Focus

Crit d’ofec del sistema públic de recerca

Vint anys després de la creació d’un model basat en el talent i les infraestructures d’excel·lència, però sense el finançament garantit, l’economia dels centres amenaça ruïna

Catalunya va triar dedicar els seus recursos a les infraestructures
martí aldea
Csic
La recerca no pot beure només de fons públics, cal més pes privat
El sistema de finançament és un model amb peus de fang
eugenio oñate
cimne
Els científics marxen fora perquè aquí no troben feina
esther riambau
upf ventures
Hi ha pocs recursos estructurals, i els ajuts a la recerca són molt dispersos
Europa no pot concedir fons estructurals, només competitius
La precarització dels científics és un efecte del model de finançament
Catalunya té una gran massa crítica de projectes, però la gran majoria petits

“Amb l’apor­tació econòmica estruc­tu­ral que tenim de la Gene­ra­li­tat els cen­tres de recerca no acon­se­guim pagar els sala­ris dels nos­tres inves­ti­ga­dors, ni tan sols ens arriba per a les des­pe­ses de man­te­ni­ment bàsiques de la infra­es­truc­tura. Aquest model de finançament genera molt d’estrès i té un impacte que va molt més enllà de cada cen­tre”, des­criu Lluís Rovira, direc­tor del Sis­tema CERCA, que agrupa qua­ranta-tres ins­ti­tuts de recerca de titu­la­ri­tat pública de Cata­lu­nya, amb un nivell d’excel·lència que ocupa els pri­mers llocs de les ins­ti­tu­ci­ons científiques euro­pees.

Fa jus­ta­ment vint anys, l’ales­ho­res con­se­ller de Recerca, Andreu Mas-Colell, va fer una aposta per ampliar la base científica i va pro­moure un model basat en la cap­tació de talent i la cre­ació d’infra­es­truc­tu­res. Així doncs, l’any 2001 es va crear ICREA -una fun­dació per atreure científics i acadèmics amb una tra­jectòria d’excel·lència- que dona feina a 266 inves­ti­ga­dors de tots els camps i que duen a terme la seva recerca en qua­ranta-vuit ins­ti­tu­ci­ons. Ales­ho­res, es van aixe­car també noves infra­es­truc­tu­res per alber­gar ins­ti­tuts de recerca i de tec­no­lo­gia i com­ple­tar el sis­tema uni­ver­si­tari. Aquest havia estat tra­di­ci­o­nal­ment el prin­ci­pal pro­duc­tor de conei­xe­ment, i així entra­ven nous actors per gua­nyar agi­li­tat. En aquells anys, es va cons­truir l’Ins­ti­tut de Recerca Biomèdica, ubi­cat al pas­seig Marítim de Bar­ce­lona, que s’ha con­ver­tit en un dels nuclis més grans de recerca biomèdica del sud d’Europa, on tre­ba­llen 1.500 per­so­nes . “Cada comu­ni­tat autònoma ha optat per dife­rents estratègies, i Cata­lu­nya va triar dedi­car els seus recur­sos a les infra­es­truc­tu­res”, des­criu Martí Aldea, pro­fes­sor d’inves­ti­gació del Con­sell Supe­rior d’Inves­ti­gació Científica.

Bons pres­su­pos­tos.

El sis­tema de recerca es va llançar en un moment de crei­xe­ment de pres­su­pos­tos, i es va fer molt com­pe­ti­tiu de cara sobre­tot a Europa. Però uns anys després de la crisi del 2008, l’apor­tació econòmica es va anar empe­ti­tint i ha aca­bat pro­vo­cant que no hagi cres­cut com hau­ria pogut. En part per la mala situ­ació econòmica, en part perquè els dife­rents governs no han fet de la ciència i la recerca la seva pri­o­ri­tat i en part perquè el tei­xit empre­sa­rial es manté al marge de la inno­vació.

El mateix secre­tari gene­ral de Recerca i Uni­ver­si­tats, Fran­cesc Xavier Grau, reco­neix que s’ha desen­vo­lu­pat un sis­tema de recerca com­plet des de l’àmbit uni­ver­si­tari, els cen­tres de recerca i els tec­nològics que fa temps que té resul­tats homo­lo­ga­bles inter­na­ci­o­nal­ment, però que pateix un dèficit de finançament estruc­tu­ral (mireu l’entre­vista de la pàgina 6).

