Política

L’acord de govern s’obre pas però fa via a dues velocitats

ERC i Junts posen el focus en el pla de legislatura, però mentre que per a uns res no justifica que encara no hi hagi un pacte, els altres eviten posar-hi data

Borràs no veu factible cap més referèndum

A velocitats diferents, i amb qüestions rellevants encara per resoldre en el vessant estratègic, però el pacte que ha de permetre investir Pere Aragonès i formar govern a poc a poc s’obre pas. Vist que ERC i Junts, segons indicaven fonts consultades, continuen encallats sobretot en aspectes de fons del full de ruta independentista, els grups s’han centrat a treballar en el pla de govern per continuar avançant en un acord que els permeti afrontar junts aquesta legislatura i fer efectiva la majoria independentista del 52%. Això sí, mentre que ERC reiterava ahir que no veu ni un sol escull que pugui evitar un acord “ara” –“si per algú hi ha una qüestió que ho impedeix, ja ho verbalitzarà”, desafiava la secretària general adjunta, Marta Vilalta–, Junts assegurava que falten molts detalls per concretar, i que en això se centren les negociacions, que han de prosseguir avui mateix després de l’última trobada la setmana passada i diversos intercanvis de papers els últims dies.

La vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, constatava que demà ja farà dos mesos del 14-F i fins ara els intents i acords d’ERC amb els comuns i la CUP “no han servit ni han donat fruits”. “Ara el que toca és travar aquest acord de la majoria independentista amb Junts i que ens permeti avançar”, hi afegia. Aquesta vegada, Artadi feia més plausible l’entrada de Junts en un govern de coalició, després que la setmana passada s’apuntés la possibilitat que els de Puigdemont acabessin donant suport a la investidura d’Aragonès però es quedessin fora de l’executiu. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, també ho matisava i deia a RTVE que veuria “estrany” un govern independentista sense JxCat.

Enfocada la feina en el pla de govern, els documents intercanviats obeeixen a l’intent de concretar un programa que eviti a llarg termini “distorsions” en l’executiu. Artadi considera que negocien un acord més precís que el que van signar ERC i la CUP, ja que és “de legislatura i no d’investidura” i inclou nous temes a desenvolupar en relació amb el feminisme, l’agricultura, l’ocupació o les pimes per afrontar la crisi. Alguns punts “es toquen” amb l’acord entre ERC i la CUP, admetia Artadi, mentre reiterava que el partit només se sent “vinculat” als que signen ells. Vilalta, en canvi, subratllava que el pacte amb la CUP “no és incompatible amb res” del que estan parlant amb JxCat. I, segons ella, després de més de 20 reunions, ara sí que parlen de tot, com ara de la línia estratègica, dels eixos de govern o dels “espais compartits” per continuar avançant.

‘Tempos’ i referèndum

Els tempos per arribar a un acord, això sí, també continuen separant les dues formacions. ERC es resisteix a descartar cap data propera i veu perfectament “compatible” un acord amb el fet que sigui “ràpid”, mentre que Junts supedita el tempo a l’obtenció d’un bon acord per fer un govern fort i estable. “S’ha parlat de moltíssimes coses, tenim prou converses fetes perquè aquest acord sigui imminent”, indicava Vilalta. “Entenem les presses, però volem aconseguir la màxima fortalesa i que suposi un punt d’inflexió que generi confiança entre nosaltres i sobretot entre la política i la ciutadania”, explicava Artadi. Borràs secundava aquesta línia, en emfasitzar que a Alemanya van trigar quatre mesos per acordar un govern de coalició estable i recordar que, al gener, el govern liderat per Aragonès havia fixat les eleccions per al 30 de maig.

En l’executiva d’ahir, precisament, Junts va decidir ajornar fins als dies 7 i 8 de maig el congrés extraordinari del partit, previst en principi per al 24 d’abril. Artadi ho desvinculava de les negociacions i ho justificava per la feina que comporta l’elaboració dels reglaments de participació, tot i que fonts dels republicans no descartaven que això “tingui relació” amb el fet que Junts pensi demorar l’acord, i ho atribuïen més a la necessitat de resoldre la seva pròpia falta de cohesió interna sobre la posició a adoptar. Vilalta ja havia dit que voldrien el nou govern “molt abans” del 9 de maig, quan acaba l’estat d’alarma.

Borràs, que no participa en les negociacions, evidenciava ahir que les posicions encara són llunyanes en aspectes com ara la necessitat d’un nou referèndum aquesta legislatura. I és que, segons ella, no n’hi haurà cap altre d’unilateral perquè l’Estat no el permetrà i tampoc hi haurà un referèndum acordat, que definia com una “criatura mitològica”, per la qual cosa aposta per “donar valor l’1-O i escoltar la ciutadania”, si bé no concretava com. “Potser no té tota la informació, en les converses hem parlat de com compatibilitzem totes les propostes estratègiques”, contestava Vilalta, que recordava que Junts ja s’ha mostrat en públic favorable a la proposta estratègica d’Oriol Junqueras i Marta Rovira. Els republicans retreuen a JxCat que no concreti quina és la seva alternativa, i a Borràs, que contradiu el programa electoral del seu mateix partit, ja que preveia pressionar els organismes europeus per un referèndum si se superava el 50% de vot independentista.

LES FRASES

S’ha parlat de moltíssimes coses, tenim prou converses fetes perquè l’acord sigui imminent
Marta Vilalta
secretària general adjunta d’erc
Entenem les presses, però volem aconseguir un govern de la màxima fortalesa
Elsa Artadi
vicepresidenta de junts

Mena insta Illa a trucar a Aragonès

El portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, va instar ahir el candidat del PSC, Salvador Illa, a trucar a Pere Aragonès per demanar-li de reunir-se per explorar alternatives. “Les propostes no cauen del cel, has de treballar políticament”, incidia, mentre clamava per un govern abans del 9 de maig, dia que acaba l’estat d’alarma i les competències tornen a les autonomies. El PSC, que diu que “va tenint converses” amb tots, va interpel·lar ERC perquè accepti que hi ha una alternativa més sòlida” amb Illa al capdavant. Uns i altres, però, lamentaven que ERC s’entesti amb JxCat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.