el cert és que l’estratègia que es prengui per abordar-los pot ajudar a encarar els problemes que té la capital catalana. Les grans ciutats són els escenaris d’enormes transformacions: el problema de la pol·lució, la sofisticació de la mobilitat, la falta d’habitatge, els canvis derivats dels nous models productius, la necessitat d’integrar espais naturals, etc. Tarek al-Masri, soci de SGA, creu que alguns d’aquests problemes poden assajar-se en laboratoris a gran escala: “Aguaduna ha de permetre fer desenvolupaments des de zero que generin innovació exportable a les ciutats consolidades.”
Aguaduna es presenta com el primer projecte al món que implementa un innovador model estratègic i empresarial de ciutat, amb la tecnologia i la sostenibilitat com a eixos. La idea de fons és fer compatible la vida de les persones, l’economia i la natura. “Un dels pilars serà la generació d’energia, que serà neta en un 50%”, indica Al-Masri. S’estan generant models verticals en àrees com ara la mobilitat, que serà neta, compartida i autònoma, i l’habitatge sostenible, amb materials de l’entorn, que tindran el suport de socis industrials com ara la multinacional alemanya Siemens. Es vol incidir en el desenvolupament d’infraestructures eficients i flexibles, que no quedin obsoletes com passa ara a les urbs. Una ciutat per a rics conscienciats? “Tot el contrari, el valor no el generarà l’immobiliari, vendre sol és un model esgotat, sinó la innovació”, diu Al-Masri.