Si s’observa la des­pesa en recerca i desen­vo­lu­pa­ment (R+D) res­pecte al PIB català (1,56%), veiem que històrica­ment ha estat per sota de la mit­jana euro­pea (2%) i és la mei­tat del que reco­ma­nen els objec­tius euro­peus (3%). L’any 2009 va ser l’exer­cici que més es va apro­par a Europa, amb un 1,70%, però després es va anar reduint-se. La mit­jana espa­nyola encara està pit­jor, amb un 1,25%.

I no només es va anar reta­llant, sinó que no tots els fons pres­su­pos­tats per a R+D s’aca­ben’han aca­bat exe­cu­tant. Un informe de la Fun­dació COTEC, dedi­cada a la pro­moció de la inno­vació, a par­tir de dades d’Inter­venció Gene­ral de l’Admi­nis­tració de l’Estat (IGAE) del 2019, reve­lava que dels 7.070 mili­ons d’euros d’inversió pública esta­tal pres­su­pos­tada només es van exe­cu­tar 3.630, és a dir el 51,3%, seguint la dinàmica dels dar­rers deu anys.

Segons les dar­re­res dades de la Secre­ta­ria de Recerca i Uni­ver­si­tats, l’import exe­cu­tat per la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya en els dar­rers tres exer­ci­cis ha tin­gut una tendència ascen­dent. L’any 2019 el finançament en R+D+I va ser de 860 mili­ons d’euros. Això repre­senta un incre­ment d’un 6,93% res­pecte a l’any 2018. “L’incre­ment més impor­tant, en valors abso­luts, prové fona­men­tal­ment del Depar­ta­ment d’Empresa i Conei­xe­ment i del Depar­ta­ment de Salut”, diuen des de la Secre­ta­ria.

Res­pecte als fons que arri­ben de l’Estat, dels quals depe­nen el 90% dels pro­jec­tes específica­ment de recerca que es fan a Cata­lu­nya, la des­pesa pública esta­tal en R+D va pas­sar dels 541 mili­ons d’euros el 2009 als 348 mili­ons del 2016.

“El sis­tema de finançament per man­te­nir l’aposta per la recerca és insu­fi­ci­ent, és un model amb peus de fang”, con­si­dera Euge­nio Oñate, direc­tor del Cen­tre Inter­na­ci­o­nal de Mètodes Numèrics en Engi­nye­ria (CIMNE), un cen­tre amb la dis­tinció “Severo Ochoa”, que atorga l’Agència Esta­tal d’Inves­ti­gació als cen­tres públics d’inves­ti­gació científica amb impacte i lide­ratge científic en l’àmbit inter­na­ci­o­nal, però que rep el 14% del seu pres­su­post de la Gene­ra­li­tat.

Els números ho con­fir­men. En el pres­su­post anual del sis­tema CERCA del 2019, l’últim exer­cici amb les dades defi­ni­ti­ves, dels 576 mili­ons d’euros, la Gene­ra­li­tat hi va posar 129 mili­ons d’euros, el 80% res­tant del pres­su­post el van bus­car els cen­tres a través de fons com­pe­ti­tius a fora (UE, Estat o dona­ci­ons).

És cert que el cofi­nançament dels cen­tres tec­nològics i de recerca no és un model exclu­siu de Cata­lu­nya; de fet, és l’habi­tual a la resta de països més desen­vo­lu­pats. El drama aquí és que l’apor­tació basal és massa baixa per garan­tir el man­te­ni­ment del sis­tema i pla­ni­fi­car una estratègia a llarg ter­mini. “Cada exer­cici que comença ens enfron­tem a la incer­tesa finan­cera perquè només tenim garan­tit entre un 10 i un 20% del pres­su­post dels dife­rents cen­tres”, lamenta Lluís Rovira.

