Opinió

Torna el fantasma de la inflació?

L’anunci de l’immens paquet econòmic de despesa i inversió anunciat per l’administració Biden de quasi 1,9 bilions de dòlars (1,6 bilions d’euros) ha estat també rellevant a l’hora d’ inclinar les expectatives cap a l’optimisme i, així, cap a la inflació i la pujada de tipus

Feia molts anys que no espan­tava ningú. De fet, per a molta gent, l’espec­tre de la inflació ja no exis­tia, no l’havien vist mai.

Quan alguns vete­rans recordàvem la basarda i la ines­ta­bi­li­tat que gene­rava fa unes dècades, només des­pertàvem mira­des de con­des­cendència. Entre el 1973 i el 1983, l’índex de preus al con­sum espa­nyol es va man­te­nir per­ma­nent­ment en els dos dígits, i el 1977 va fer el cim, amb un 26,4%. En tot cas, una des­a­pa­re­guda història econòmica. O no tant? Ara, si bé encara no ha fet cap apa­rició, se sen­ten sorolls de cade­nes, por­tes que s’obren i es tan­quen i alguns altres indi­cis -encara molt pre­li­mi­nars- que el vell fan­tasma infla­ci­o­nista podria haver tor­nat a la casa del ter­ror de la nos­tra eco­no­mia en crisi covid.

En els dar­rers dos o tres mesos, una inci­pi­ent inflació ha apa­re­gut als Estats Units, al Regne Unit i en alguns països de l’àrea euro, com Ale­ma­nya i Holanda. Simultània­ment i com a reacció a la insos­pi­tada pujada de preus produïda quan res no ho feia espe­rar, s’han dis­pa­rat els tipus d’interès dels bons ame­ri­cans, que han superat l’1,5%, quan a finals d’any esta­ven ben per sota de l’1%. En el cas del bund ale­many, l’evo­lució ha estat més mode­rada, del -0,55% a finals del 2020 a un -0,25% actu­al­ment. En tot cas, una pata­cada forta per als inver­sors en deute, que apos­ta­ven des de feia temps per la tran­quil·litat de tipus en mínims per un període llarg, pot­ser uns quants anys.

Estem assis­tint a un pur repunt de la inflació i dels tipus sense gaire recor­re­gut? Res­pon tot a una injus­ti­fi­cada expec­ta­tiva posi­tiva sobre l’eco­no­mia, pro­vo­cada per l’inici de les vacu­na­ci­ons i la con­seqüent mode­rada espe­rança de recu­pe­ració? Encara no ho sabem del cert. Hi ha argu­ments con­sis­tents, tant a favor que la tendència tindrà con­tinuïtat com que no, que serà “flor d’hivern”.

D’una banda, l’atu­rada econòmica de l’any pas­sat ha gene­rat un estalvi pre­ven­tiu i, per tant, una abs­tenció de con­sum que podria estar començant a mobi­lit­zar-se en demanda efec­tiva. A més, obser­vem una impor­tant pujada de les matèries pri­me­res i, evi­dent­ment, les laxes con­di­ci­ons monetàries, per lògica, pres­si­o­nen els preus. L’anunci de l’immens paquet econòmic de des­pesa i inversió anun­ciat per l’admi­nis­tració Biden, de quasi 1,9 bili­ons de dòlars (1,6 bili­ons d’euros), ha estat també relle­vant a l’hora d’incli­nar les expec­ta­ti­ves cap a l’opti­misme i, així, cap a la inflació i la pujada de tipus. Si més no, alguns par­ti­ci­pants actius en els mer­cats finan­cers han pen­sat que aques­tes puja­des de preus podrien aca­bar amb els actu­als tipus d’interès sota mínims i que els retocs a l’alça dels bancs cen­trals esta­rien molt més a prop del que pensàvem. Com a reacció, els ren­di­ments dels bons a llarg ter­mini s’han anti­ci­pat i han sofert puja­des, amb les con­seqüents cai­gu­des de les cotit­za­ci­ons dels bons que citàvem abans. De fet, per si mateix no serien males notícies, en el sen­tit que la inflació esta­ria reflec­tint que la recu­pe­ració econòmica podria ser molt més ràpida del que esperàvem fins ara, si bé la mateixa pos­si­ble pujada de tipus tan mati­nera faria pen­sar també que tot podria desem­bo­car en una recu­pe­ració de curta volada.

D’altra banda, hi ha molta gent poc impres­si­o­nada per aquests pri­mers sig­nes de retorn del nos­tre fan­tasma i que con­ti­nuen pen­sant que, encara durant molt de temps, està mort i enter­rat. L’atur gene­rat -l’efec­tiu i l’ama­gat (ERTO)- és pot­ser prou impor­tant perquè els sala­ris no només no aug­men­tin, sinó que man­tin­guin en ter­mes reals una tendència a la baixa, com de fet va pas­sar l’any 2020, amb una cai­guda del salari mitjà pro­pera al 3%. I això no és tot, per als més des­cre­guts de l’existència del nos­tre fan­tasma, és lite­ral­ment impen­sa­ble l’esce­nari d’una pujada de tipus quan els estats estan encara en plena acu­mu­lació de deute, gràcies als tipus nega­tius pro­vo­cats per polítiques monetàries que han permès la baca­nal (pro­ba­ble­ment impres­cin­di­ble) de des­pesa i, per tant, de dèficit públic, en res­posta a una crisi acla­pa­ra­dora.

De moment, tot­hom estira la corda cap al seu cantó. Alguns grans ges­tors de renda fixa, PIMCO el més sig­ni­fi­ca­tiu, trac­ten de tran­quil·lit­zar els seus inver­sors esgar­ga­me­llant-se a l’hora d’insis­tir en la tem­po­ra­li­tat d’aquests repunts en la inflació i en els tipus a llarg ter­mini. D’altres, ban­quers cen­trals per sobre de tot, apel·len a la seva lle­gendària prudència per adver­tir-nos que cal pren­dre’s seri­o­sa­ment el risc d’inflació. En defin­tiva, no podem badar, ja que el fan­tasma podria rea­parèixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.