Salut

El certificat de vacunació europeu no serà un “document de viatge” que garanteixi la mobilitat

Els 27 arriben a un consens per iniciar les negociacions amb l’Eurocambra per tal que el document entri en vigor al juny

Tindrà una durada de 12 mesos i inclourà la identificació del portador, com informació sobre si s’ha vacunat, té anticossos o s’ha fet alguna prova diagnòstica

Els ambai­xa­dors dels 27 estats de la Unió Euro­pea (UE) han arri­bat aquest dime­cres a una posició de con­sens per començar la nego­ci­ació amb el Par­la­ment Euro­peu sobre el cer­ti­fi­cat sani­tari, per tal que pugui estar ope­ra­tiu a l’estiu. El docu­ment, però, no serà un pas­sa­port sani­tari que per­meti automàtica­ment que els ciu­ta­dans recu­pe­rin la lli­ber­tat de movi­ments a Europa.

L’acord dels repre­sen­tants diplomàtics, que fixa una posició comuna dels Estats, subrat­lla que “la pos­sessió” del cer­ti­fi­cat “no és una pre­con­dició per exer­cir el dret a la lliure cir­cu­lació”.

I és que tal com reco­llia la pro­posta de la Comissió Euro­pea (CE), el docu­ment acor­dat pels ambai­xa­dors manté en mans dels Estats les pos­si­bles res­tric­ci­ons als viat­ges segons la situ­ació sanitària. “Aquest cer­ti­fi­cat no és un docu­ment de viatge”, remar­quen els diplomàtics.

En aquest sen­tit, subrat­llen que, en cas de des­plaçament, cal “mirar les mesu­res públi­ques de salut i les res­tric­ci­ons” que s’apli­quen a cadas­cun dels llocs on es viatja.

El text jus­ti­fica que “per emfa­tit­zar el prin­cipi de no dis­cri­mi­nació, en par­ti­cu­lar cap a les per­so­nes no vacu­na­des, la part ope­ra­tiva del regla­ment prin­ci­pal esta­bleix explícita­ment que la pos­sessió d’un Cer­ti­fi­cat Verd Digi­tal no és con­dició prèvia per exer­cir els drets de lliure cir­cu­lació”.

Es pre­veu que el docu­ment tin­gui una apli­cació de 12 mesos, en línia amb el plan­te­ja­ment de l’exe­cu­tiu comu­ni­tari, que plan­te­java que fos un cer­ti­fi­cat “tem­po­ral” fins que acabi l’emergència sanitària.

La regu­lació entra­ria en vigor sis set­ma­nes després de ser adop­tada, és a dir, al juny.

El cer­ti­fi­cat, segons el text, serà gratuït i podrà tenir for­mat electrònic o en paper. Estarà dis­po­ni­ble en anglès i en la llen­gua ofi­cial del país d’emissió.

El docu­ment inclourà la iden­ti­fi­cació de la per­sona i con­tindrà infor­mació sobre si s’ha vacu­nat, si ha gene­rat anti­cos­sos per haver superat la infecció o si s’ha fet alguna prova de detecció de la Covid-19. El cer­ti­fi­cat només reco­lli­ria la immu­nit­zació amb les vacu­nes auto­rit­za­des a la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.