Tot i que les com­pa­ra­ci­ons són odi­o­ses, i més si es fan amb el pri­mer de la classe en recerca, a Ale­ma­nya el sis­tema també està basat en el cofi­nançament, però la for­qui­lla varia en funció del tipus d’ins­ti­tut de recerca i com de pro­per sigui al mer­cat. Així doncs, el con­junt de cen­tres de recerca bàsica poden tenir garan­tit el 90% dels fons amb injecció pública i els que fan trans­ferència de conei­xe­ment (més a prop del mer­cat) poden rebre un 30%, unes xifres que dis­ten molt de les de Cata­lu­nya.

Pèrdua pro­gres­siva.

Hi ha àrees, com ara les de recerca biomèdica amb equi­pa­ments, que si no es dis­posa de pres­su­post per man­te­nir-les supo­sen un pro­blema greu. “Què fem amb els esta­bu­la­ris on s’expe­ri­menta amb ani­mals si no podem pagar la llum?”, es pre­gunta Ignasi Belda, empre­ne­dor científic que ha estat al cap­da­vant del Parc Científic de Bar­ce­lona. Per a Belda, el pro­blema és que s’ha creat una xarxa d’infra­es­truc­tu­res, d’hos­pi­tals i amb equips de gent molt for­mada que poc a poc han anat que­dant-se sense recur­sos.

A més d’escas­se­tat de recur­sos estruc­tu­rals, les exigències d’accés a línies de finançament o a les con­vo­catòries d’ajuts a la recerca són molt dis­per­ses i de difícil accés. Les com­petències de recerca estan molt dis­tribuïdes, però ni la suma de totes és sufi­ci­ent per fer créixer el sis­tema.

Cap a Europa.

Així doncs, per superar la man­cança en fons estruc­tu­rals, el sis­tema de recerca acu­deix a bus­car fons euro­peus per poder cobrir els bàsics.

En el període 2014-2019, Cata­lu­nya ha rebut, de mit­jana, un 2,4 % de tots els fons euro­peus ator­gats pel pro­grama Horitzó 2020. Hi ha con­vo­catòries espe­ci­al­ment exi­to­ses, com el retorn català en el pro­grama euro­peu en els ajuts d’excel·lència de l’Euro­pean Rese­arch Coun­cil (ERC), que és d’un 45,5% del glo­bal espa­nyol, i les Marie Sklo­dowska-Curie Acti­ons (MSCA), d’un 42,1%. En el con­text de l’Estat espa­nyol, Cata­lu­nya capta quasi un 30% dels recur­sos de l’H2020 en aquest període ( la població cata­lana repre­senta el 16%). “No és que hi hagi millor recerca que a Ale­ma­nya o a Finlàndia, però com que no hi ha accés als diners d’aquí s’ha de recórrer a Europa”, sen­ten­cia Belda.

Al dar­rere d’aquests bons resul­tats cap­tant fons euro­peus, doncs, hi ha certs incon­ve­ni­ents, i és que Europa no pot con­ce­dir fons estruc­tu­rals, només finançament com­pe­ti­tiu, és a dir, a través de con­vo­catòries de con­curs, com­pe­tint con­tra els millors inves­ti­ga­dors i per a períodes curts de temps. La ines­ta­bi­li­tat està ser­vida.

Josep Sami­tier, direc­tor de l’Ins­ti­tut de Bio­en­gi­nye­ria de Cata­lu­nya (IBEC-CERCA), un cen­tre que per les limi­ta­ci­ons de finançament basal pateix el risc de per­dre els grups de recerca actu­als explica: “És un model amb què no podem esta­bi­lit­zar per­so­nal i es fa difícil plan­te­jar estratègies de recerca a llarg ter­mini.”

En aquest camp, la con­tinuïtat és essen­cial, ho hem vist en aquesta pandèmia, per al desen­vo­lu­pa­ment de les vacu­nes con­tra la covid-19 hi havia hagut una acti­vi­tat de recerca prèvia con­ti­nu­ada. “Si cada dos o tres anys un cen­tre té pro­ble­mes de man­te­ni­ment, acaba con­di­ci­o­nant la capa­ci­tat de gene­rar conei­xe­ment i el tipus de recerca que fa”, afe­geix Sami­tier.

