Gran angular

Eulalia Corralero

Fundadora del moviment las Kellys

“La pandèmia ha fet visible la misèria amb què vivim les cambreres de pis dels hotels”

El sector hoteler ens va empitjorar les condicions laborals tot i els beneficis milionaris
Amb l’excusa de la pandèmia, els empresaris s’estan desfent del personal més gran

Eula­lia Cor­ra­lero és la fun­da­dora del movi­ment Las Kellys (acrònim de Las que Lim­pian), que agrupa les cam­bre­res de pis d’hotel, un dels col·lec­tius amb con­di­ci­ons labo­rals més precàries, que lluny de millo­rar han empit­jo­rat els dar­rers anys al mateix ritme que el sec­tor turisme sumava bene­fi­cis. Cor­ra­lero va par­ti­ci­par en un debat orga­nit­zat al Palau Macaya per l’Obser­va­tori Social de la Fun­dació La Caixa sobre dones i pre­ca­ri­e­tat.

Quina va ser la teva par­ti­ci­pació en la cre­ació del movi­ment Las Kellys?
L’any 2014 vaig tenir la idea de crear un grup al Face­book sobre la situ­ació de Las Kellys, després d’haver con­tac­tat amb Ernest Cañada, un inves­ti­ga­dor social que va publi­car un arti­cle mos­trant les con­di­ci­ons precàries en què ens trobàvem les cam­bre­res de pis titu­lat Las que lim­pian. D’aquest vaig inven­tar l’acrònim amb les tres pri­me­res síl·labes de cada paraula, amb la for­tuna que l’acrònim resul­tant en grec vol dir “dona llui­ta­dora”.
Vau dir al món que les que nete­geu les habi­ta­ci­ons d’hotel éreu invi­si­bles i que arri­beu a fer 70 llits en una jor­nada labo­ral.
Sí, quan ho expli­cava no s’ho cre­ien. Fa 30 anys que estic al sec­tor i no he cone­gut cap cam­brera de pis que s’hagi jubi­lat fent aquesta feina. La sobrecàrrega a què estem expo­sa­des dete­ri­ora molt física­ment i la dei­xen abans de com­ple­tar la vida labo­ral. Després de la reforma labo­ral del 2012, es va per­me­tre l’exter­na­lit­zació de la con­trac­tació del nos­tre col·lec­tiu, que va fer que molts empre­sa­ris hote­lers cre­es­sin empre­ses de neteja, fes­sin fora les que tenien en plan­ti­lla i les recu­pe­res­sin amb unes con­di­ci­ons labo­rals molt per sota del que esta­blia un con­veni col·lec­tiu ja insu­fi­ci­ent de par­tida. El pit­jor és que ho va fer un sec­tor que era el motor de l’eco­no­mia i amb bene­fi­cis mili­o­na­ris.
Sou una referència d’un movi­ment que surt del model de repre­sen­tació sin­di­cal tra­di­ci­o­nal.
Jo havia estat 20 anys sin­di­cada, havia par­ti­ci­pat en totes les vagues i les mani­fes­ta­ci­ons davant dels hotels per rei­vin­di­car millo­res, però ens va ser­vir de poc o de res. D’aquesta indig­nació vam deci­dir fer una asso­ci­ació per tenir una veu pròpia que no se sen­tia als sin­di­cats majo­ri­ta­ris. L’any 2018 vam ser el pri­mer col·lec­tiu rebut a La Mon­cloa, i se’ns van reconèixer malal­ties labo­rals que fins ales­ho­res no ho eren. Les nos­tres rei­vin­di­ca­ci­ons van tro­bar ressò als mit­jans. També es van gene­rar dis­crepàncies i vam deci­dir segre­gar-nos en asso­ci­a­ci­ons ter­ri­to­ri­als que res­pon­gues­sin a les par­ti­cu­la­ri­tats de cada model de turisme. No són el mateix els hotels de les Illes o la Costa Brava que els de Madrid.
Qui­nes millo­res recla­meu?
Volem que se’ns anti­cipi la jubi­lació, que se’ns reguli la càrrega de tre­ball i el reco­nei­xe­ment de malal­ties labo­rals. Hi ha un pro­blema de base i és que no hi ha for­mació reglada en cam­bre­res de pis, la qual cosa treu pro­fes­si­o­na­li­tat a la feina. Ningú ho veu com una pro­fessió per estar-hi anys. Vivim amb por, no tant perquè t’aco­mi­a­din, perquè és fàcil i barat, sinó perquè, com que estan fent con­trac­tes tan pre­ca­ris, hi ha la por que no et con­trac­tin.
En aquest procés arriba la pandèmia, atura un sec­tor, el turístic, i visi­bi­litza una para­doxa: les fei­nes essen­ci­als són les més pre­ca­rit­za­des.
La pandèmia ha posat de mani­fest la misèria amb què vivíem les cam­bre­res de pis. El que m’ha pas­sat és bas­tant para­digmàtic. Després de 30 anys, van ven­dre l’hotel on tre­ba­llava i em vaig que­dar sense feina. Tenia l’espe­rança de tre­ba­llar en la tem­po­rada d’estiu però la pandèmia ho ha atu­rat tot i ni puc tre­ba­llar ni tam­poc acce­dir als ajuts del govern. No tinc la manera de demos­trar que estic sense feina per la pandèmia, i com jo, mol­tes dones. Ens hem que­dat al marge. Evi­dent­ment, no teníem estal­vis, no sé com es poden tenir si cobres 1.000 euros al mes i només tre­ba­lles sis mesos.
Com ha reac­ci­o­nat el sec­tor hote­ler amb el vos­tre col·lec­tiu amb la crisi de la covid i l’atu­rada de l’acti­vi­tat?
Estan des­fent-se de per­so­nal gran amb totes els avan­tat­ges legals que va per­me­tre la reforma labo­ral. És cert que ara els hotels tenen pèrdues i, per tant, tenen l’argu­ment objec­tiu per aco­mi­a­dar per­so­nal amb més anti­gui­tat.
La pandèmia podria haver ser­vit de revul­siu per a fer un canvi de model .
Em fa la sen­sació que els empre­sa­ris hote­lers no es replan­te­gen el model, volen recu­pe­rar el mateix d’abans de la pandèmia, i els grups polítics no tenen cap pro­posta de canvi. Al Bra­sil hi ha experiències de turisme més social, que té pre­sent l’entorn i la dig­ni­fi­cació dels seus emple­ats, però aquí s’ha optat per un turisme de baix cost que se sus­tenta amb pre­ca­rit­zació de les plan­ti­lles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.