Política

L’independentisme guanya pes

La demarcació de Girona és la que aconsegueix el percentatge més alt de vots independentistes

Només van anar a les urnes el 54,7% dels gironins cridats a exercir el dret de vot

Tots els partits perden vots respecte al 2017, menys el PSC i la CUP

Més del 67% dels vots emesos diumenge a les urnes gironines van ser independentistes. És el percentatge més alt obtingut en totes les demarcacions catalanes i suposa un increment de quatre punts respecte a les eleccions del 21 de desembre del 2017 en aquesta mateixa demarcació. Tot i l’alta abstenció, de més del 45% –quan el 2017 va ser del 20,8%–, els partits sobiranistes aconsegueixen augmentar la seva diferència i assolir el tretzè diputat amb el segon escó per a la CUP. Això sense tenir en compte els vots als altres partits independentistes que no han obtingut escó.

Totes les comarques gironines aconsegueixen una majoria independentista, amb percentatges més o menys alts. Així, hi ha el cas del Pla de l’Estany, on els vots independentistes van sumar el 78,91% del total i on, precisament, es va donar el percentatge de participació més alt en l’àmbit comarcal –amb un 64,5%–. També destaca la Garrotxa, amb un 74,69% de vots independentistes. A l’altre extrem hi ha l’Alt Empordà, on el percentatge va ser més baix (57,3%), o la Selva (58,14%), dues comarques on, precisament, es pot dir que va anar a votar només la meitat de la població censada, ja que la participació va ser d’un 52% i un 50%, respectivament. Entremig, hi ha el Gironès, amb una participació del 58% i on els vots independentistes sumen el 64%, o el Ripollès, on aquest percentatge s’enfila fins al 70% tot i la participació del 57,3%.

Pèrdua de vots

La CUP i el PSC –que suma dos escons– són els únics partits que no han perdut vots en aquestes eleccions respecte al 2017 a la demarcació de Girona. En números absoluts, els cupaires han guanyat 3.129 vots i el PSC, 6.481. Per contra, l’escissió del PDeCAT i Junts per Catalunya ha repercutit en vots, ja que, si bé els primers han obtingut 8.755 vots a tota la demarcació i els segons 89.770, la seva suma és lluny dels 149.638 vots obtinguts fa quatre anys, com també li passa a ERC, que ha perdut 28.689 vots.

Tot i aquesta reculada en el nombre de vots, Junts guanya en 196 dels 221 municipis gironins, seguida, en segona posició, per ERC. Els republicans han aconseguit més vots en 16 municipis, el PSC en set, la CUP en un (Sales de Llierca) i Vox també en un (Vilamalla).

D’altra banda, el Partit Popular ha perdut 6.176 vots i En Comú Podem, 5.381. Tot i aquesta pèrdua de vots, han mantingut percentatges similars als de les anteriors eleccions i continuen sense aconseguir representants al Parlament.

Ciutadans s’enfonsa

La davallada més forta és, com al conjunt de Catalunya, per a Ciutadans, que ha perdut 70.699 vots i els quatre escons que tenia per la demarcació. El partit, que ocupava la tercera posició –i fins i tot la segona– a les comarques gironines, pràcticament ha desaparegut del mapa. Així, per exemple, a l’Alt Empordà, on Ciutadans era la segona força comarcal –al darrere de Junts– amb el 24,7% dels vots en les anteriors eleccions catalanes, ara s’ha quedat amb el 4,1%. Ara és ERC qui ocupa la segona posició, seguida del PSC –que gairebé dobla el percentatge de vots– i Vox –que aconsegueix mil vots més que la CUP–. És en aquesta comarca on el PSC aconsegueix ser primera força en cinc municipis, dels quals destaquen Roses o la Jonquera, però també on ERC és primera en catorze poblacions –com ara Sant Climent Sescebes, on només ha obtingut un vot més que Junts–. També és a l’Alt Empordà on Vox s’ha situat en primera posició en un municipi, a Vilamalla, on ha aconseguit el 22,5% dels vots. En aquesta població, el 2017 Ciutadans va obtenir el 40,2% dels vots i ara ha passat al 8%.

Pel que fa a les grans ciutats, el partit de Carles Puigdemont continua dominant a Girona, com també ho fa a la resta de capitals comarcals. De fet, destaca que la capital de comarca catalana que ha registrat un suport més elevat a l’independentisme ha estat Banyoles, on Junts, ERC i la CUP han aconseguit el 81,75% dels vots. També a Santa Coloma de Farners el percentatge de vots independentistes ha estat molt important, amb un 77,39%. A Figueres, on Ciutadans havia estat la primera força el 2017, amb el 29% dels vots, ara és Junts qui encapçala el rànquing, amb el 23,5% dels vots.

Destaquen també els casos de Blanes o Lloret de Mar, dues poblacions de la Selva on Ciutadans havia estat primera força i que ara han passat a mans socialistes. És en aquests casos en què el traspàs d’una bona part dels vots de Ciutadans al PSC o a Vox es fa més evident. Així, per exemple, a Lloret, Ciutadans ha passat del 36,5% dels vots el 2017 al 7% ara, el PSC ha aconseguit el 27,9% dels vots –tenia el 13,2%– i Vox el 12,17%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.