Així que depen­dre en excés d’aquests fons com­pe­ti­tius té impac­tes molt grans en la recerca científica a Cata­lu­nya. Un d’aquests impac­tes és la pre­ca­rit­zació dels inves­ti­ga­dors i tècnics, que no tenen una car­rera pro­fes­si­o­nal a anys vista, sinó que con­ca­te­nen con­trac­tes tem­po­rals en funció de la capa­ci­tat del seu cen­tre per acon­se­guir fons com­pe­ti­tius. Es cal­cula que el 68% dels inves­ti­ga­dors a Cata­lu­nya tenen con­trac­tes tem­po­rals.

Est­her Riam­bau és direc­tora de Ciències de la Vida de la UPF Ven­tu­res. Dedi­cada a gene­rar i a ampli­fi­car la relació entre grups de recerca i empre­ses, veu com cada dia científics amb molts conei­xe­ments i resul­tats excel·lents en els seves inves­ti­ga­ci­ons dei­xen la recerca a Cata­lu­nya perquè no tenen esta­bi­li­tat labo­ral: “En aquest sec­tor és alta­ment reco­ma­na­ble sor­tir a fora, però el pro­blema és que ja no tor­nen perquè no tro­ben feina aquí”, diu Riam­bau, que explica que for­mar les noves incor­po­ra­ci­ons de l’equip els pot repre­sen­tar un any i mig, com a mínim, i que poc després ja mar­xen: “Ens duren tres anys, i tor­nar a començar de nou ens pro­voca parènte­sis periòdics”, afe­geix.

Amb aquesta dependència de gua­nyar pro­jec­tes o sub­ven­ci­ons pun­tu­als, els cen­tres tam­poc tenen capa­ci­tat finan­cera per cap­tar talent, ni d’aquí ni de fora. “No podem acon­se­guir-lo només amb els atrac­tius que té Bar­ce­lona com a ciu­tat cos­mo­po­lita, amb sol i platja”, lamenta Rovira.

Tenir el finançament basal garan­tit per­me­tria sous més dig­nes per evi­tar que inves­ti­ga­dors for­mats aquí rebes­sin ofer­tes d’ins­ti­tu­ci­ons euro­pees que tri­pli­quen el sou del que poden ofe­rir les cata­la­nes.

La doc­tora biomèdica Mont­ser­rat Bat­lle, inves­ti­ga­dora i mem­bre del comitè sin­di­cal d’Idi­baps, explica que tot i l’existència de pro­gra­mes de cap­tació de talent que han fet una bona tra­jectòria a l’exte­rior, com l’ICREA, el pro­blema és que els que deci­dei­xen que­dar-se a Cata­lu­nya no poden acon­se­guir desen­vo­lu­par-se tant com vol­drien.

Així doncs, amb aquest cúmul de deficiències es fa difícil fer pro­jec­tes de recerca a gran escala, i la con­seqüència és que Cata­lu­nya té una gran massa crítica de pro­jec­tes, però la gran majo­ria són petits. I de nou tor­nem als ini­cis, si els grups de recerca no tenen capa­ci­tat per adqui­rir maquinària o eines perquè no dis­po­sen de diners estruc­tu­rals per com­prar-la, no es poden asso­lir pro­jec­tes de llarg abast.

“Veiem que la quan­ti­tat sem­pre és justa, amb aquests recur­sos i que no es pot com­pe­tir amb altres països. Anem més lents, arri­bem tard i els inves­ti­ga­dors dels cen­tres públics a sobre han de des­ti­nar molts esforços a l’admi­nis­tració i gestió de les con­vo­catòries d’ajuts”, explica Mari­bel Ber­ges, científica, empre­ne­dora bio­tec, direc­tora acadèmica del pro­grama Caixa Impuls i en un pro­grama d’ajuts de l’Agència Ofi­cial Cata­lana d’Uni­ver­si­tats i Recerca (AGAUR) per a inves­ti­ga­dors.

Ris­cos.

