Política

Enjòlit total per les meses

xifres ·

El 25% de les persones seleccionades per formar els col·legis electorals hi volen renunciar

És la junta electoral qui hi ha de trobar la solució

S’estudia enviar electors d’un municipi a un altre per atendre les urnes

La cam­pa­nya elec­to­ral que ha de per­me­tre reno­var el Par­la­ment per a l’elecció del 132è pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat arriba avui al seu equa­dor amb la població més pre­o­cu­pada per saber si tro­barà el seu col·legi cons­tituït i en marxa quan vagi a votar, que no pas quina pape­reta de quina opció política intro­duirà a l’urna. La decisió de man­te­nir la data al mig de la ter­cera onada de la pandèmia ha gene­rat un des­con­cert tan gran que a hores d’ara l’enjòlit sobre el nor­mal desen­vo­lu­pa­ment de la jor­nada elec­to­ral és abso­lut.

La dada que genera la pre­o­cu­pació són els més de 20.500 ciu­ta­dans que a hores d’ara han pre­sen­tat un escrit a la seva junta elec­to­ral cor­res­po­nent renun­ci­ant a un dels càrrecs de mesa pels quals han estat desig­nats. Aquesta xifra suposa el 25% del total de 80.000 per­so­nes desig­na­des per a tot el país, però el més greu no és això, sinó que encara és una xifra pro­vi­si­o­nal que ha de con­ti­nuar crei­xent.

És un gua­risme pro­vi­si­o­nal perquè, per exem­ple, de les comar­ques giro­ni­nes encara es des­co­nei­xen les dades de les excu­ses pre­sen­ta­des davant les jun­tes elec­to­rals d’Olot o Figue­res. Se sap que a la Bis­bal hi ha, de moment, 375 peti­ci­ons, 668 a Girona, 419 a Santa Coloma de Far­ners i 156 a Puig­cerdà. Tam­poc hi ha dades de renúncies de dos par­tits judi­ci­als impor­tants, com són Man­resa i Mataró, men­tre que a la ciu­tat de Bar­ce­lona la xifra de ciu­ta­dans que han pre­sen­tat excu­ses se situa ja en els 8.000.

Fonts de l’admi­nis­tració res­pon­sa­ble de l’orga­nit­zació dels comi­cis han reco­ne­gut a aquest diari que l’allau de renúncies està posant el sis­tema al límit. Per un cos­tat asse­gu­ren que els ajun­ta­ments estan “des­tros­sats”, perquè no paren de fer un sor­teig rere un altre, a mesura que es con­fir­men renúncies, i per un altre les jun­tes elec­to­rals tre­ba­llen també a tot drap fent “esforços enor­mes” per resol­dre les instàncies.

Per a aquells que hi esti­guin impli­cats, és de pri­mera neces­si­tat saber que el silenci admi­nis­tra­tiu sig­ni­fica que la per­sona ha d’anar el dia 14 a pri­mera hora a la mesa que li ha estat assig­nada. De moment, segons el tes­ti­moni d’alguns afec­tats que ha cone­gut aquest diari, les per­so­nes que han pas­sat recent­ment la Covid estan obte­nint una dis­pensa, encara que el dia de les elec­ci­ons ja esti­guin fora del ter­mini de qua­ran­tena.

Totes les admi­nis­tra­ci­ons impli­ca­des hi estan tre­ba­llant, però la res­pon­sa­bi­li­tat última de com es cons­ti­tu­ei­xen els col·legis és com­petència de les jun­tes elec­to­rals, de les quals s’espera que actuïn amb uni­tat de cri­teri. Si es pro­du­eix una vacant total a les meses, de titu­lars i suplents, una de les solu­ci­ons a apli­car és la que la mateixa junta elec­to­ral cen­tral va apro­var el 22 de gener pas­sat, acord 49/2021 de posar a diri­gir les vota­ci­ons els “elec­tors que en aquell moment esti­guin al col·legi”.

A les 9 del matí, la res­pon­sa­bi­li­tat és dels ajun­ta­ments res­pec­tius de posar nou per­so­nes a cada mesa: tres titu­lars i els res­pec­tius suplents. Si no es pot cons­ti­tuir, ales­ho­res ha d’inter­ve­nir la junta elec­to­ral per for­mar les meses amb temps fins a les 10 del matí.

