Política

Comella veu “xocant” que es pugui trencar el confinament per anar a un míting però que és un dret

Aposta per revisar mesures si repunten els casos i avala el confinament domiciliari si la situació “es desborda”

El direc­tor del Cat­Sa­lut, Adrià Come­lla, ha dit que pot ser “xocant” que es pugui tren­car el con­fi­na­ment muni­ci­pal per anar a un míting però ha afe­git que és un dret. “És un dret que no li podem negar a les per­so­nes”, ha dit a Cata­lu­nya Ràdio. Ha reco­ma­nat però que els míting es facin “de la forma més telemàtica pos­si­ble” i, en cas de pre­sen­cial, en grans espais i amb poca gent.

D’altra banda, ha aler­tat que Cata­lu­nya està en un equi­li­bri “molt ines­ta­ble” i ha dit que “si les coses es tor­cen molt” caldrà revi­sar les mesu­res. Ha afir­mat que si els casos tor­nen a superar els 4.000 dia­ris “hau­rien de sal­tar totes les alar­mes” i ha defen­sat que el con­fi­na­ment domi­ci­li­ari és “un recurs que s’ha de poder uti­lit­zar” si la situ­ació es “des­borda”.

Per la seva banda, el secre­tari gene­ral de Salut, Marc Ramen­tol, ha dit a TV-3 que el reial decret que va esta­blir l’estat d’alarma des d’octu­bre limi­tava alguns drets fona­men­tals com la mobi­li­tat ter­ri­to­rial i noc­turna o les reu­ni­ons de més de sis per­so­nes. En canvi, no limi­tava altres drets fona­men­tals, com el de par­ti­ci­pació política. Tot i així, demana “no con­fon­dre” el fet que no esti­gui pro­hi­bit un dret fona­men­tal amb fer una “crida” a la mobi­li­tat de la població per assis­tir a mítings polítics. “Tot al con­trari”, ha rea­fir­mat.

Així, Ramen­tol ha dema­nat “sen­tit comú” a ciu­ta­dans i polítics, recor­dant que tots els par­tits van accep­tar pri­o­rit­zar els actes telemàtics o pre­sen­ci­als de petit for­mat. Mal­grat tot, ha rei­te­rat que el Govern con­si­dera que “no és un bon moment” per fer les elec­ci­ons, a l’espera del que resol­gui el TSJC. De fet, ha dit que les 300.000 pro­ves PCR o tests que es fan cada set­mana, s’hau­ran de com­pa­ti­bi­lit­zar amb les prop de 70.000 que es faran als mem­bres de les meses elec­to­rals.

Sobre la votació amb fran­ges horàries, Ramen­tol ha expli­cat que s’ha “esti­rat” el màxim pos­si­ble la nor­ma­tiva elec­to­ral i de salut pública, i no s’han tro­bat alter­na­ti­ves millors. “Els par­tits ho van enten­dre”, ha res­post.

Come­lla ha expli­cat que la pressió assis­ten­cial con­ti­nua sent molt ele­vada, tot i que ha afir­mat que no s’està en una situ­ació de col·lapse i que tam­poc es va viure durant la pri­mera onada ja que no es van dei­xar d’aten­dre els malalts. Tot i això, ha reco­ne­gut que s’han de con­cen­trar més recur­sos i esforços en la covid i això obliga a dei­xar de fer altres coses. Ha augu­rat que la set­mana vinent s’arri­barà als 800 ingres­sats a l’UCI i que l’esce­nari és d’arri­bar als 1.200.

El direc­tor del Cat­Sa­lut ha apun­tat però que aquests esce­na­ris són en base a la situ­ació actual, on s’ha acon­se­guit una atu­rada de l’incre­ment dels nous casos dia­ris. Ha aler­tat però de la incer­tesa dels efec­tes de la soca britànica que pot “alte­rar” tot l’esce­nari.

Come­lla ha dit que si això passa s’hau­ran de revi­sar les res­tric­ci­ons i ha afir­mat que l’indi­ca­dor més fia­ble per deci­dir si és neces­sari o no és el del número de con­ta­gis dia­ris. Ha situat el llin­dar en 4.000 dia­ris i ha afir­mat que si s’observa una tendència a l’alça dels indi­ca­dors és de pre­veure que es man­tin­gui un temps una nova acce­le­ració.

En aquest punt, ha reco­ne­gut que des del Govern s’ha inten­tat “defu­gir” el con­fi­na­ment domi­ci­li­ari pels efec­tes nega­tius que té sobre la soci­e­tat i l’eco­no­mia, però ha recor­dat que és la mesura que pro­posa l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS) des de l’inici de la pandèmia com la que dona més garan­ties de con­trol. Come­lla s’ha mos­trat par­ti­dari de fer ús d’aquest recurs “en períodes curts” i “molt inten­sos”, per asse­gu­rar una dava­llada de la malal­tia. “D’alguna forma l’acti­vi­tat sem­pre es pot recu­pe­rar, una vida que es perd i que no s’hagués hagut de per­dre no es pot recu­pe­rar”, ha decla­rat.

Més de 1.000 pro­fes­si­o­nals als hos­pi­tals satèl·lit

Come­lla ha expli­cat també que amb la posada en marxa dels hos­pi­tals satèl·lit com­por­tarà la con­trac­tació d’un miler de per­so­nes, tot i que alguns d’aquests ja estan tre­ba­llant als cen­tres vin­cu­lats. D’altra banda, han dit que s’han incor­po­rat fins a 8.000 pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris des de l’inici de la pandèmia, unes 4.400 a l’atenció primària.

Sobre la vacu­nació, ha posat en dubte que es pugui asso­lir el 70% de la població immu­nit­zada a l’estiu si no s’incre­menta la dis­tri­bució de vacu­nes. Come­lla ha con­si­de­rat que hi ha un pro­blema “molt greu” de dis­tri­bució i ha asse­gu­rat que per arri­bar al 70% s’hau­rien d’immu­nit­zar 500.000 per­so­nes a la set­mana, quan Cata­lu­nya està rebent com a molt 60.000 dosis a la set­mana. En tot cas, ha asse­gu­rat que el sis­tema està pre­pa­rat per vacu­nar fins i tot les 24 hores del dia si arri­ben més dosis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.