El cert és que els grups de recerca aca­ben dedi­cant gran part del seu temps a pre­pa­rar tota la docu­men­tació per pre­sen­tar-se a pro­jec­tes com­pe­ti­tius que els per­me­tin sobre­viure, temps que han de treure de fer recerca, perquè al final la gran majo­ria aca­bin sent dene­gats. Els pro­gra­mes euro­peus tenen una ràtio d’èxit del 10%, és dir la pro­ba­bi­li­tat que es con­ce­deixi un pro­grama és d’un de cada deu que hi opten. “El grau de com­pe­ti­ti­vi­tat és molt fort, ningú pot garan­tir-se l’èxit en cada con­vo­catòria, perquè estàs com­pe­tint per tro­bar i gene­rar conei­xe­ment”, diu Joan Ramon Morante, direc­tor del Cen­tre de Recerca en Ener­gia (IREC-CERCA), un cen­tre amb el finançament basal limi­tat i per al qual el 60% del seu pres­su­post depèn de pro­jec­tes euro­peus.

Tenint pre­sent que la recerca no és un negoci, sinó que és un món de cre­a­ti­vi­tat a través del qual es gene­ren nous conei­xe­ments i nous pro­duc­tes que a qui enri­quei­xen és a la soci­e­tat; resulta vital tenir-ne garan­tida la sos­te­ni­bi­li­tat. “L’estruc­tura actual ens obliga a tre­ba­llar a uns nivells ele­vadíssims de tensió, ja que has de com­ple­tar la teva car­tera de pro­jec­tes per poder arri­bar al balanç zero. No és el desit­ja­ble, la lluita per sobre­viure té un des­gast”, diu Morante.

Així mateix, la cre­ació d’empre­ses de recerca no va al ritme que es merei­xe­ria un sis­tema com el català. “Si volem que es creïn com­pa­nyies que gene­rin feina de qua­li­tat cal que hi hagi molta recerca bàsica. Però ara com ara, anem a ralentí, encara anem a remolc de l’aposta que es va fer en recerca a prin­ci­pis del segle”, explica Ignasi Belda.

Es dona el cas que som dels països que més recur­sos euro­peus cap­tem, però con­ver­tir aquesta recerca en una inno­vació que pugui ser trans­fe­rida al mer­cat és topar de nou amb limi­ta­ci­ons de finançament perquè es con­ver­teixi en negoci. Per exem­ple, les pro­ves de con­cepte, és a dir demos­trar que els resul­tats en recerca són esca­la­bles a la indústria i fer-ne pro­to­tips pot supo­sar una inversió d’entre 150.000 i 300.000 euros i ara com ara no hi ha sufi­ci­ents eines de finançament. “Amb les con­vo­catòries que té ara la Gene­ra­li­tat la neces­si­tat del sis­tema no està coberta i ens costa més arri­bar al mer­cat”, afe­geix Lluís Rovira. Per posar un exem­ple, la línia d’ajut directe del pro­grama Star­tup Capi­tal, de l’Agència de la Com­pe­ti­ti­vi­tat ACCIO per a start-ups tec­nològiques emer­gents en les fases ini­ci­als del negoci i dotada amb 2 mili­ons d’euros, va rebre sei­xanta pro­jec­tes i només ha tin­gut capi­tal per a vint. Per a la resta és una ocasió per­duda.

Per a Est­her Riam­bau, que dedica el seu dia a dia a incen­ti­var la trans­ferència tec­nològica, si no s’acon­se­gueix gene­rar riquesa, la soci­e­tat no es bene­fi­cia de la inversió que es fa en recerca bàsica.

Fons pri­vats.

Tot i la neces­si­tat d’incre­men­tar la inversió pública, està demos­trat que la recerca no pot beure només de fons públics i que és la interacció entre el món empre­sa­rial i el científic el que afa­vo­reix el conei­xe­ment. Segons els sis­te­mes més excel·lents en recerca i trans­ferència de conei­xe­ment, la dis­tri­bució idònia en l’ori­gen dels recur­sos econòmics és la d’un 30% de públics, un 30% de fons com­pe­ti­tius i la resta de con­trac­tes amb l’empresa. Ara com ara, però, el tei­xit pro­duc­tiu català, en la seva gran majo­ria, gira l’esquena a la recerca i a la inno­vació.