Una de les opci­ons que hi ha damunt la taula per suplir l’absència dels titu­lars de mesa és crear una bossa de volun­ta­ris, tal com valora la Gene­ra­li­tat. Des de la junta elec­to­ral de Bar­ce­lona no es veu amb mals ulls aquesta pos­si­bi­li­tat. Un dels pro­ble­mes que es poden deri­var d’aquests comi­cis és la recla­mació per con­tagi d’algun ciu­tadà que hagi estat obli­gat, per sor­teig, a anar a les meses. Amb el volun­ta­riat aquesta con­dició d’obli­ga­to­ri­e­tat decau. En decla­ra­ci­ons a Efe, el pre­si­dent d’aquesta junta, San­ti­ago García, va reconèixer que el volun­ta­riat és una opció real, perquè la llei no la per­met però tam­poc està “expres­sa­ment pro­hi­bida”.

Una altra opció que s’estu­dia per aca­bar de cons­ti­tuir les meses és assig­nar a col·legis elec­to­rals votants d’altres col·legis. Això, tras­lla­dat a comar­ques amb muni­ci­pis petits, com el Ber­guedà, vol dir que pot­ser alguns votants hau­ran de des­plaçar-se de poble per anar a for­mar una mesa, com així ja s’està dient.

En relació amb la uti­lit­zació de volun­ta­riat, el síndic de greu­ges, Rafael Ribó, va afir­mar: “La llei orgànica del règim elec­to­ral gene­ral no pre­veu la incor­po­ració de volun­ta­ris per man­te­nir la màxima objec­ti­vi­tat.” El síndic va dir que cal­dria modi­fi­car la llei per pre­veure un major nom­bre de suplents a les meses, per tal d’evi­tar casos com el d’aques­tes elec­ci­ons.

Deses­ti­ma­ci­ons de la JEC

La Junta Elec­to­ral Cen­tral (JEC) va deses­ti­mar ahir la petició de l’expert en malal­ties infec­ci­o­ses Oriol Mitjà de pro­hi­bir el vot pre­sen­ci­al­ment a les per­so­nes infec­ta­des. La JEC va argu­men­tar que “pri­var el dret de sufragi” a les per­so­nes infec­ta­des que no hagin sol·lici­tat el vot per cor­reu “exce­deix” les seves com­petències. També va recor­dar que les admi­nis­tra­ci­ons han pres mesu­res per garan­tir el vot no pre­sen­cial i la segu­re­tat en els col·legis.

La JEC tam­poc no va accep­tar les peti­ci­ons del Síndic de Greuge per pre­ser­var la salut dels mem­bres de les meses, una de les quals era la de bus­car meca­nis­mes de sufragi no pre­sen­ci­als per a les per­so­nes con­ta­gi­a­des o els seus con­tac­tes estrets a par­tir de la data en què con­clou el ter­mini de sol·lici­tud de vot per cor­reu, que és avui. També va rebut­jar la petició d’ampliar el ter­mini de votació per cor­reu.

LA XIFRA

20.500
ciutadans
ja han presentat excuses per no haver d’assistir a la mesa que els han assignat per sorteig.
80.000
persones
han estat designades titulars o suplents per a algun càrrec a les meses.

Sortir de les residències per votar

Salut farà un excepció en el protocol de les residències, que prohibeix les sortides curtes d’un dia, per facilitar que els avis puguin sortir el 14 de febrer per anar a votar. La recomanació és que es pactin les sortides entre les 9 i les 12 del migdia i que es faci amb el mínim temps possible, i extremant al màxim les mesures de desinfecció tant dels residents com dels familiars. Així, es recomana portar el vot preparat per evitar el contacte als col·legis i anar protegits amb mascaretes FFP2 en tot moment. A la tornada els residents s’hauran de desinfectar, però no caldrà aïllar-se com passava fins ara amb els que feien estades fora del centre. La mesura no ha agradat a l’associació de professionals i directors Ascad, que demana que els qui surtin a votar formin un grup bombolla entre ells i no es barregin amb la resta de residents per evitar possibles contagis. El president d’Ascad, Andrés Rueda, considera “imprudent” deixar sortir els avis amb Covid en la franja horària del vespre. “Apel·larem a la responsabilitat de les famílies perquè és un risc”, indica Rueda, que alerta que amb la vacunació s’han reduït els contagis però temen “l’amenaça” de les noves variants. S’estima que entre un 10 i un 20 per cent dels residents exerceixen el seu dret a vot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.