Política

L’Audiencia Nacional avala que s’exigeixi una quarantena a viatgers de dotze països

Els jutges adverteixen el govern espanyol que una pròrroga excessiva debilita la seva justificació

La sala del con­tenciós-admi­nis­tra­tiu de l’Audi­en­cia Naci­o­nal ha emès una reso­lució on avala la qua­ran­tena que l’exe­cu­tiu espa­nyol va impo­sar per als viat­gers de 12 països (Bra­sil, Sud-àfrica, República de Botswana, Como­res, Ghana, Kènia, Moçambic, Tanzània, Zàmbia, Zimbàbue, Perú i Colòmbia), però adver­teix l’exe­cu­tiu que esten­dre de manera suc­ces­siva aquesta mesura “debi­lita extra­or­dinària­ment la jus­ti­fi­cació de pro­por­ci­o­na­li­tat necessària” per a la res­tricció de drets fona­men­tals.

Segons l’Audi­en­cia, l’exe­cu­tiu pot impo­sar limi­ta­ci­ons jus­ti­fi­ca­des per la pro­tecció d’altres béns cons­ti­tu­ci­o­nals, com el de la salut, però el fet que aques­tes res­tric­ci­ons durin des del 22 de febrer posa en dubte “el prin­cipi de pro­por­ci­o­na­li­tat”.

La sala s’ha pro­nun­ciat a petició de l’Advo­ca­cia de l’Estat, que va dema­nar el cri­teri dels jut­ges per ava­lar les res­tric­ci­ons.

Dos dels cinc magis­trats han pre­sen­tat un vot par­ti­cu­lar on recor­den que l’Audi­en­cia ja ha rati­fi­cat en qua­tre oca­si­ons ante­ri­ors ordres de sani­tat que exi­gien qua­ran­tena. Con­si­de­ren que la llei de Salut Pública que jus­ti­fica la qua­ran­tena no dóna cober­tura a la mesura.

Mal­grat aquests vots par­ti­cu­lars l’audiència avala un cop més la res­tricció, però recorda que en oca­si­ons ante­ri­ors ja va tenir en compte l’abast “tem­po­ral” de la mesura, que té una durada de 14 dies natu­rals cada vegada que s’aprova.

En tot cas con­si­dera que “encara es pot enten­dre que la limi­tació de la lliure cir­cu­lació és necessària i pro­por­ci­o­nada en atenció a la pro­tecció al dret a la salut”.

Amb tot, alerta que “avui en dia la suc­ces­siva extensió del període de 14 dies ha com­por­tat una durada d’aques­tes res­tric­ci­ons que debi­lita extra­or­dinària­ment la jus­ti­fi­cació de pro­por­ci­o­na­li­tat necessària per man­te­nir aquesta con­clusió sobre el fet que el sacri­fici de drets fona­men­tals és pro­por­ci­o­nal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.