Política

Entre retrets i a pas de puça

ERC mena pressa per investir abans de l’1 de maig, però Junts reitera que vol un acord detallat i que no es deixarà pressionar

Segons els republicans, els juntaires ho “bloquegen” sense motiu, i aquests darrers volen “més reunions i menys declaracions”

Només han avançat en la feina al Parlament i el programa

Si fan l’exercici d’agafar les rodes de premsa d’ahir d’ERC i Junts, i comparar-les amb les d’una setmana abans, veuran que ben poques coses s’han mogut en unes negociacions que ahir va fer dos mesos que es van iniciar i que, sí, ara avancen, però entre retrets i a pas de puça. De fet, el que més va canviar va ser la tàctica i la posada en escena dels republicans, que van fer comparèixer els quatre membres de l’equip negociador –Josep Maria Jové, Laura Vilagrà, Marta Vilalta i Sergi Sabrià– a explicar amb més detall les línies mestres de la proposta que la setmana passada van fer arribar a Junts –i que, de fet, en els últims dies ja havien explicat en assemblees internes–, però el missatge de fons va ser el mateix: mostrar la seva impaciència per un acord que no veuen per què no arriba, i pressionar els juntaires per fixar una data per al ple d’investidura “entre el 23 d’abril i l’1 de maig”. I, si no, que expliquin “molt bé” per què no pot ser, reptaven. De fet, no hi van faltar els retrets en acusar Junts de “bloquejar” l’acord, sense veure-hi cap altre motiu que no siguin discrepàncies internes que s’han acabat convertint en “problemes de país”. “No hi veiem esculls, només excuses”, reblava Sabrià.

A l’altra banda, però, no es van donar gens per al·ludits. Amb un posat tranquil, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, va repetir que volen un “bon acord” i que, per aconseguir-ho, encara hi ha “molts serrells” pendents en la negociació. Artadi, però, va evitar concretar-los assegurant que no volen negociar amb ERC a través dels mitjans de comunicació i reclamava anar “per feina” i deixar les “declaracions” enrere. Artadi es va limitar a dir una vegada i una altra que “volen més detalls” i va assegurar que, si no s’havia fet més feina fins ara, era perquè ERC havia prioritzat altres negociacions, com la via àmplia amb els comuns que no va reeixir.

Quant als terminis que va proposar ERC, Junts va assegurar que no es deixaran pressionar. Ben al contrari, els va tornar els retrets: va exigir que no es posin a casa dels altres, i els va demanar “menys declaracions”, que segons ella entorpeixen les converses, i “més reunions”, que va assegurar que voldria fins i tot diàries des d’ahir a la tarda mateix, i amb la màxima “discreció”. “No entenem aquest canvi d’estratègia d’ERC, però pressionar Junts no funciona. Tan sols ens sentim interpel·lats per buscar un bon acord i per poder fer un bon govern de legislatura”, va reclamar Artadi.

Pocs avenços

Acord per a la mesa i la tàctica parlamentària a part, que de fet va ser a tres bandes amb la CUP, els únics avenços que va reconèixer ahir ERC són en l’acció de govern, l’únic dels cinc punts del document passat que havia tingut resposta fins ahir al migdia, mentre que Junts ni aquí hi veu encara acord, tot i que Artadi va qualificar de “serrells” el que falta per discutir. Serrells molt importants, això sí, com la coordinació al Congrés, l’estructura i el repartiment del govern i l’estratègia independentista. Pel que fa a l’actuació a Madrid, Artadi va explicar que, si bé admeten que són dues forces que es van presentar a unes eleccions amb propostes diferenciades, sí que cal consensuar i coordinar aspectes clau com l’autogovern, la defensa de les competències, el pressupost espanyol i l’estat d’alarma, que en breu ha de tornar al ple del Congrés. Pel que fa a la confecció del govern català, Artadi va assegurar que no s’havia ni abordat.

A la tarda, i ja sense l’altaveu mediàtic, els dos partits van deixar enrere els retrets i es van tornar a intercanviar documentació. Junts té pendent donar resposta a la proposta dels òrgans de coordinació que va fer Esquerra, i també va demanar a ERC que faci arribar una proposta d’estructura de govern i que retorni el programa de govern que Junts li va traslladar divendres passat i que encara no ha rebut resposta. Els negociadors s’han instat a continuar treballant amb total normalitat en els pròxims dies per mirar d’arribar a un acord.

ERC inclou Puigdemont

En canvi, a ERC ho veien d’una altra manera. “Tenim l’acord a punt, i si Junts hi veu algun impediment, que ho digui”, asseverava Vilalta, mentre desgranava el contingut de la proposta que els van fer arribar en l’última reunió de divendres, en què destacava un petit moviment dels republicans en el vessant estratègic, ja que, a més dels tres grans partits independentistes i les dues grans entitats sobiranistes, ahir aclarien que també l’expresident Carles Puigdemont hauria de formar part específicament de la direcció col·legiada pactada amb la CUP per dur les regnes del procés, independentment de l’acord a què s’arribi per a la reformulació del Consell per la República, que els republicans continuen pensant que s’hauria de centrar en l’acció internacional. A més, els republicans no es tanquen en la idea d’un nou referèndum unilateral, i deixen en mans de la direcció estratègica la decisió de com hauria de ser el nou “embat democràtic” que plantegen si la taula de diàleg entre governs no ha donat fruits a mitja legislatura.