De fet, la inversió en R+D de les empre­ses (equi­va­lent a un 0,94 % del PIB català) està per sota de la de la zona euro (1,47 %) i de la de la Unió Euro­pea (1,41%).

L’R+D és un ele­ment fona­men­tal per al desen­vo­lu­pa­ment i la com­pe­ti­ti­vi­tat d’una eco­no­mia, i amb aquesta aposta pri­vada tan pobra es fa neces­sari un canvi.

Els números evi­den­cien un tei­xit empre­sa­rial que con­necta poc amb el sis­tema de recerca públic i amb les uni­ver­si­tats. De les més de 600.000 empre­ses que hi ha a Cata­lu­nya, només un 0,3% tenen depar­ta­ment propi d’R+D i un 1,16% tenen acti­vi­tat en inno­vació.

Com explica Mari­bel Bergés, el desen­vo­lu­pa­ment de la recerca és un camí de dues direc­ci­ons: o bé les uni­ver­si­tats pro­po­sen pro­jec­tes o bé les empre­ses els encar­re­guen. Els científics gene­ren noves inven­ci­ons, que la indústria ha de desen­vo­lu­par i ven­dre. Els uns sense els altres es tro­ben en seri­o­ses difi­cul­tats de com­pe­tir inter­na­ci­o­nal­ment. “Un bon exem­ple de la importància de coo­pe­rar és BioN­tech, fun­dada per inves­ti­ga­dors ale­manys d’ori­gen turc, que han pogut gene­rar les noves vacu­nes de la covid gràcies a la cre­ació de l’start-up i a la poste­rior col·labo­ració amb Pfi­zer”, exem­pli­fica.

Un altre ele­ment que genera molta frus­tració és que mal­grat dis­po­sar d’un sis­tema d’uni­ver­si­tats i de recerca que forma bons científics i tècnics, després a aquest talent li costa tro­bar llocs en el tei­xit empre­sa­rial català. En el pit­jor dels esce­na­ris, acaba mar­xant.

MÚlti­ples res­pon­sa­bi­li­tats.

La res­pon­sa­bi­li­tat, doncs, per evi­tar que el sis­tema de recerca faci aigües no és exclu­siva de la Gene­ra­li­tat, sinó que al tei­xit empre­sa­rial i als científics els toca fer deu­res, també.

Morante pro­posa que es creïn eines per ava­luar l’eficiència dels ins­ti­tuts de recerca i quan­ti­fi­car quin és el retorn a la soci­e­tat. “Als científics els toca rede­fi­nir la seva inves­ti­gació amb resul­tats més apli­ca­bles al curt ter­mini, i a les empre­ses que ens tin­guin més pre­sents”, afe­geix.

Fa dos anys, tots els par­tits polítics, agents soci­als i econòmics, uni­ver­si­tats i cen­tres de recerca van sig­nar un com­promís per millo­rar el sis­tema amb el Pacte Naci­o­nal per a la Soci­e­tat del Conei­xe­ment.

En aquest full de ruta, l’objec­tiu és asso­lir un esforç inver­sor en R+D del 2,12% el 2024, dels quals l’1,38% cor­res­pon­dria a inversió pri­vada.

LES XIFRES

1,56%
DEL PIB.
És la despesa en recerca i desenvolupament (R+D) interna respecte al PIB de Catalunya. La mitjana europea és del 2% .
20%
de pressupost basal.
És la mitjana que reben els centres de recerca de fons de la Generalitat per al seu manteniment.
0,94%
de despesa privada. És la inversió del pes relatiu sobre el PIB en R+D+i del sector privat a Catalunya. A Àustria el teixit empresarial inverteixen un 2,25%.
0,3%
de firmes innovadores.
És el percentatge de les empreses de Catalunya que disposen d’un departament propi d’R+D.
8.000
professionals.
Es calcula que és el nombre de catalans que es dediquen professionalment a la recerca.
365 M€
d’INVERSIÓ.
És la quantitat d’increment dels fons destinats a R+D fins al 2024 que s’ha marcat el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement
51%
de creixement.
És el percentatge de la inversió pública estatal executada en R+D, l’any 2019, respecte al total pressupostat. És a dir es van gastar 3.630 milions d’euros dels 7.070 pressupostats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.