Opinió

GameStop: especulació contra especulació

Per tant, cap inversor amb orientació de llarg termini (única forma d’invertir i no d’especular) ha quedat afectat per l’episodi, i si ho ha estat és senyal que havia estat contagiat per una pandèmia especulativa que sempre circula i per a la qual mai es troba vacuna

La majo­ria de les reac­ci­ons, comen­ta­ris i anàlisis sobre el cas GameS­top tenen una carac­terística comuna: la inca­pa­ci­tat de molta gent per dife­ren­ciar els mons de la inversió i de l’espe­cu­lació borsària.

Arri­bats a aquest punt, qui més qui menys, i segur que qui hagi començat a lle­gir aquest arti­cle, sap per­fec­ta­ment el que ha pas­sat. Resu­mi­da­ment: una xarxa (WallS­tre­et­Bets de Red­dit) molt nom­brosa de petits espe­cu­la­dors (ells pen­sen que són inver­sors) bor­sa­ris, com­prant o apos­tant a l’alça con­cer­ta­da­ment i fent pujar el preu de l’empresa GameS­top i d’altres, han inten­tat i han acon­se­guit arruïnar, en part, alguns fons hedge (també espe­cu­la­dors, no pas inver­sors) que apos­ta­ven a curt ter­mini, és a dir, a la cai­guda de cotit­za­ci­ons de les matei­xes empre­ses (d’altra banda, uns veri­ta­bles zom­bis empre­sa­ri­als).

És a dir, una guerra d’estratègies espe­cu­la­ti­ves contràries. Els fons bai­xis­tes que apun­ta­ven cap a empre­ses mori­bun­des per aca­bar d’enfon­sar-les (eutanàsics bor­sa­ris) -posició que encara pot tenir certa lògica i uti­li­tat-, ata­cats per petits espe­cu­la­dors que volien posar fi als Goli­ats bai­xis­tes a canvi de pagar preus absurds per empre­ses sense cap valor a mitjà ter­mini. Com en qual­se­vol epi­sodi d’un mer­cat líquid, alguns dels fons a curt ter­mini van tan­car posi­ci­ons aviat amb pèrdues mode­ra­des, men­tre que d’altres que van espe­rar, ho van fer amb pèrdues enor­mes. Equi­va­lent­ment, alguns dels inver­sors agru­pats en la pla­ta­forma Red­dit van com­prar aviat i van ven­dre quan encara no havia començat la dava­llada poste­rior, acon­se­guint grans bene­fi­cis; i molts d’altres (els prin­gats habi­tu­als de les piràmides o de qual­se­vol movi­ment espe­cu­la­tiu) van arri­bar tard a la com­pra (GameS­top ja havia pujat) per ven­dre o per man­te­nir l’acció als preus d’ender­roc als quals lògica­ment han anat tor­nant les acci­ons en els dar­rers dies.

En les ribes de tot aquesta ope­ra­tiva d’alt risc, els veri­ta­bles inver­sors, afor­tu­na­da­ment majo­ri­ta­ris, s’ho han pogut mirar amb escep­ti­cisme i sense con­seqüències. Ni les com­pa­nyies afec­ta­des són sus­cep­ti­bles d’entrar en car­te­res o fons d’inversió ori­en­tats al llarg ter­mini, és a dir, a la inversió, per ser empre­sa­ri­al­ment “ànecs morts” sense futur; ni les ope­ra­ti­ves de curt o de llarg ter­mini en els mer­cats són reco­ma­na­bles per a car­te­res d’inversió que aspi­ren a reva­luar-se com­pas­sa­des als bene­fi­cis empre­sa­ri­als que gene­ren.

Per tant, cap inver­sor amb ori­en­tació de llarg ter­mini (única forma d’inver­tir i no d’espe­cu­lar) ha que­dat afec­tat per l’epi­sodi, i si ho ha estat és senyal que havia estat con­ta­giat per una pandèmia espe­cu­la­tiva que sem­pre cir­cula i per a la qual mai es troba vacuna. Els que ara dema­nen més regu­lació en els mer­cats, espan­tats per l’acció coor­di­nada dels petits espe­cu­la­dors de WallS­tre­et­Bets, segu­ra­ment sem­pre havien accep­tat mani­pu­la­ci­ons en els mer­cats finan­cers per part de grans fons i ope­ra­dors, amb con­seqüències nega­ti­ves per a petits espe­cu­la­dors o, fins i tot, per a inver­sors des­pi­tats i fràgils, que no cal­cu­len la seva pròpia inca­pa­ci­tat d’aguan­tar qui­ets, tant si entren en pèrdues com si acon­se­guei­xen els pri­mers guanys.

L’efecte mediàtic.

Malau­ra­da­ment, la com­bi­nació de l’efecte mediàtic (“si passa això, és que la borsa és un casino”) amb el pro­fund anal­fa­be­tisme finan­cer, fins i tot en petits inver­sors/espe­cu­la­dors (més aviat juga­dors), allu­nyarà del mer­cat bor­sari molts estal­vi­a­dors que con­ti­nu­a­ran atre­so­rant el seu poc o molt patri­moni en dipòsits i comp­tes cor­rents sense pos­si­bi­li­tat d’obte­nir ren­di­ments i des­ti­nats a per­dre poder adqui­si­tiu tan aviat com retorni la inflació.

Men­tres­tant, i contrària­ment al que anun­cien els pro­fe­tes de la fi del capi­ta­lisme, el sis­tema finan­cer sobre­viurà sense immu­tar-se i con­fir­mant la llei de la infor­mació asimètrica, que tant mal fa als que la igno­ren i més als que cre­uen que l’han superat. Només així la des­ven­tura de molts bene­fi­cia la ven­tura d’alguns. Un dels nous còmpli­ces més fla­grants de tot això ha estat la pla­ta­forma de con­trac­tació en els mer­cats Robin­hood, que uti­lit­za­ven els del Red­dit. En teo­ria, sense cost d’inter­me­di­ació (ingressa venent la infor­mació de les ordres a market­makers, que ho recu­pe­ren pena­lit­zant els mar­ges que apli­quen). Els “dege­ne­rats”, com s’ano­me­nen els mem­bres de la pla­ta­forma de Red­dit, ope­ra­ven quasi sem­pre via Robin­hood que els dona la per­cepció “d’àpat gratuït” i, per tant, de menor risc. Simi­lar per­cepció dels que cre­uen que la par­ti­ci­pació activa en les prin­ci­pals xar­xes soci­als és gratuïta, sense valo­rar les dades que rega­lem i que ens farà pagar amb con­sum induït. En les xar­xes d’espe­cu­lació borsàries, com en les d’apos­tes en línia, s’ino­cula la més peri­llosa ludo­pa­tia, la que finança el gran negoci de les pla­ta­for­mes gratuïtes i con­tri­bu­eix a des­plo­mar incauts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.