Pel que fa al programa, segons els republicans, Junts no els ha plantejat fins ara “cap problema” ni en la gestió dels fons europeus ni en el pacte subscrit amb la CUP –que, de fet, ja estan concretant en converses bilaterals que, segons ells, avancen bé–, tot i que són evidents les diferències en aspectes com ara el desplegament de les energies renovables, per al qual els grups d’esquerres voldrien, a diferència de Junts, una moratòria en els projectes que generin un impacte negatiu al territori. Ahir fins i tot la CUP va demanar anar un pas més enllà en l’acord i suprimir el decret del novembre del 2019, que segons ells va suposar la “liberalització del sector”, i va obrir de facto la veda a la multiplicació de projectes, tot i que ERC no es va pronunciar en aquest sentit. La cupaire Mireia Vehí va descartar a TV3 entrar ara al govern, però no ho va descartar després de la qüestió de confiança que hi haurà a mig mandat “si s’ha treballat bé” i s’ha aprofundit en el programa de govern.

Segons van confirmar els negociadors d’ERC, la proposta que van fer arribar a Junts inclou la creació de tres noves conselleries, “sense engruixir les estructures administratives ni incrementar excessivament l’administració i els departaments”, aclaria Vilalta, així com tres comissions, a més de grups de treball sectorials, per garantir la “lleialtat institucional” i el seguiment dels acords. Artadi, això sí, relativitzava aquests dos últims aspectes.

Al final és una qüestió de confiança i voluntat política més que no pas de comissions o nous departaments que els republicans vulguin crear. De fet, Artadi assegurava que el motiu principal per entrar en el detall de tots els temes és evitar que el vicepresident del govern marxi de l’executiu perquè “no es compleixen els acords”. Quan els van preguntar per l’assumpció de responsabilitats per la gravetat que suposa una falta d’acord per formar govern i per tant disposar d’un pressupost per sortir de la crisi, Artadi va relativitzar la situació assegurant que, “de govern, n’hi ha, i és el president en funcions qui ha de negociar els fons europeus”. Segons Artadi, el problema no és la poca capacitat de gestió, i el que volen evitar com sigui és “un mal acord”. “Aquesta és la responsabilitat que no volem assumir”, assegurava Artadi. En l’horitzó, el 28 de maig.

LES FRASES

No entendríem que no es materialitzés un acord entre el 23 d’abril i l’1 de maig, no hi ha cap entrebanc
Sergi Sabrià
negociador d’erc
Potser algú ha de ser més prudent. En lloc de posar-se a casa dels altres, fer més feina i menys declaracions
Elsa Artadi
negociadora de junts
Si d’aquí a dos anys s’ha treballat bé i hi ha un canvi, la CUP es podria plantejar el debat d’entrar al govern
Mireia Vehí
diputada de la cup al congrés
ERC i Junts no són conscients que cada dia que passa és una gran irresponsabilitat
Eva Granados
vice-primera secretària del PSC
L’acord [entre ERC i els comuns] que és possible a Barcelona també hauria de ser possible al govern
Joan Mena
portaveu de catalunya en comú

El PSC i els comuns demanen un gir a ERC

La vice-primera secretària del PSC, Eva Granados, va criticar que sembla que ERC i Junts “no tinguin pressa” en les negociacions i va criticar que en les converses “no es parli de reactivació econòmica”. Granados va dir que les notícies de la negociació entre els independentistes són “negatives”, perquè “han posat data de caducitat al diàleg amb Espanya”, “han privatitzat el govern amb el Consell per la República” i “han fet de la confrontació l’eix de l’acció política”. D’altra banda, va alertar que, amb el ritme de les negociacions que hi ha, Catalunya podria quedar sense pressupost per al 2021, perquè a hores d’ara ja s’hauria d’estar preparant. “En un moment de sortida de la crisi, el món independentista es mira el melic i no es preocupa pels catalans”, va assegurar Granados en la roda de premsa dels dilluns. La dirigent socialista va dir que Catalunya “no es pot permetre el luxe de no tenir pressupost” i va expressar que les tasques de preparació dels comptes “ja haurien d’estar fetes”. El portaveu de CatComú, Joan Mena, va lamentar el que considera “excuses per part de la gent d’ERC al Parlament” per no intentar la formació d’un executiu d’esquerres a la Generalitat i instava els republicans a emular un acord similar al que sosté l’Ajuntament de Barcelona, on “ERC és el soci preferent del govern d’Ada Colau”, va assenyalar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.